Projekat »Mesto koje volim« >

Građani izabrali deset finalista

Banca Intesa predstavila je 18. oktobra finaliste projekta obnove kulturno-istorijske baštine pod nazivom "Mesto koje volim". Od ukupno 1290 predloga koje su građani poslali u prvoj fazi projekta, stručna komisija odabrala je deset lokaliteta koji su ušli u drugi krug konkursa i od kojih će najmanje tri biti obnovljena sredstvima banke. Deset finalista za koje će građani moći da glasaju u drugoj fazi projekta su:


1. Gradsko kupalište u Somboru

2. Staro kupatilo u Jošaničkoj banji kod Raške

3. Obeležje Narodne biblioteke srušene u bombardovanju 1941. godine na Kosančićevom vencu u Beogradu

4. Beogradska kapija na Petrovaradinu u Novom Sadu

5. Konak Narodnog muzeja u Vranju

6. Crkva brvnara u selu Darosava kod Aranđelovca

7. Jedna rajačka pimnica kod Negotina

8. Sinagoga u Apatinu

9. Osnovna škola u selu Čumić kod Kragujevca

10. Bedemi tvrđave u Novom Pazaru


Banca Intesa pokrenula je projekat društvene odgovornosti "Mesto koje volim" u maju ove godine, uz podršku Ministarstva kulture i pomoć neprofitne organizacije "Evropa Nostra Srbija" i Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, kako bi pomogla da se očuvaju mesta od posebnog značaja za građane Srbije. Cilj projekta je popis i obnova mesta, znamenitosti ili objekata od kulturno-istorijske važnosti, kao i podizanje svesti javnosti o značaju kulturno-istorijskog nasleđa i njegovog očuvanja. Projekat je inspirisan inicijativom "I luoghi del cuore" (Mesto u srcu), koju u Italiji sprovodi neprofitna organizacija FAI uz podršku Grupacije Intesa Sanpaolo.

U prvom delu projekta, koji je trajao do 30. septembra, građani su nominovali sebi draga mesta putem sajta www.mestokojevolim.rs, kontakt centra banke, specijalno dizajniranih dopisnica u ekspoziturama Banca Intesa ili slanjem fotografije na e-mail adresu info@mestokojevolim.rs. U drugom krugu projekta, građani će do 30. novembra na isti način moći da daju glas jednom od deset finalista. U trećoj, poslednjoj fazi, tokom 2012. godine, Banca Intesa će izdvojiti trideset miliona dinara za obnovu najmanje tri mesta koja budu osvojila najveći broj glasova.

Stručnu komisiju projekta čine Vera Pavlović Lončarski, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture i predsednica komisije, Irina Subotić, predsednica organizacije "Evropa Nostra Srbija", Gorčin Stojanović, pozorišni, filmski i televizijski reditelj, Vladimir Arsenijević, pisac, prevodilac i urednik, i Maja Kolar, direktorka Sektora za marketing i komunikacije Banca Intesa.

Banca Intesa poziva sve građane da glasaju za jedan od deset lokaliteta koji su izabrani za drugi krug projekta i pruže im priliku da budu obnovljena i otrgnuta od zaborava.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

FOTO GALERIJA