Društvo >

Budi muško iako si muško

"Halo? Gospodine Dačiću? Dobar dan. Ovde Andrija. Imam 17 godina i trenutno stojim pred kamerom dok Vas zovem. Lično. Hteo sam da Vas pozovem na konferenciju ‘Budi muško’."

Na ovaj je način, preko Jutjuba, a na "Nikad jaču konferenciju", održanu 27. septembra, pozvan i predsednik Srbije Boris Tadić, ministri Žarko Obradović, Snežana Samardžić-Marković, šef delegacija Evropske komisije Vinsent Dežer, i drugih pedesetak bitnih ljudi iz kulturno-političkog života Srbije.

Šta je "Nikad jača konferencija"?

To je deo projekta "Mladići kao saveznici u sprečavanju nasilja i sukoba na zapadnom Balkanu", koji u Srbiji sprovodi Centar E8 u partnerstvu sa CARE International NWB, a uz finansijsku podršku Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Norveške i Ministarstva za omladinu i sport Republike Srbije.

Članovi "Budi muško" kluba isključivo su mladići, srednjoškolci, koji na interaktivnim radionicama uče o rodnoj ravnopravnosti, zdravim stilovima života i prevenciji nasilja.

"Mi promovišemo muškarca koji je ravnopravan sa ženom, samo se polno razlikuje, džentlmen je, nije nasilan, uspešan je, pametan, aktivan u društvu i neko ko doprinosi razvoju zajednice", kaže Vojkan Arsić, direktor Centra E8.

Cilj projekta je rad sa mladićima, srednjoškolcima, na formiranju stavova i ponašanja koji podržavaju rodno ravnopravne društvene norme, zdrave životne stilove i protive se nasilnom ponašanju prema zajednici, ženama i svojim vršnjacima. Cilj jeste preispitivanje stereotipa o tome da je muškarac glava porodice; da decu čuva žena, da muško ne pere, ne pegla, niti ručak sprema; da je šamar deo normalne komunikacije sa suprugom itd.

"Ako želimo da poboljšamo živote devojaka, žena, mladića i samih muškaraca, državne politike moraju da odražavaju specifične potrebe i iskustva mladića i dečaka i na bolji način odgovore kako na njihovu snagu tako i na specifične potrebe. Ovo ne znači samo razmišljati o tome šta muškarci i dečaci rade već takođe i o tome ko su oni i kako se formiraju njihovi identiteti", piše u Nacrtu izveštaja kojim CARE International i partnerske organizacije pokušavaju da skrenu pažnju na značaj odrastanja.

Projekat, koji se u Srbiji sprovodi od 2009. godine, sastoji se iz interaktivnih radionica sa mladićima na teme rodne ravnopravnosti, zdravih stilova života i prevencije nasilja. Od ove jeseni u projekat će biti uključeno 20 gradova/opština širom Srbije.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net