Loader

FOTOGALERIJA: Let iznad Niša

04.avgust,14:41

Pripadnici Vazuhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (ViPVO) Vojske Srbije upriličili su za Svetog Iliju koji se tradicionalno obeležava kao slava avijatičara i Dan roda avijacije VS Nišlijama i gostima event koji se u vojnoj terminologiji zove proslava i letački program, a popularnoj – aeromiting.

Na radost najmlađih, i onih malo starijih, ukupno oko 4.000 posetilaca, sveti Ilija nije opravdao epitet „gromovnik“ ali zato su grmeli „migovi“ 29 101. lovačke eskadrile „Vitezovi“ sa Batajnice, „orlovi“ iz 241. eskadrile i „Tigrovi“ sa Lađevaca. Posle duže pauze ponovo je na nebu viđen „Orao“ ukrašen posebno za prikazivanje stilizovanim znakom Vojske Srbije na repu i crtežom orla na prednjem delu.

Niš je aerodrom na kome baziraju prvenstveno helikopteri, tako da nije iznenađenje što je pred gledaocima nastupilo – za srpske uslove veoma respektabilnih – deset letelica ove vrste. Najviše pažnje je izazvao skaldan performans – neko bi rekao balet na nebu, neko prikaz manevarskih sposobnosti – četiri „gazele“ 714. eskadrile „Senke“ iz Kraljeva, kao i pojava dva višenamenska helikoptera Mi-17 koji su nedavno uvedeni u upotrebu. Letački deo programa počeo je i završio se skokovima padobranaca. Pokušano je obaranje rekorda u skoku u formaciji ženske ekipe (osam padobranki, 2500 metara visine, 5 sekundi formacija) ali je zboh vremenskih prilika, odnosno niske baze oblaka, ipak odloženo za neku bolju priliku što nije sprečilo gledaoce, ali i kolege iz čuvene niške „šezdesettreće“ (danas 63. bataljon) da aplauzom pozdrave verovatno najlepšu formaciju pri doskoku.

Iako je prvobitno planirano da se centralna proslava Dana roda avijacije poklopi sa puštanjem u rad civilnog terminala na aerodromu Lađevci kod Kraljeva (od uskoro kombinovanom civilno-vojnom) događaj je prebačen u najjužniju vazduhoplovnu srpsku vojnu bazu, navodno jer civilni deo kraljevačkog aerodroma nije završen do kraja.

Domaćin proslave bila je 98. vazduhopovna brigada, kojoj pripadaju aerodromi u Kraljevu i Nišu, a u letačkom i izložbenom delu programa učešće su uzele i 204. vazduhoplovna brigada sa Batajnice, kao i Specijalna brigada i Tehničko-opitni centar čiji se piloti namenski uvežbavaju za ovakve prikaze. U Kraljevini Jugoslaviji, sv. Ilija se slavio od 1924. godine kada je ukazom broj 8155 od 29. februara 1924. godine određeno je da se 2. avgust u Jugoslovenskoj vojsci slavi kao vazduhoplovna slava.

Kako je izgledao ovaj događaj pogledajte u fotogaleriji (desno).

Poslednje izdanje

Mogućnost izbora mora da postoji (1)

Podele po dubini Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve