Loader

Zabranjena Parada ponosa

30.septembar,16:27

1. oktobar 2011.

Članovi Organizacionog odbora Parade ponosa i još nekolicina aktivista, blokirali su u subotu, 1. oktobra u 11.30 saobraćaj u centru Beograda u jednoj traci na Terazijama. Blokada je trajala samo nekoliko minuta i organizovana je u znak protesta zbog odluke države da zabrani održavanje Parade ponosa. Preko blokirane saobraćajne trake razvukli su transparent sa natpisom „Ljubav normalno“. Dok je blokada trajala, prolaznici su im dobacivali „Ua, pederi“ i slično.

Sve vreme u blizini su se nalazile jake policijske snage.

Članovi organizacionog odbora su, inače, prethodno održali konferenciju za novinare u Medija centru koji se nalazi u blizini. Na konferenciji su ponovili da je država pokazala da je slabija od huligana.

Amnesty International: Crni dan za ljudska prava

Međunarodna humanitarna organizacija Amnesty International ocenila je da je zabrana Povorke ponosa „crni dan za ljudska prava u Srbiji“.

Ova organizacija ocenila je da su zabranom parade vlasti Srbije, „kao što su učinile i 2009. godine, popustile pod pritiskom desničarskih grupa… posebno ‘Dveri’ i ‘Obraza’ koje su orkestrirale protivljenje Povorci“.

Osim toga Amnesty International je navela da je zabranom Povorke ponosa Vlada Srbije prekršila obavezu da garantuje slobodu izražavanja i okupljanja.

30. septembar 2011.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije zabranilo je sve skupove koji su najavljeni za vikend – Porodičnu šetnju organizacije Dveri planiranu za subotu, šetnju Udruženja „Istinoljublje“, koja je trebalo da traje od subote uveče do nedelje ujutro, Paradu ponosa najavljenu za nedelju, i skup „Obraza“ Molitveni hod, koji je trebalo da se održi u nedelju, istovremeno sa Paradom ponosa. Ovu odluku MUP je doneo posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

Tadić podržao odluku MUP-a

„U cilju zaštite svih građana, a u skladu sa bezbednosnom procenom nadležnih, država isuviše rizične događaje mora da odloži ili zabrani. Na taj način štite se građani, pripadnici LGBT populacije, i preveniraju posledice nasilja i mogući gubitak ljudskih života“, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić. „Država ima pravo, i treba da zabrani i skupove koji kao ideju vodilju imaju nasilje prema onima koji su drugačiji i predstavljaju pretnju po javnu bezbednost“, ocenio je Tadić.

U MUP-u rečeno da se ova zabrana ne odnosi na kulturne i sportske manifestacije.

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da policija iz bezbednosnih razloga ne može da podrži održavanje ovih skupova.

„Parada treba da bude održana, ali ako postoji bojazan da bude većih problema od održavanja Parade i da dođe do većih incidenata, u svim zemljama Parada bi bila odložena“, rekao je prethodno Dačić koji boravi na na Pasuljanskim livadama gde se održavaju vežbe Protivterorističke jedinica MUP-a. „Policija iz bezbednosnih razloga ne može da podrži održavanje svih ovih skupova, jer će doći do sukoba, žrtava, krvi i zbog toga ćemo ući u veliki haos“, kazao je Dačić.

Dačić je rekao da Parada treba da bude održana i da bi bio najsrećniji da nema incidenata i protivljenja, ali stav policije je jasan – visoki su bezbednosni rizici.

Goran Miletić iz Organizacionog odbora Parade ponosa ocenio je da je odluka MUP-a kapitulaciju države pred nasilnicima.

Miletić je dodao da sama zabrana Parade neće doprineti poboljšanju bezbednosti, već radu policije i tužilaštva. „Mi nećemo preduzimati ništa nelegalno. Prvo ćemo sačekati odluku, da vidimo koliko je osnovana u pravnom smislu, a onda preduzeti aktivnosti, prvo pravne, a onda usmerene na javnost“, ocenio je Miletić.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila je da zabrana održavanja Parade najdirektnije pokazuje koliko je visok stepen homofobije u Srbiji. „Atmosfera straha, pretnje nasiljem i brojni teški oblici diskriminacije koji su zakonom zabranjeni i kažnjivi, dostigli su kulminaciju i postigli cilj ovakvom odlukom“, ocenila je poverenica.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve