Loader

O barikadama, Jagnjenici i Briselu…

01.decembar,18:58

Nakon dogovora o administrativnih prelaza Srbi postigli sporazum s Kforom i počeli da uklanjaju barikade

Srbi počinju da uklanjaju barikade

Predstavnici Kfora i predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić dogovorili su se u ponedeljak 5. decembra da put Zubin Potok–Zvečan bude prohodan za saobraćaj. Kfor će ukloniti svoje transportere sa puta i postaviti kontrolni punkt na kojem će dežurati i pripadnicima KPS-a iz lokalne stanice u Zubinom Potoku. Srbi su, posle toga počeli da uklanjaju barikade na putu kod Jagnjenice, a zatim i barikade kod prelaza Jarinje. Na nekim manjim barikadama na sporednim putevima oni i dalje ostaju. U ponedeljak uveče, kako javlja RTS, Kfor je zaustavio uklanjanje barikada u Jagnjenici, jer smatra da zbog mraka to nije bezbedno. Početak uklanjanje barikada koje Srbi na Kosovu drže od kraja jula se povezuje s dogovorom u Brselu i apelom predsednika Srbije Tadića Srbima da uklone barikade.

***

U sukobu građana i pripadnika Kfora koji je u ponedeljak 28. novembra čitavog dana u talasima trajao u selu Jagnjenica, na putu Kosovska Mitrovica – Zubin Potok, povređeno je oko 35 Srba i dvojica pripadnika međunarodnih snaga, jedan oficir i jedan vojnik, kako je saopštio portparol nemačke vojske u Berlinu Manfred Baumgartner.

VODENI TOP, TEŠKA MEHANIZACIJA, SUZAVAC, GUMENI MECI: Jagnjenica 28. novembra

Jedinica Kfora je u ponedeljak 28. novembra oko 9 časova uklonila barikadu u Jagnjenici, na putu Kosovska Mitrovica – Zubin potok. Nemački i austrijski vojnici Kfor su oklopnim vozilom odgurao kamione i autobuse, koji se činili barikadu, u okolna polja. Srbi su u međuvremenu oko 500 metara dalje postavili novu barikadu.

Kako javlja Blic pre nego što je otpočela akcija vojnici Kfor su prema okupljenjim građanima ispalili oko 200 patrona suzavca. Kfor je za vreme akcije koristio vodene topove i suzavac, a Srbi su uzvratili kamenicama.

Za vreme akcije Kfora čula se rafalna paljba iz automatskog oružja, javila je u toku prepodneva agencija Tanjug, ali nije poznato ko je pucao. Agencija Rojters je potom javila da su u pucnjavi povređena dva vojnika Kfora. Predstavnici Kfora tvrde da su njihovi vojnici ranjeni pucnjima iz malokalibarskog oružja.

„CIVILNA MEHANIZACIJA“: Srbi u Jagnjeici

Oko 11 sati vojnici su preko megafona objavili da je jedan od njihovih komandanata pogođen metkom u desnu ruku i da su za to odgovorni građani, što je izazvalo revolt okupljenih, koji su uzvikivali da je to laž i da nisu koristili vatreno oružje. Predstavnik Kfora zatražio je od predsednika opštine Zubin Potok Slaviše Ristića da pozove Srbe da se raziđu, a potom je saopšteno da je Kfor dobio dozvolu da koristi bojevu municiju, ako vojnici budu napadnuti. Tenzije su porasle, pa je Kfor ponovo bacio suzavac i šok bombe, a čuli su se i pucnji.

SRBI KRAJ LOGORSKE VATRE: Jagnjenica 28. novembra

Kfor je zatim dopremio pojačanje od 30 vozila i postavio dva kontrolna punkta. Srbi su masovno stizali iz Zvečana i Ibarskog Kolašina. Nešto posle 13 časova, u Jagnjenicu su dovezena dva vatrogasna vozila kojima su Srbi pokušali da se vrate na početne pozicije naspram Kfora, ali su vojnici odgovorili vodenim topovima.

Nešto posle 13 časova neidentifikovani vozač „lade“ uleteo je u žicu koju je Kfor postavio kao razgraničenje između svojih snaga i demonstranata, javlja dopisnik RTS-a. Ponovo su upotrebljeni suzavac i vodeni topovi.

Oko 17 časova popodne došlo je do novog sukoba u Jagnjenici, kada je zapaljen kamion sa drvima koji su Srbi koristili kao deo barikade. Jedan Srbin je u metežu zadobio težu povredu glave od gumenog metka.

Kako javlja RTS Kfor je u ponedeljak oko 22.30 saopštio da se broj povređenih vojnika u toku popodneva popeo na 25 i upozorio da će odgovoriti svim srazmernim sredstvima. U utorak je KFOr saopštio da broj ranjenih vojnika 30, a da ustrelne rane, rane od šrapnela, prelomi i opekotine ne nastaju tokom legitimnih demonstracija, pošto demonstranti ne protestuju legitimno ako koriste pištolj, ručno napravljenu bombu i ako bacaju molotovljev koktel, te da su to dokazi dokaze o postojanju „okorele kriminalne manjine među demonstrantima“ – koja ne predstavlja većinu.

Agencija Tanjug je javila da su pripadnici Kfora u toku večeri zapalili dva šatora koje su Srbi koristili tokom prethodnih dana, i da je goreo kamion natovaren balvanima, zapaljen kasno popodne. Srba su u toku večeri ostali okupljeni u Jagnjenici pored logorskih vatri, a neki od njih provodili su hladnu noć u automobilima.

U utorak 29. pregovori nisu dali rezultat i Srbi su dovezli u Jagnjenicu

i počeli da prave alternativni put, kaako bi zaobišli barikadu koju je zauzeo Kfor i tako spojili Zubin Potok sa ostalim mestima na severu KiM. Kfor je bacio suzavac u pokušaju da ih spreči. Srbi su potom dovezli dva kamiona šljunka kojim su počeli da nasipaju barikadu, istovarili su nove količine šuta sa obe strane puta Zubin Potok-Zvečan, tako da je Kfor, oko 16 sati, ostao delimično blokiran. Srbi su u sredu ostali da dežuraju na barikadama, a deca u osnovnoj školi u Zubinom potoku nisu išla u školu.

NATO je u ponedeljak pozvao sve strane na uzdržanost i punu saradnju sa međunarodnim faktorima kako bi se obezbedila sloboda kretanja, saopšteno u sedištu Alijanse.

U Zdravstveni centar u Kosovskoj Mitrovici dovedeno je 15 Srba povređenih u Jagnjenici, a jedan povređeni smešten je na odeljenje intenzivne nege, dva na ortopediji, a dva na hirurgiji.

Dvadesetak povređenih Srba zbrinuto je u Zdravstvenom centru u Zubinom Potoku.

***

Srbi na severu Kosova su na barikadama od kraja jula, kada su izbili sukobi na prelazima Jarinje i Brnjak, nakon porasta zategnutosti koji je usledio posle odluke Tačijeve vlade iz Prištine da uvede zabranu na robu iz Srbije i BiH; a zatim i odluke Hašima Tačija da pošalje jedinice ROSU na sever Kosova. Kfor je odlučio da prevozi prištinske carinike i pripadnike kosovske granične policije na sever Kosova, izbijaju sukobi, gine jedan specijalac iz Prištine, Srbi odgovaraju blokadama puteva i jedna grupa pali prelaz Jarinje, koji je jednom bio zapaljen 2008, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost…

Poziv predsednika Tadića

Misija Evropske unije na Kosovu i Metohiji osudila je nasilje protiv predstavnika međunarodne zajednice, ističući da „nasilje nije put ka napretku“.

Posle opomene upućenih na njegovu adresu od strane nekih evropskih zvaničnika, zbog izjave da će Srbija braniti Srbe na Kosovu, ministar policije Ivica Dačić je u nastaloj atmosferi zapretio ostavkom: „Mene optužuju da želim da izazovem rat. Čak i neki iz međunarodne zajednice traže od Tadića da se distancira od moje izjave. Ako sam ja problem, moja funkcija je na raspolaganju Tadiću. Šta je trebalo da kažem? ‘Samo napred, Tači’“, rekao je Dačić, objasnivši da kosovskog premijera smatra najodgovornijim za današnje stanje na severu Kosova. Tadić je sutradan rekao da je Dačićeva izjava metaforična i da koalicija DS – SPS nije ugrožena.

Predsednik Srbije Boris Tadić oglasio se saopštenjem u kome je pozvao Kfor, Euleks i političke predstavnike Srba na trenutno smirivanje situacije i obezbeđivanje pune slobode kretanja isključivo kroz dijalog i bez upotrebe nasilja.
«Životi naših građana i pripadnika međunarodnih institucija moraju na svaki način biti sačuvani,» poručio je Tadić, naglasivši da eskalacija sukoba dovodi u pitanje vitalni interes Srbije, a sve zajedno udaljava od mogućnosti da bude postignuto kompromisno i održivo rešenje na Kosovu i Metohiji:
„Kfor i Euleks su obavezani međunarodnim aktima da doprinose svojim akcijama smirivanju situacije. Politički lideri Srba moraju da spreče ekstremiste koji dovode u pitanje ličnu bezbednost naših sugrađana i međunarodnih poslenika na Kosovu. Jedino su mir, dijalog i rešavanje problema izlaz iz ove i svake krizne situacije“, saopštio je Tadić.

On je i u utorak pozvao na uzdržanost: Kfor da ne interveniše, a Srbe da rade na tome da barikade budu uklonjenje. On je opomenuo predsednike srpskih opština na severu Kosova da produžavanje napete situacije ugrožava nacionalne interese i da se ne smeju ponoviti greške iz prošlosti kada su Srbi tokom jugoslovenskih ratova devedesetih odbacili Vens Ovenov plan i plan Z4…

Reagujući na poziv predsednika Borisa Tadića da uklone barikade, predstavnici Srba sa severa Kosova izjavljuju, kako javlja RTS, da ostaju pri stavu da će za svaku srušenu barikadu podići novu.

Poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da se Srbi povuku sa barikada većina parlamentarnih stranaka je podržala, DS S i SRS su protiv.

Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić zatražio je danas od predsednika Srbije Borisa Tadića da objasni građanima šta ga je navelo da promeni stav o barikadama i da zatraži od Srba da ih uklone.

„On ih je ohrabrivao, a članovi vlade pomagali u postavljanju barikada. Sada je promenio stav i mora da objasni građanima šta je prouzrokovalo takvu odluku, rekao je Nikolić.

U utorak je u Njujorku opdržavana sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu na kojoj je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić zatražio SB UN da osigura da unilateralne akcije više ne budu dozvoljene, uz upozorenje da se na Kosovu situacija drastično pogoršala.Stalne članice Saveta bezbednosti UN oštro osudile eskalaciju nasilja na Kosovu, ali su bile podeljene u oceni uzroka – Rusija za nove incidente optužila Prištinu, dok su Amerikanci kao krivce označili ekstremiste i, indirektno, predstavnike vlasti u Beogradu.

Sednica Odbora za KiM Skupštine Srbije tri puta je odlagana, sa 14, na 16 časova, pa na 17.30, pa na 18 sati, da bi potom bila prekinuta. U utorak je počela, ali je ponovo prekinuta…

Kako javlja Tanjug, šef beogradskog pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je u ponedeljak da se dijalog sa Prištinom nastavlja, uprkos današnjim sukobima na severu Kosova, i pozvao Kfor da prekine nasilno uklanjanje barikada.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve