Novogovor >

Ful oprema

Ful je ušlo u narodnu pesmu: "Tu je ful, ful, ful, ful oprema moja, od nje se nikad ne odvajam – mala pudrijera i ruž za usne, jer i kad gubim, ja osvajam".

Sad ima i pesma:

"Teško je ful biti kul kad si tu,

teško je ful biti kul kad si tu..."

Ful oprema je izraz koji opisuje kako se udesiti za izlazak: "šminka, štiklice, sve, sve, sve", kažu upućeniji, ne pominjući, naravno, sve detalje. Odnosi se, navodno, na žensku čeljad koju puštaju da se, obučena kao za Pigal, vucara po splavovima i klubovima i da doziva nesreću. Kao da to nema majku!

Zbunjuju međutim oglasi: "Akvarijum 210 l, ful oprema, ribice, biljke, dvorac..." Da li se to stvarno prodaje akvarijum, ili se metaforično opisuje mesto izlaska onih u ful opremi, za koje se ne zna da li imaju full age – to je izraz za nekoga ko ima 21 godinu u sredinama u kojima je to granica punoletstva, a ovde nije jasno na koje se godište misli. Nekad se, znate, govorilo: "Puko akvarijum", za Beograd u aprilu.

Dosta zamajavanja, reći će vam neko ful4life, živimo u svetu marketinga, trgovine i ekonomske globalizacije – kod nas prvo vidljive na buvljaku gde izraz ful gospodari kao specijalna šifra: "Kamera HDV Sony HC1, ful oprema, kutija, wide angle Sony, bluetooth wireless mikrofoni, 2 komada, svetlo, torba Sony, rezervna baterija..." "Opel vectra 2002 dizel 215.000 km ful oprema, bela koža, tempomat, al felne, ksenon farovi..." "Zanima me kako da znam kada kupujem neki uređaj, u mom slučaju DVDRW, da li se on nalazi u ful pakovanju (Softwer legalan itd.)."

Etimologija tog ful iz našeg novogovora verovatno potiče od full, engleskog izraza koji znači pun, ceo, širok, sit, debeo, obilan. Full-dress je svečano, gala-odelo.

U kartama full house po naški ful (s jednim "l" i "kućom" manje) jeste kombinacija 3 plus 2 iste karte to jest 8-8-8-J-J. Otuda je valjda došao i izraz fuljiti, dobiti novac u kartanju. Fulagerka je bila prostitutka. Od oca je ostanulo sinu, pa je fuljiti značilo i zaraditi klikere ili bilo šta drugo u dečjoj igri.

Ful je kasnije preraslo u šifru naše tranzicione masovne kulture, slobodnog vremena i trgovine. Postoje ful kontakt klubovi u kojima vežbaju kik-boks, ful-kontakt, boks, tajlandski boks. Kod nas se cvetanje te vrste borilačkih sportova poklopilo s nedavnim opasnim nesigurnim vremenima.

Teško je ful biti kul kad si tu, teško je ful biti kul kad si tu...


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST