Obrazovanje za XXI vek (23) >

Inkluzija, reforma, fotokopiranje

Da je finski obrazovni sistem jedan od najefikasnijih i najboljih na svetu, čitaoci "Vremena" imali su priliku da se uvere u jednom od prošlih brojeva "Obrazovanja za XXI vek". Srpsko Ministarstvo prosvete i nauke, odnosno Dils projekat za pružanje unapređenih usluga na lokalnim nivou, koriste konsultantske usluge i savete iz finskog sistema, zahvaljujući Raisi Venalainen, finskom stručnjaku za pitanja inkluzije u obrazovanju. U ovom broju donosimo intervju s njom, o finskom obrazovnom sistemu, primenljivosti tog modela na domaće školstvo i o tome šta sve inkluzija podrazumeva.

Dok primena programa inkluzije u Srbiji uglavnom uspešno funkcioniše, gimnazijalci i učenici oglednih profila u srednjim školama ove godine neće učiti po obećanim, reformisanim programima, zbog zastoja na relaciji Ministarstvo prosvete – Nacionalni prosvetni savet – Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja.

Studenti, od ove godine, imaju zadatak kako da balansiraju između zabrane fotokopiranja celih udžbenika i insistiranja profesora na kupovini novih. U teoriji, loša procena mogla bi ih odvesti čak i u zatvor.


 

»Obrazovanje za XXI vek«

Ceo dodatak u PDF-u

Prilog "Obrazovanje za XXI vek" je specijalno izdanje nedeljnika "Vreme".
Fotografije: "Vreme".

Broj 23, septembar 2011.

Uređuje: Jovana Gligorijević

Projekat je realizovan uz podršku Fonda za otvoreno društvo.


POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST