Loader

Sahranjen Ilja Arizanov

08.septembar,19:38

Potpukovnik u penziji i pilot MIG-a 29 Ilja Arizanov, preminuo je u pedeset i drugoj godini 4. septembra u Beogradu od posledica srčanog udara.

Kada je NATO 24. marta 1999. započeo sa vazdušnom intervencijom na SR Jugoslaviju, Arizanov je bio prvi pilot koji je poleteo na borbeni zadatak sa aerodroma Vojske Jugoslavije u Nišu. Njegov MIG-29 trebao je još 1996. da prođe generalni remont: na avionu, pored ostalog, nisu radili uređaj koji upozorava pilota da li se nalazi na nišanu neprijatelja i radio veza. Uprkos svemu, Arizanov je već nakon nekoliko minuta u vazduhu iznad Kosova krenuo u napad na neprijateljski avion kada je njegov MIG-29 pogođen – uspeo je da iskoči iz letelice u plamenu i padobranom se spustio negde na području Drenice koju je kontrolirala Oslobodilačka vojska Kosova. Krećući se po noći i krijući se po danu u šumarcima, Arizanov je nakon tri dana pešačenja stigao do vojnog aerodroma u Prištini.

Ilja Arizanov nosilac je Ordena za hrabrost, a penzionisan je 1999. iz zdravstevnih razloga. O dramatičnim iskustvima iz vremena NATO intervencije Arizanov je govorio u dokumentarnom serijalu VREME filma „Bombardovanje“ autora Filipa Švarma i Radoslava Ćebića i dokumentarnom filmu „Niko nije rekao neću“ autorke Slađane Zarić emitovanim na Radio televiziji Srbije.

Poslednje izdanje

Intervju: Miloš Jovanović, predsednik Nove Demokratske stranke Srbije

Ako ne sprečimo krađu, možemo Vučića proglasiti za maršala Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve