Komunalije >

Jednakost stranaka pred sudom

Prvi osnovni sud u Beogradu se dosjetio kako da poboljša svoje uvjete rada. V.d. predsjednice suda prije pola godine uputila je dopise javnim poduzećima, Infostanu i Upravnom odboru Beogradskog vodovoda i kanalizacije.

Infostanu, tako, piše da taj sud postupa u velikom broju predmeta u izvršnoj materiji, a JKP Infostan je "jedan od većih poverilaca kada je u pitanju broj predmeta po kojima se postupa u okviru Odeljenja za verodostojne isprave".

"Usled nedostatka sredstava suda, obraćamo Vam se sa predlogom da u skladu sa Vašim mogućnostima Prvom osnovnom sudu u Beogradu donirate računare i računarsku opremu, koju bi koristili zaposleni u izvršnom odeljenju, kako bi se unapredio i modernizovao rad pisarnice i obezbedila efikasnija naplata potraživanja."

Pismo Beogradskom vodovodu i kanalizaciji ima isti uvod, ali se u cilju "unapređenja i modernizacije rada pisarnice" i "efikasnije naplate potraživanja" kaže da je neophodno da se za postupak "omotiranja pristiglih zahteva za izvršenje" nabave: dva Canon štampača 3235N (A3 i A4 formata) specijalno namijenjenih za štampanje omota spisa. "Usled nedostatka sredstava Suda za kupovinu računarske opreme, pozivamo Vas da u skladu sa Vašim mogućnostima, učestvujete u kupovini pomenutih štampača", kaže se u dopisu Upravnom odboru i ponavlja – kao i u onom upućenom Infostanu – da se nadaju da će tom "zajedničkom akcijom nastaviti dosadašnju uspešnu saradnju".

Što je u tome čudno, pitat će naivni ili neupućeni; pa to što su i Infostan i Beogradski vodovod i kanalizacija stranke u postupku, jednako kao što su to i dužnici čije navodne dugove, zastarjele prije deset ili više godina, povremeno pokušavaju utjerati uz pomoć suda. Po ovim pismima sudeći, beogradski Prvi osnovni sud usprkos Zakonu preferira jednu stranku, javna poduzeća i stavlja ih u povlašteni položaj – čak uspješno suradnički – nerijetko na štetu građana koji plaćaju i javna poduzeća i taj isti sud.

Možda bi sudski budžet mogle pomoći i stranke s druge strane, ako imaju viška kompjuterske opreme. Sud nama Infostanovo izvršno rješenje za zastarjeli ili nepostojeći dug iz, na primjer, 1999. godine, mi sudu neku kompjutersku sitnicu. Tako bi bar malo bili ravnopravniji iako bi i tada valjalo voditi računa da smo i svoju kompjutersku opremu, i ovu koju od javnih poduzeća ponizno traži nezavisni sud, kupili mi od svojih para.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net