ZAKON

Vreme vanredno izdanje broj 7, 24. april 1999.

 

Zakon o odlikovanjima

Kako se postaje narodni heroj?

Tragom vesti da je Patriotski savez Jugoslavije predložio Slobodana Miloševića za Orden narodnog heroja. Zakon kaže da ovaj orden ukazom dodeljuje predsednik Republike i - niko drugi

Patriotski savez Jugoslavije (PSJ) predložio je 13. aprila da se predsedniku SRJ dodeli Orden narodnog heroja sa sledećim obrazloženjem: Prvi patriota Jugoslavije Slobodan Milošević zaslužuje orden narodnog heroja ove Jugoslavije svojim ukupnim delom i dokazanom izuzetnom hrabrošću i odlučnošću u odbrani trajnih vrednosti slobodarske tradicije i naroda Srbije i Crne Gore i vitalnih interesa naše otadžbine. Po rečima Patriotskog saveza, Slobodan Milošević je "sinonim za dokazano herojstvo i jedinstvo naroda, vojske i svih političkih snaga kao garanta naše pobede nad podivljalim fašizmom i imperijalizmom koji prete da potčine svojim interesima čitav svet". Vest je bila udarno plasirana, a potom je čitav niz podrški predlogu bio sve bliži dnu strana dok cela priča nije nestala iz javnog života.

Zakon o odlikovanjima SRJ, objavljen u Službenom listu SRJ broj 59 od 4. decembra 1998. godine sa potpisom predsednika Republike Miloševića, definiše odlikovanja SRJ kao znake "javnog priznanja koji se dodeljuju za rad ili dela koja zaslužuju opšte priznanje i isticanje".

Orden narodnog heroja, za kojeg predsednika predlaže PSJ, "dodeljuje se pripadnicima Vojske Jugoslavije i ministarstva unutrašnjih poslova i drugim pojedincima koji su se istakli herojskim podvizima u odbrani i bezbednosti SRJ i koji služe kao naročiti primer herojstva".

U sličnu vrstu odlikovanja spadaju i Orden za hrabrost ("dodeljuje se pripadnicima Vojske Jugoslavije i ministarstva unutrašnjih poslova koji su izvršili dela u kojima je došla do snažnog izražaja njihova lična hrabrost ili koji su se u odbrani Savezne Republike Jugoslavije naročito istakli ličnom hrabrošću. Za takva dela orden za hrabrost dodeljuje se i drugim pojedincima"); Orden Jugoslovenske zastave ("dodeljuje se za naročite zasluge za državu i za dela u kojima je patriotizam došao do snažnog izražaja"); Orden zasluga za SRJ ("dodeljuje se za zasluge za državu i građane SRJ"); Orden Vojske Jugoslavije ("za naročite zasluge u izgradnji i jačanju oružanih snaga SRJ ili za naročite uspehe u rukovođenju vojnim jedinicama, odnosno vojnim ustanovama u njihovom osposobljavanju za odbranu nezavisnosti SRJ"); Orden viteškog mača ("za izuzetne zasluge i dela u oblastima odbrane i bezbednosti").

Pošto Zakon o odlikovanjima (član 14) kaže da predsednik Republike ukazom dodeljuje odlikovanja SRJ i nije predviđeno da iko drugi to može da uradi, nije sasvim jasno ko će u ovom slučaju i kada potpisati ukaz o odlikovanju.

Patriotski Savez Jugoslavije je predlog uputio predsednicima Veća građana i Veća Republika savezne skupštine, Milomiru Miniću i Srđi Božoviću, kao i svim poslanicima Skupštine SRJ.

Inače, Zakon kaže da se odlikovanja SRJ dodeljuju po pravilu dva puta godišnje, i to u junu i decembru. U ratu se, očigledno, odstupa od ovog "po pravilu".

Član 16 Zakona daje protokolarno rešenje uručivanja ordenja: "Svečano uručivanje odlikovanja Savezne Republike Jugoslavije (u daljem tekstu: investitura) sastoji se od javnog saopštavanja teksta ukaza o odlikovanju, predaje insignija i uručenje povelja o odlikovanju. Uručenje insignija i povelje obavlja lice koje vrši investituru. Vojna lica koja prisustvuju investituri daju propisani vojni pozdrav odlikovanom. I dalje: Investituru ordena i velikih odlikovanja vrši predsednik Republike ili lični izaslanik predsednika Republike (član 17).

Odlikovanja mogu biti oduzeta kao pravna posledica osude, u slučajevima propisanim saveznim zakonom. Jedino se nikad ne može oduzeti Orden narodnog heroja, Orden za hrabrost, Orden viteškog mača, Medalja Obilića i Medalja časti.

R. V.

 

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)