Loader

Kosti na Adi nisu ljudskog porekla

21.jul,17:15

U Laboratoriji za antropologiju Medicinskog fakulteta utvrdili da se kosti pronađene tokom probnog iskopavanja ne mogu dovesti u kontekst sa eventualnim grobom Draže Mihailovića

Kosti otkrivene već tokom prvog sata bagerskog „istraživanja“ potencijalnog mesta streljanja i sahrane Draže Mihailovića – nisu ljudske. „Posao ispitivanja pripao je Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, u čije ime poslom rukovodi Slobodan Nikolić, koji je formirao tim za terensko istraživanje“, kaže prof. dr Marija Đurić, profesor anatomije na Medicinskom fakultetu. „Posle sastanka državne komisije za istraživanje o Draži Mihailoviću, pronađene kosti obrađene su u Laboratoriji za antropologiju. Ispitali smo sve nalaze i utvrdili da se ne mogu dovesti u kontekst sa eventualnim grobom Draže Mihailovića. Konkretno, pronađene kosti nisu ljudskog porekla“.

O rezultatima ispitivanja obavešten je nadležni istražni sudija Dragan Pantelić.

Otkriće kostiju – antropološki tim nije se bavio pitanjem jesu li od ove ili one ili neke treće vrste životinja, prasadi, jagnjadi ili teladi – onako kako je obavljeno tj. trapavo i nestručno za sada još nije proizvelo veliku štetu. Naime, poučena ovim iskustvom traženja i „nalaženja“, državna komisija planira nastavak istraživanja i iskopavanja na Adi u avgustu – ovog puta po svim stručnim pravilima, sudsko-medicinskim, arheiološkim i antropološkim.

Poslednje izdanje

Intervju: Dobrica Veselinović

Bojkot nije dobro rešenje Pretplati se
Vidi sve

Arhiva

Arhiva nedeljnika Vreme obuhvata sva naša digitalna izdanja, još od samog početka našeg rada. Svi brojevi se mogu preuzeti u PDF format, kupovinom digitalnog izdanja, ili možete pročitati sve dostupne tekstove iz odabranog izdanja.

Vidi sve