Beograd >

Hitna pomoć i policija za životinje

foto: reuters

Beograd bi do kraja godine trebalo da dobije Hitnu pomoć za životinje. Prema rečima Predraga Petrovića, sekretara za stambena i komunalna pitanja, Hitna pomoć za životinje funkcionisala bi na poziv javnih službi i građana u slučajevima povređivanja napuštenih i vlasničkih životinja, kojima je neophodna hitna intervencija. Nabavka vozila za hitne intervencije je u toku, a Petrović kaže da bi ova služba odmah otvorila vrata građanima, jer je još u maju dobila mobilni rendgen aparat za životinje koji je namenjen za rad Hitne pomoći. Planirano je da ova služba pokriva neophodnu prvu pomoć, bilo da je reč o slučajnom ili namernom povređivanju, kao i transport životinje. VU "Veterina" Beograd snosiće troškove samo za intervencije nad napuštenim životinjama, dok će vlasnici za svoje ljubimce ove troškove pokrivati sami.

O osnivanju policije za životinje govorilo se još početkom godine, kada je najavljeno da će u Beogradu ova služba zaživeti do kraja 2011. Ipak, prema rečima Predraga Petrovića, iako je na brojnim sastancima konstatovana apsolutna potreba za osnivanjem "animalne policije", još se čeka pozitivan odgovor od Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ta služba će biti deo Policijske uprave Beograd MUP-a Srbije, a njena nadležnost bila bi gonjenje onih osoba koje ugrožavaju život životinja. Grad je ponudio da obezbedi jedno vozilo i neophodnu tehniku, kao i svoja iskustva u brizi i zaštiti životinja i tehničku pomoć u obuci ljudstva MUP-a Srbije za početak rada nove službe.


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net