foto: m. milenković

Svetski dan kontracepcije >

Mladima nedostaje seksualna edukacija

I mladići i devojke su zainteresovaniji za kontracepciju nego ranijih godina

"Živi svoj život, saznaj svoja prava. Uči o kontracepciji!", slogan je ovogodišnjeg Svetskog dana kontracepcije (SDK), obeleženog 26. septembra na Tašmajdanu u Beogradu. Lekari Udruženja za reproduktivno zdravlje, sa predstavnicima kompanija koje su podržale SDK, promovisali su prava mladih na informisanost o reproduktivnom zdravlju i istakli važnost edukacije, neophodne da bi se promenio trenutni trend nekorišćenja savremenih sredstava kontracepcije u Srbiji.

Zajedno sa mladima koji su se okupili na Tašmajdanu, organizatori su formirali oblik kontraceptivne pilule i poslali simboličnu poruku o važnosti kontracepcije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, prema kome se mladi, sa različitih krajeva sveta, odnose na različite načine.

Prema istraživanju sprovedenom u 29 zemalja širom sveta ove godine, farmaceutske kompanije "Bajer", koja pored ostalih podržava Svetski dan kontracepcije – informisanost o savremenim metodama kontracepcije se razlikuje od zemlje do zemlje.

Srbija je među zemljama sa najnižom stopom korišćenja savremenih kontraceptivnih sredstava, kako u svetu tako i u regionu. Prema istraživanju Instituta za majku i dete, iako najveći broj mladih u seksualne odnose stupa sa 16 ili 17 godina, informisanost o odgovornosti koju seksualna aktivnost nosi je na niskom nivou. Čak 79,7 procenata ispitanih nije znalo da odgovori na pitanje o tome kako se određuju plodni dani (period kada je mogućnost začeća najveća), dok svaka deseta devojka uzrasta od 15 do 25 godina smatra da je abortus metod kontracepcije. Rezultat je liderska pozicija u broju abortusa. "To se može promeniti jedino edukacijom i informisanjem mladih", smatra predsednica Udruženja za reproduktivno zdravlje doc. dr Ana Mitrović-Jovanović.

U Srbiji se mladi najčešće informišu putem medija i interneta. Internet sajt www.21dan.com prvi je internet portal na srpskom jeziku koji uređuju ginekolozi, a koji mladima pruža informacije o kontracepciji i odgovornom seksualnom ponašanju. Doc. dr Ana Mitrović-Jovanović, jedna od saradnika na pomenutom sajtu, kaže da je posećenost sajta velika i da se kroz pitanja koja mladi postavljaju ginekolozima vidi izvestan napredak u vezi sa svešću o reproduktivnom zdravlju. "I mladići i devojke su zainteresovaniji za kontracepciju nego ranijih godina. Zato je edukacija jako važna, i veliki korak je učinjen kroz pokretanje sajtova, ali ne možemo se lečiti i obrazovati preko interneta." Savremena kontracepcija u vidu kondoma, spirala, kontraceptivnih pilula, pilula za dan posle, dostupna je mladima u Srbiji kao i vršnjacima u ostalim zemljama sveta. Međutim, većina mladih oslanja se na predrasude poput toga da će kondom svakako pući i da može da umanji intimnost i da su kontraceptivne pilule "hormonske bombe". Lekari Udruženja za reproduktivno zdravlje objašnjavaju da je dvojna zaštita, kombinovanjem prezervativa i pilule, najefikasnija. Dok kondom sprečava prenos polnih bolesti, pilula sprečava začeće. Savremene pilule, kako objašnjava doktorka Mitrović-Jovanović, mogu zapravo da pomognu u regulisanju menstrualnog ciklusa, ublažavanju predmenstrualnih tegoba, regulaciji telesne težine i problemima sa aknama. One sadrže različite količine hormona i zato je važno konsultovati lekara pre upotrebe. "Ne odgovara svakome ista pilula, zato je jako važno otići kod ginekologa. Ono što je prava pilula za jednu devojku, ne mora biti za drugu. Individualnim pristupom se zapravo sprečavaju moguća neželjena dejstva", kaže doktorka Mitrović-Jovanović.

Udruženje za reproduktivno zdravlje, osnovano 2007. godine, kao nestranačko i neprofitno, stručno udruženje, istražuje narušavanje reproduktivnog zdravlja i sprovodi edukaciju mladih podizanjem svesti o reproduktivnom zdravlju. Uz podršku Ministarstva zdravlja, od 2006. godine formirana su savetovališta za mlade pri domovima zdravlja u istom cilju. Međutim, za promenu trenutne slike u zemlji potrebna je konstantna edukacija. Seksualna edukacija u školama u Srbiji ne postoji. Na okruglom stolu "Zdravlje i mladi", održanom u maju ove godine, predstavnici Ministarstva prosvete i nauke istakli su dobru volju da podrže očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih, ali su zaključili da je teško organizovati takav vid edukacije. Da je potrebna ne samo podrška već i konkretna akcija Ministarstva prosvete kako bi se uvođenjem seksualne edukacije u obrazovni sistem očuvalo zdravlje mladih, veruje i doktorka Mitrović-Jovanović: "Na tom okruglom stolu ja nisam prepoznala neku veliku zainteresovanost Ministarstva prosvete, iako su oni istakli važnost ovog pitanja, a seksualna edukacija u obrazovnom sistemu je od ogromne važnosti i doprinela bi u smanjenju broja abortusa u narednih deset godina."


 

POŠALJI KOMENTAR REDAKCIJI ODŠTAMPAJ TEKST
 

 

 

 

 

Novinarnica

 

Novosti

 

Naslovi.net