Loader

Tenis: Predaja u finalu

25.avgust,21:23

Svi najbolji teniseri sveta uočljivo su pali posle Vimbldona. Novak Đoković izdržao je bez poraza najduže, ali ne bi valjalo da je povreda ramena zbog koje je predao finalni meč mastersa u Sinsinatiju ozbiljna.

Da ne uživa u igri videlo se na Đokoviću već na početku prošlonedeljnog mastersa u Montrealu, prvom turniru na koji je, posle trijumfa u Vimbldonu, izašao s titulom najboljeg tenisera sveta. Istina, do pobedničkog trofeja „nanizao“ je Nikolaja Davidenka, Marina Čilića, Gaela Monfisa i Žo Filfred Congu, u finalu i Mardija Fiša, dok su Endi Mari, Rafael Nadal i Rodžer Federer padali kao kruške već u prvim mečevima turnira. Novak je još tada objašnjavao čudnu otsutnost emocija na terenu time što nije uvek raspoložen za igru. Ipak, sve je ostalo u senci konačne pobede i superiornosti s kojom je preokretao tok mečeva i kada je gubio. Ukupno lošiju Đokovićevu igru navijači su opravdavali razumljivim opuštanjem posle svega što je u ovoj sezoni postigao.

J.J. i dubl bez trofeja

Marija Šarapova i Jelena Janković našle su se u finalu Sinsinati mastersa po onoj narodnoj da i ćorava koka nađe zrno. Ovo tenisko „kljucanje“ potrajalo je gotovo tri sata i, na kraju, pobedila je teniserka koja je prva uspela da osvoji gem na sopstveni servis. U ovom slučaju, Marija Šarapova (4:6, 7:6 /7:3/, 6:3).

U prvom setu Jelena Janković uspela je da se vrati u igru posle vođstva Marije Šarapove od 4:1 i da potom napravi seriju od sedam dobijenih gemova, sve do vođstva od 2:0 u drugom setu. Šarapova je onda uspela da uzvrati brejkom i do 4:4 obe su napravile još po jedan brejk i dobijale svoje gemove. Šarapova je pobedila u taj brejku sa 7:3 zahvaljujući tome što je Jankovićeva napravila veći broj grešaka. Posle serije od šest brejkova u početku trećeg seta, Šarapova je prva dobila gem na svoj servis. To je odlučilo pobednicu.

Jelena Janković kao da je u Sinsinatiju počela povratak među najbolje teniserke sveta i na kraju je očigledno bila zadovoljna i ulaskom u finale.

U finalu muških dublova Nenad Zimonjić i Mikael Lodra poraženi su od indijskog para Maheš Bupati i Leander Paes sa 2:0. U oba seta vođena je velika borba. U prvom oba para propuštaju brejk šanse: Zimonjić i Lodra nisu iskoristili tri, a njihovi protivnici četiri šanse. U taj brejku Bupati i Paes pobeđuju sa 7:4. U drugom setu Zimonjić i Lodra nisu imali nijednu brejk šansu, a uspeli su da spasu četiri. U taj brejku ponovo dominiraju Indijci i pobeđuju sa ubedljivih 7:2.

Seriju pobeda – i uprkos tome, bez vidljivih emocija – Đoković je nastavio u Sinsinatiju, pobedama nad mlađanim Amerikancem Harisonom, Radekom Stepanekom, Gaelom Monfisom i Tomašem Berdihom. Nijedan od ovih mečeva nije bio ni lep ni lak za gledanje, kao ni finale s Endi Marijem.

Susret je počeo uz vidljiv umor Novaka Đokovića – koji je u prethodnih 12 dana odigrao 10 mečeva – i uobičajenu, karakterističnu žustrinu Endi Marija s kojom pravi brejk već na početku i brzo dospeva do 3:1. Đoković na trenutak izgleda kao da je živnuo i da tek ulazi u meč, izjednačava na 3:3 i odmah gubi svoj servis, potom i prvi set (4:6). Uz dvadestak neiznuđenih grešaka, od kojih više od polovine forhenda koje bi inače lako odigrao, drugi znak umora i, pokazaće se, povrede ramena vidljiv je iz opadanja brzine servisa – koji pred kraj prvog i u jedina tri gema drugog seta nije dosegao ni do 180 km/h, a uglavnom se kretao između 160 i 170 km/h.

Posle medicinskog tajm auta između setova, Đoković gubi prva tri gema – dva puta svoj servis – i u trenutku kad u Sinsinatiju počinje pravi prolom oblaka koji je za manje od minuta rasterao publiku, predaje meč Mariju. To je poslednji znak da su problemi s povredom bili ozbiljni, jer bi u nekom drugom slučaju Đoković, kao i svako drugi, iskoristio prekid za odmor i oporavak do nastavka meča.

Ne bi valjalo da ova povreda onemogući Đokovićevo učešće na US Openu koji počinje za nedelju dana. Ne samo zbog rekordnog niza pobeda i osvojenih trofeja u ovoj sezoni, nego i zbog činjenice da je pre gotovo tri godine počeo da se rešava problema zbog kojih je ranije relativno često bio prisiljen da predaje mečeve. No, sudeći po tome kako se u teškoćama snalazio do sada i kako se koristio stečenim iskustvom, za Đokovića ne bi trebalo brinuti. Samopouzdanjem, snagom i raznovrsnošću igre već je dokazao da je bolji od najbližih konkurenata, a na protekla dva mastersa i kako je sposoban da se odupre naletu onih koji u duelu s prvim reketom sveta imaju samo šansu da se proslave a nemaju šta da izgube.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve