RAT

Vreme vanredno izdanje broj 4, 7. april 1999.

 

Satnica agresije

Četvrtak, 1. april

Prištinski Media centar saopštio je da su neprijateljski avioni NATO-a oko 9.30 sati gađali Pećku patrijaršiju.

Avijacija NATO-a gađala je u 9.00 sati selo Zatrić u opštini Peć, kao i okolinu Dečana. Neprijateljska avijacija gađala je takođe most na pruzi Magura-Belaćevac, oko 15 kilometara jugozapadno od Prištine.

Grupa od 20 nemačkih advokata podneće tužbu državnom tužiocu protiv nemačkog kancelara Gerharda Šredera i ministra odbrane Rudolfa Šarpinga zbog agresije NATO- a na Jugoslaviju. Državni tužilac Nemačke odbio je tužbu protiv Šredera.

Jeljcin zahteva hitan sastanak ministara Grupe osam.

Rat na Kosovu će koštati sto milona dolara dnevno, procenjeno u studiji američke firme Leman braders.

U bombardovanjima su oštećena tri srpska građevinska preduzeća, a šteta iznosi 11,5 miliona maraka, izjavio je predsednik sindikata građevinarstva Srbije Branko Popović.

Savezno ministarstvo za rad, zdravstvo i socijalnu politiku apelovalo je na sve ljude dobre volje da Jugoslaviji pošalju pomoć u lekovima i medicinskoj opremi.

Grčki AEK predložio Partizanu utakmicu u Beogradu.

MKCK traži da poseti zarobljene američke vojnike.

Patrijarh Pavle zahvalio se papi Jovanu Pavlu Drugom na njegovoj inicijativi da NATO obustavi bombardovanje SR Jugoslavije za vreme uskršnjih praznika i apelovao da se bombardovanje "prekine trajno".

Patrijarh Pavle primio 30.000 dolara pomoći od grčke crkve.

Koncerti i antiratni mitinzi održani su u Nišu, Subotici, Mladenovcu, Budvi, Podgorici, Bijelom Polju, Banjaluci, Novom Sadu, Kruševcu, Smederevu, Požarevcu, Prokuplju, Aranđelovcu, Loznici, Šapcu, Novoj Varoši...

Demonstracije i protestni mitinzi u svetu protiv agresije na Jugoslaviju održani su u Varšavi, Pragu, Sofiji, Varni, Budimpešti, Njujorku, Otavi, Atini, Moskvi, Lisabonu, Sidneju, Beču, Plevenu...

Slobodan Miloševića razgovarao je u Belom dvoru sa Ibrahimom Rugovom.

Slobodan Milošević je smenio komandanta Druge armije VJ general-potpukovnika Radosava Martinovića i na njegovo mesto postavio general-potpukovnika Milorada Obradovića. Ukazom je na dužnost načelnika sektora za operativno-štabne poslove Generalštaba postavljen general-potpukovnik Blagoje Kovačević. Za načelnika sektora za Kopnenu vojsku GŠ postavljen je general-potpukovnik Miodrag Simić. Za načelnika štaba Druge armije postavljen je general-major Jagoš Stevanović. Za načelnika Uprave pešadije general-major Spasoje Đurović, a za zamenika saveznog ministra za civilnu odbranu general-potpukovnik Ratomir Ristić. Ukazom predsednika SRJ, za načelnika sektora za vojno-privrednu delatnost postavljen je general major Jugoslav Kodžopeljić.

Mađarska zatvorila amabasadu u Beogradu.

Italijanska Stranka zelenih odlučila je da ne napušta vladu premijera Masima d'Aleme, ali je zatražila da se vlada ogradi od NATO-a i založila se za primirje na Kosovu.

Leskovačka policija uhapsila je tri osobe zbog ratnog profiterstva. I u Nišu je uhapšeno troje profitera.

Glavni i odgovorni urednik beogradskog Radija B92 Veran Matić oštro je protestovao protiv bombardovanja Jugoslavije i od predsednika SAD zatražio hitno zaustavljanje napada NATO-a.

U opštine Prokuplje, Kuršumlija, Bujanovac, Blace i Vranje sa Kosova je stiglo oko 1000 osoba, isključivo žena i dece, koji beže od bombardovanja.

Milošević razgovarao sa nadbiskupom Toranom.

Potpredsednik Vlade Srbije Vojislav Šešelj primio delegaciju ruske Državne dume.

Ambasador Jugoslavije u Skoplju Zoran Janaćković apelovao je na vladu Makedonije da "ne podržava napade Alijanse i da ne daje logističku podršku snagama NATO-a.

Ministar prosvete Srbije Jovo Todorović izjavio je da je produžen prolećni raspust za sve osnovne, srednje i više škole i fakultete u Srbiji do onog trenutka kada za njihov rad budu stvoreni neophodni uslovi.

Jeljcin i Kučma razgovarali o kosovskoj krizi.

Generalni sekretar Jugoslovenskog udruženja za verske slobode Zdravko Sorđan apelovao je na svetske organizacije za ljudska prava i slobode da podignu glas protiv agresije NATO-a na SR Jugoslaviju.

Skoro stotinu italijanskih parlamentaraca levog centra potpisalo je apel za Uskršnje primirje na Kosovu.

Papa pozvao na uskršnje primirje.

Grčki ministar odbrane Akis Kohakopulos poziva na trenutno okončanje sukoba.

Rektor Univerziteta u Beogradu apelovao je na svetsko akademsko i javno mnjenje da digne glas da se spreče divljački napadi NATO-a na SRJ.

Pred vojnim sudom sutra će početi suđenje trojici američkih vojnika iz sastava NATO-a u Makedoniji, koji su jutros uhapšeni na teritoriji Jugoslavije, javljaju beogradski mediji.

Crnogorska akademija nauka i umetnosti osudila je agresiju NATO-a na SRJ.

Milošević razgovarao sa delegacijom Grčke pravoslavne crkve, koja mu je prenela podršku i solidarnost naroda Grčke narodu Jugoslavije.

Milo Đukanović i crkveni velikodostojnici Crne Gore upozorili su na opasnost od zastrašujućeg širenja nasilja, koje "može zapaliti ratni plamen i u Crnoj Gori, ugroziti živote njenih građana i dovesti u pitanje opstanak i naroda i države", kaže se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

Ruski ambasador u UN Sergej Lavrov izjavio je da Moskva šalje izviđački brod u Sredozemno more jer kriza u Jugoslaviji zadire u nacionalne interese Rusije.

Jugoslovenski košarkaši, osnivači humanitarnog fonda Grupe-7, zatražili su od Međunarodne košarkaške federacije i svih ljudi dobre volje da osude agresiju NATO-a na SRJ.

Federalni sudija odbacio je tužbu predstavnika SPC-a iz SAD protiv Klintona.

Ruski monasi koji su došli u Beograd da daju podršku srpskom narodu i predstavnici Bogoslovskog fakulteta molili su se na Pančevačkom mostu kako bi ga odbranili od napada aviona NATO-a, javio je RTS.

U napadu NATO-a četiri projektila su pala na Vranje.

U 22.40 eksplodirale su tri rakete u rejonu sela Grabovnica, a u 23.20 jedna raketa u blizini sela Đorđevo u okolini Leskovca.

Petak, 2. april

U napadima dva sata iza ponoći oko Kuršumlije jedan čovek poginuo, a drugi ranjen.

PVO na Tari oborio agresorski avion i dva helikoptera u kojima je bilo po 25 vojnika specijalnih jedinica za spasavanje oborenih pilota, javljaju beogradski mediji.

Snage NATO-a gađale su kasetnim bombama Stari trg nedaleko od Kosovske Mitrovice. Više civilnih objekata je oštećeno. Noćas su u selu Logavce u opštini Orahovac u napadu kasetnim bombama stradali civili, pretežno Albanci, javlja RTS. NATO je prošle noći na Kosovu krstarećim raketama i bombama gađao ciljeve u Uroševcu, u okolini Novog Brda, kačaničkog sela Doganović i u orahovačkom selu Nagavac, saopštio je prištinski Media centar. Avijacija NATO-a sinoć je oko 18.30 bacila nekoliko bombi na šire područje Novog Brda. U blizini sela Doganović u opštini Kačanik oko 3.30 odjeknula je jaka eksplozija.

Tokom noći oko 01.50 časova NATO bombardovao selo Samokovo kod Kuršumlije.

Oko 01.00 na glavnu železničku stanicu u Beogradu stiglo je 300 izbeglica sa Kosova. Među izbeglicama ima i Albanaca, i Srba, i Turaka, i Roma. Oko 05.00 na stanicu je stigla još jedna grupa od 200 izbeglica iz Kosovske Mitrovice.

Ruski ratni brod "Liman" isplovio je iz ukrajinske luke Sevastopolj na putu za Jadransko more.

U sibirskom gradu Irkutsku su, u znak protesta zbog agresije NATO-a, sa bioskopskog repertoara skinuti američki filmovi i umesto njih se prikazuju jugoslovenski.

Princ Aleksandar Karađorđević ocenio je da su napadi NATO-a na SR Jugoslaviju "jasna agresija".

Oko sto Egipćana sa Kosova i Metohije koji žive u Beogradu protestovali su ispred američke ambasade zbog agresije NATO-a na Jugoslaviju.

Predsednik Skupštine Srbije Dragan Tomić primio je delegaciju ruske Dume i Parlamenta Belorusije koju je predvodio potpredsednik ruske Dume Sergej Baburin. Tomić je primio i delegaciju Pokreta prijateljstva i solidarnosti sa srpskim narodom sa Krita koju je predvodio profesor univerziteta Janis Papadakis.

Beogradski sekretarijat za privredu doneo je rešenje o uvođenju skraćenog obaveznog radnog vremena u ugostiteljskim objektima.

RTS javio da je avijacija NATO-a gađala prošle noći i danas kasetnim bombama srpska sela u blizini prištinskog aerodroma Slatina.

Alun Roberts, portparol IPTF-a za regije Banjaluka i Bihać, ocenio je najnoviju situaciju sa izbeglicama koje dolaze u BiH iz Jugoslavije kao "izbegličku krizu".

Sonja Liht predsednica Fonda za otvoreno društvo zatražila je od članica NATO-a da u ime mira, demokratije, pluralizma i otvorenosti prestanu sa "glupim i divljačkim" bombardovanjem Jugoslavije.

Helsinški odbor za ljudska prava pozvao je na hitnu obustavu svih oružanih akcija, nasilja, primene i pretnje silom.

Stalna konferencija gradova Jugoslavije uputila je apel Međunarodnoj uniji lokalnih vlasti da učini sve da se hitno zaustavi bombardovanje Jugoslavije.

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da njegova zemlja i Rusija "koordiniraju aktivnosti u vezi sa jugoslovenskom krizom" i dodao da u Jugoslaviju u ovom trenutku ne treba slati dobrovoljce. "Sve što joj treba zapravo je 10-12 vrhunskih eksperata."

Crveni krst Beograda osnovao je telefonsku službu za psihološku pomoć građanima. Na telefonu 183-744 svakog dana od 9 do 15 časova dežuraće psiholozi i psihijatri.

Beogradski nadbiskup Perko rekao je da veoma žali što "izgleda da NATO neće uslišiti apel" pape Jovana Pavla II za primirje za vreme uskršnjih praznika.

Milošević primio delegaciju ruskog i beloruskog parlamenta.

Nijedna poslanička grupa neće podržati bilo kakav pokušaj da se u postojećim uslovima Crnoj Gori preti bilo promenom državno-pravnog statusa republike, bilo opasnostima vojne uprave, saopšteno je nakon sastanka funkcionera crnogorske skupštine i šefova poslaničkih klubova.

Jugoslovenski ministar za odbranu Pavle Bulatović zatražio vojnu pomoć Rusije i Belorusije.

Nemačka pozdravlja rusku inicijativu za sastanak G-8.

Udruženje boraca Makedonije apelovalo da se obustave oružana dejstva u SRJ i izrazilo zabrinutost za bezbednost Makedonije.

Šefovi zemalja članica Zajednice nezavisnih država u Moskvi razmatrali događaje u SR Jugoslaviji.

Sudija za prekršaje u Beogradu kaznio je sa po 60 dana zatvora 11 vojnih obveznika zbog neodazivanja pozivu.

U Prištini pred civilnim sudovima protiv 22 lica u toku krivični postupak.

Počelo prikupljanje dokaza protiv zarobljena tri američka vojnika.

Gradski štab Civilne zaštite Beograda upozorio građane da u vreme vazdušne opasnosti ne koriste liftove.

Igor Ivanov je izjavio da NATO užurbano priprema kopnene operacije na Kosovu pod izgovorom "sprečavanja humanitarne katastrofe".

Načelnik GŠ ruske armije Anatolij Kvašnjin "veruje da bi Rusija mogla pomoći Jugoslaviji u ljudstvu, vojnoj opremi i savetima vojnih eksperata".

Nijedan strani voz više ne prelazi granicu SRJ rečeno je u Službi informisanja Železničke stanice u Beogradu.

Ministar unutrašnjih poslova RS Sredoje Nović je izjavio da se MUP RS pridružila protestu građana protiv agresije NATO-a na Jugoslaviju.

Vladajuća indijska Džanata partija zatražila je prestanak vazdušnih napada NATO-a.

Novinar američke televizije CNN Brent Sedler koji za tu medijsku kuću izveštava iz Jugoslavije osudio je rušenje Petrovaradinskog mosta.

Venecuela je osudila agresiju NATO-a na Jugoslaviju.

Potpredsednik vlade SRJ Vuk Drašković apelovao da se ne demoliraju strane ambasade.

Crveni krst Srbije apelovao je na sve stanovnike Kosova i Metohije da ne napuštaju svoje domove.

Kurs nemačke marke na ulicama većih gradova se kretao od 9,2 do 12,0 dinara.

Koncerti i antiratni mitinzi održani su u Beogradu, Kragujevcu, Čačku, Lebanu...

Demonstracije i protestni mitinzi u svetu protiv agresije na Jugoslaviju održani su u Atini, Nju Delhiju, Beču, Vašingtonu...

U Solunu je, u prisustvu oko sto hiljada ljudi, održan koncert.

Komandant Prištinskog korpusa general-major Vladimir Lazarević izjavio je da NATO "koristi terorističke snage kao prvi borbeni ešalon za eventualnu kopnenu agresiju na našu zemlju".

Šef separatističke Oslobodilačke vojske Kosova Hašim Tači saopštio je da sastavlja novu vladu Kosova, u kojoj neće biti predstavnika lojalnih lideru kosovskih Albanaca Ibrahimu Rugovi, javila je albanska državna televizija.

Subota, 3. april

02-1.gif (41690 bytes)Oko deset minuta do jedan sat u ulici Kneza Miloša čulo se nekoliko jakih detonacija od "tomahavka" koji su pali na zgrade republičkog i saveznog MUP-a.

Vrdnik, Irig i Ruma pogođeni su projektilima NATO agresora.

U toku noći, nešto posle ponoći, prekinut je program RTS-a zbog kvara na predajniku Čot. Repetitor je popravljen za nešto više od jednog časa.

Na Lazarevu subotu Patrijarh Pavle služi liturgiju u Sabornoj crkvi. Danas počinje i slavljenje Vrbice, koja se u pravoslavnoj hrišćanskoj veri smatra praznikom dečje radosti.

Rusija uputila 1600 tona humanitarne pomoći u lekovima, hrani i odeći.

Dve rakete NATO-a pale kod Tirane.

Britanija je saopštila da će noćašnji vazdušni napadi NATO-a na centar Beograda biti "model za buduće udare".

NATO je počinio "novi varvarski čin na Balkanu, bombardujući centar Beograda", saopštilo je rusko ministarstvo inostranih poslova.

Pre dve noći (između četvrtka i petka) oborena bespilotna letelica, javila je Televizija Kraljevo.

Sfor zatvorio železničku liniju preko Bosne na pruzi Beograd-Bar. Vozovi iz Beograda saobraćaju samo do Užica, a iz Crne Gore do Prijepolja. Sfor je u 8.00 sati digao u vazduh prugu Beograd-Bar kod Štrbaca. Vojnici Sfora su tom prilikom ubili čuvara pruge.

Počela isplata penzija u Srbiji.

Počela raspodela bonova za benzin.

Primakov i Anan razgovarali o agresiji NATO-a.

Ruski premijer Jevgenij Primakov razgovarao je sa ministrima vlade o situaciji u Jugoslaviji.

Rusija nastavlja da traži političko rešenje jugoslovenskog konflikta, izjavio je ruski ministar odbrane Igor Sergejev.

02-2.gif (26867 bytes)Iber Vedrin predložio ruskom kolegi Ivanovu "sastanak, što je pre moguće, Kontakt-grupe i Grupe-8 na nivou političkih direktora".

Primakov i Anan razgovarali o agresiji NATO-a.

Ruski premijer Jevgenij Primakov razgovarao je sa ministrima vlade o situaciji u Jugoslaviji.

Sastanci Kontakt-grupe i Grupe-8 na nivou političkih direktora o krizi na Kosovu biće održani naredne nedelje, saopštilo je italijansko Ministarstvo inostranih poslova.

Milan Milutinović isključio je svako pregovaranje u rešavanju kosovskog pitanja sve dok se nastavljaju vazdušni udari u intervjuu datom u četvrtak, a danas objavljenom u grčkom dnevniku "Ta Nea".

Parlamentarna skupština Zajednice nezavisnih država osudila je agresiju NATO-a i pozvala na hitnu obustavu tih udara.

U prepunoj Sabornoj crkvi Patrijarh srpski Pavle služio je Svetu arhijerejsku liturgiju na praznik Lazareva subota - Vrbica.

Beogradski nadbiskup Franc Perko oštro kritikovao bombardovanje Beograda od strane NATO-a na katolički Veliki petak.

Patrijarh Rumunske pravoslavne crkve Teoktist je poručio da bi u predstojećoj Velikoj nedelji glas oružja u Jugoslaviji trebalo da utihne.

Održan sastanak najvišeg državnog rukovodstva - konstatovano je da su sve institucije i organi uspešno stavljeni u funkciju odbrane zemlje i da je ispoljena visoka efikasnost u pogledu delovanja u uslovima ratnog stanja.

Protestni koncerti i antiratni mitinzi održani su u Beogradu, Nišu, Mladenovcu, Nikšiću, Obrenovcu...

Demonstracije i mitinzi podrške Jugoslaviji u inostranstvu održani su u Nikoziji, Gracu, Temišvaru, Sevastopolju, Pragu, Štokholmu...

Počela delimična mobilizacija u Makedoniji u cilju jačanja kontrole granica.

Sergej Baburin, potpredsednik Dume, u Novom Sadu izrazio nadu da će agresija NATO-a na SR Jugoslaviju prestati ako VJ dobije savremeno rusko naoružanje.

U Niš došlo još 150 izbeglica sa Kosova koji su vraćeni sa granice između Jugoslavije i Mađarske.

Grčki vojni transportni avion je u Skoplje dopremio 20 tona hrane za izbeglice sa Kosova.

Milan Komnenić, ministar za informisanje Jugoslavije, odbio intervju za RAI zbog bombardovanja Beograda.

Za portparola jugoslovenskog Ministarstva za inostrane poslove postavljen Nebojša Vujović, dosadašnji otpravnik poslova ambasade Jugoslavije u Vašingotnu.

Oko 3300 privatnih objekata oštećeno je prilikom NATO bombardovanja Leskovca i okoline, dok šteta iznosi 165 miliona dinara, saopštila je Opštinska komisija.

Potpredsednik Socijalističke narodne partije Predrag Bulatović izjavio je da njegova stranka neće podržati puč u Crnoj Gori, i dodao: "Priče o vojnom puču nemaju osnova."

U bazama NATO-a na severu Italije tokom noći zapaljena su dva automobila Amerikanaca zaposlenih u tim bazama.

NATO napravio najveću ekološku katastrofu ocenio je Ekološki pokret Crne Gore.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije osudio je agresiju NATO-a na Jugoslaviju.

Navijači Lacija podržali akciju Mihailovića i Stankovića protiv agresije NATO-a.

Fudbaleri italijanskog prvoligaša Rome na utakmici protiv Barija nosili su majice sa natpisom "Zaustavite rat".

Momir Bulatović zatražio je od predsednika Evropske komisije Romana Prodija da osudi agresiju NATO-a i da utiče da ona bude prekinuta.

Načelnik Štaba Vrhovne komande VJ general-pukovnik Dragoljub Ojdanić uputio je poruku pripadnicima VJ čestitajući im na uspešnoj odbrani SRJ od agresije NATO-a.

MUP Makedonije pozvao građane da se uzdrže od protestnih skupova kako bi policijske snage mogle da budu upućene na granice prema SRJ i Albaniji "da uspešno izvršavaju složene zadatke bezbednosti".

Predsednik Slovenske nacionalne stranke Zmago Jelinčič uputio je pismo podrške narodu SRJ, osudivši agresiju.

Jeljcin traži od Šredera da "učini maksimum napora" da bi se najbrže moguće zaustavila agresija.

Odbor Crvenog krsta Zaječara ocenio je da bi zbrinjavanje preko 300 izbeglica sa Kosova u toj opštini moglo da bude kritično ukoliko međunarodne humanitarne organizacije "najhitnije" ne upute pomoć.

Predsednik Komunističke partije Ruske Federacije Genadij Zjuganov ocenio je da "treba zaustaviti NATO fašizam i američki hitlerizam".

Dve jake detonacije čule se u Novom Sadu oko 20 sati. U napadu je srušen most "Sloboda". Sedam osoba povređeno je prilikom rušenja mosta. Institut za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici ostao je bez vode nakon rušenja mosta. Deo Novog Sada prema Sremu takođe je ostao bez vode.

Snage NATO-a su u isto vreme oštetile i most na Dunavu kod Bačke Palanke.

Portparol Pentagona tvrdi da NATO ne planira upotrebu kopnenih snaga za invaziju Kosova.

Ukrajinski šef diplomatije Boris Tarasjuk odbacio mogućnost da njegova zemlja pošalje vojnu pomoć Jugoslaviji.

Irak ponovio osudu NATO-a zbog agresije na SRJ.

Televiziji Čačak oduzet je predajnik i link i onemogućeno joj je emitovanje RTV programa.

Kanadski general Mišel Mezonev na čelu misije za pomoć izbeglicama sa Kosova u Albaniji.

SAD naložile svojim građanima da napuste Crnu Goru.

Nedelja, 4. april

Skladište "Beopetrola" u Bogutovcu kod Kraljeva noćas u 2.10 pogođeno je projektilima agresora. Tri osobe su povređene.

NATO avijacija je u napadu koji je počeo u 3.20 i trajao nešto više od pola časa ponovo bombardovala fabriku aparata za domaćinstvo "Sloboda" u Čačku, koja je potpuno uništena 28. i 30. marta. Šteta izazvana prethodnim napadima NATO-a procenjena je na oko 300 miliona američkih dolara.

U 4.33 pogođena toplana na Novom Beogradu. Toplana je civilni objekat koji greje više stotina hiljada Beograđana. Noćni čuvar Slobodan Trišić poginuo je u napadu NATO-a na toplanu.

Pančevačka energana pogođena je oko 4.30 u napadu NATO avijacije. U napadu na Energanu poginula su dva lica, dok je četvoro povređeno, javio je Radio Pančevo.

Oko 4.35 pogođena Policijska akademija na Banjici. Od snažnih detonacija popucali su neki prozori na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu. U toj bolnici leče se i 22 osobe teško povređene u agresiji NATO-a na SRJ.

NATO avijacija ispalila je u 4,40, dva projektila na Jugopetrolove instalacije u Industrijskoj zoni Smedereva.

RTS je javila da je u napadu NATO avijacije u Čačku stradala 73-godišnja starica Mileva Kulujić, a da je nekoliko lica povređeno.

Agresori NATO-a u toku protekle noći bombardovali su objekte u Gnjilanu, a dve krstareće rakete pale su i u blizini sela Gornje i Donje Stanovce, u opštini Podujevo, saopštio je prištinski Medija centar.

Troškovi SAD-a u vojnoj intervenciji NATO-a protiv SRJ dosad iznose 500 miliona dolara, procenio je ekspert Centra za međunarodne i strateške studije u intervjuu za "Čikago tribjun".

Vazdušni napadi NATO-a na Jugoslaviju predstavljaju grešku koja će dovesti do nove trke u naoružavanju, izjavio je Gorbačov.

Savez sindikata Pirota pozvao je članstvo da "boljom i intenzivnijom proizvodnjom povampirenom fašizmu NATO-a pokažu da se bombama ne može uništiti naš duh i naša ljubav prema ognjištu i otadžbini".

Italijanski premijer Masimo D'Alema stigao je u Tiranu, gde će se sastati sa albanskim funkcionerima.

Ruski ratni brod "Liman" prošao je kroz Dardanele i uplovio u Mediteran. Ministar odbrane Igor Sergejev saopštio je da je zadatak "Limana" da prikupi informacije kako bi Rusija "bila spremna i imala kompletnu sliku o razvoju događaja u regionu".

Papa Jovan Pavle Drugi pozvao je u svečanoj Uskršnjoj misi na uspostavljanje mira Jugoslaviji.

Šef nemačke diplomatije Joška Fišer, koji je danas na katolički uskrs trebalo da se oženi po četvrti put, odložio je venčanje, jer je suviše zaokupljen krizom na Kosovu, piše "Bild am Zontag".

Milo Đukanović izjavio je u intervjuu američkoj televizijskoj mreži CNN da primena sile neće doprineti rešavanju kosovskog problema i da međunarodna zajednica mora hitno prestati sa bombardovanjem SR Jugoslavije.

NATO je potvrdio da je lovački avion alijanse tipa F-16 morao prinudno da sleti u Sarajevu.

Odlukom Ratnog predsedništva Skupštine opštine Bor počela podela bonova za jestivo ulje, šećer i so.

Centralni koordinacioni tim Vlade Srbije ocenio je da je "u situaciji zločinačke agresije NATO snaga", privreda Srbije pokazala izuzetnu vitalnost.

Niška policija je od početka agresije zbog švreca i ratnog profiterstva, uhapsila 34 osobe.

Predsednik Milošević je primio Dušana Vlatkovića guvernera NBJ, predsednika Vlade Srbije Mirka Marjanovića i republičkog i saveznog ministra poljoprivrede Nedeljka Šipovca i Jovana Babovića.

RTS je javila da su "terorističke bande tokom čitave protekle noći žestoko napadale iz najsavremenijeg naoružanja" organe bezbednosti na području opštine Peć, koji su sve napade uspešno odbili.

Pet zemalja Zapada (Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i SAD) odustalo je od zahteva da na Kosovu budu stacionirane trupe pod isključivom komandom NATO-a, kao i od zahteva da vlasti u Beogradu potpišu mirovno rešenje za Kosovo, koje je bilo nuđeno u Rambujeu. Sada su te zemlje saglasne u tome da je cilj njihovih vlada "mirno, multietničko i demokratsko Kosovo, na kojem bi svi stanovnici bili sigurni".

Dobitnik Nobelove nagrade za mir, izraelski političar Šimon Peres razmatra poziv da posreduje između jugoslovenske vlade i kosovskih Albanaca, javio je danas izraelski vojni radio. Radio je javio da su "međunarodni faktori", uključujući i one koji su direktno uključeni u konflikt, zatražili od Peresa da interveniše.

Policija je u poslednja tri dana u Prištini uhapsila više od 80 osoba, zbog sumnje da su obijali prodavnice i krali automobile.

Savez jevrejskih opština Jugoslavije apelovao je na sve jevrejske organizacije u svetu da pomognu u obustavi oružanih napada na SRJ.

Nemačka podržava ruski predlog o hitnom sastanku G-8 saopštio je portparol nemačkog Ministarstva inostranih poslova.

Savezna vlada je ocenila da agresija NATO-a pokazuje svoje pravo lice, koje nikakvim medijskim manipulacijama nije moguće sakriti od celokupne svetske javnosti. Vlada je izrazila nadu da su i Albanci na Kosovu shvatili da utočište i zaštitu mogu da nađu samo u svojoj državi - Srbiji i SRJ. Vlada je apelovala na Albance da ne napuštaju našu i njihovu državu i da i sami dignu glas protiv bezumlja NATO ubica, a "prestankom agresije biće stvoreni uslovi za sveobuhvatno političko rešenje na Kosovu i Metohiji".

Vlada SRJ usvojila je Uredbu o primeni Zakona o krivičnom postupku za vreme ratnog stanja. Tom uredbom se krivični postupak čini efikasnijim, rečeno je u saopštenju.

Komandant Treće armije general-pukovnik Nebojša Pavković, u pratnji komandanta prištinskog korpusa general-majora Vladimira Lazarevića i starešina komande, obišao je danas jedinice u rejonima odbrane. Komandanti i komandiri jedinica na terenu upoznali su komandanta Treće armije sa aktivnostima koje su preduzete za sprečavanje kopnene agresije.

Beogradski nadbiskup France Perko održao je svečanu Uskršnju misu u crkvi Krista Kralja u Beogradu. "Žao mi je da Zapad nije slušao svetog oca Jovana Pavla koji se borio za primirje i prestanak bombardovanja barem na velike praznike Uskrsa", rekao je gospodin Perko.

Ministar odbrane Grčke Akis Cohacopulos rekao da se Atina protivi upućivanju kopnenih snaga NATO-a u Jugoslaviju i da je za očuvanje postojećih granica. Grčka neće dozvoliti da bude uvučena u kosovsku krizu, a njenom rešavanju doprineće pre svega štiteći sopstvene nacionalne interese, saopštila je danas grčka vlada.

BBC emitovao film u kojem se prikazuje život Beograđana pod NATO bombama.

U Kremlju održan sastanak ministarstava odbrane i inostranih poslova sa predstavnicima kabineta predsednika Borisa Jeljcina - razgovaralo se o koordinaciji politike Kremlja u jugoslovenskoj krizi.

Predsednik vlade Srbije Mirko Marjanović razgovarao je sa načelnicima svih okruga u Srbiji o sprovođenju mera savezne i republičke vlade.

Jugoslavija je zatražila hitno zasedanje Saveta bezbednosti UN-a zbog višednevne agresije NATO-a na SRJ, kao i zbog toga što Sfor srušio deo pruge Beograd - Bar na teritoriji RS. I predsedavajući Predsedništva BiH Živko Radišić uputio je pismo generalnom sekretaru UN-a sa istim zahtevom.

Živadin Jovanović uputio je pisma mnogim međunarodnim zvaničnicima i predstavnicima međunarodnih organizacija tražeći da osude bezumnu agresiju koja predstavlja zločin protiv mira i čovečnosti, javila je RTS.

Navijači atinskog kluba AEK su pred prvenstvenu fudbalsku utakmicu uputili poruku Srbima: "AEK je uz Srbiju - NATO ubice".

Rukovodstvo Crne Gore ocenilo je da su posledice agresije NATO-a na SR Jugoslaviju tragične i zatražilo njeno hitno obustavljanje. Na sastanku je ocenjeno da je bezbednosna situacija u Republici izuzetno složena, te da Republika prolazi kroz najteži period i iskušenja u svojoj posleratnoj istoriji.

Sporazum iz Rambujea mora da bude adaptiran, izjavio je ministar inostranih poslova francuske Iber Vedrin.

Šef italijanske diplomatije Alberto Dini saopštio je da će njegova vlada Crnoj Gori uputiti pomoć u hrani, u vrednosti dve milijarde lira.

Fudbaleri "Crvene zvezde" i selekcija fudbalera beogradske opštine Zvezdara odigrali su prijateljsku utakmicu u znak protesta zbog agresije.

Šest jugoslovenskih fudbalera koji igraju u španskim klubovima nisu nastupili u prvenstvenim utakmicama španske lige u znak protesta zbog agresije.

Tokom današnjeg napada NATO-a na metohijsku opštinu Klina, oko 13 časova je bombardovano i selo Dolac, iako u njemu i u njegovoj okolini nema nikakvih vojnih ciljeva ni objekata, javljaju beogradski mediji.

Nekoliko detonacija čulo se u okolini Novog Sada.

Serija snažnih detonacija čula se oko 23.15 u okolini Prištine.

Više projektila pogodilo je oko 21.30 objekte u okolini Starog Trga kod Kosovske Mitrovice.

U okolini Gnjilana oko 23 sata čulo se šest detonacija.

Oko 23.30 projektili NATO-a pogodili su most kod mesta Biljanovac na reci Ibar.

Banjalučka "Alternativna televizija" objavila je snimak aviona koji je oko 19 časova leteo iznad Banjaluke ostavljajući za sobom gust dim.

RTS je podsetila da je 4. aprila NATO navršio 50 godina postojanja, dodavši "da se u Briselu priznaje da je Jugoslavija Alijansi pokvarila taj neslavni jubilej".

Koncerti i protestni mitinzi u Jugoslaviji održani su u Beogradu, Brčkom, Leskovcu, Podgorici.

Atniratne demonstracije i mitinzi podrške Jugoslaviji u svetu održani su u Vašingtonu. Širom Grčke održane su manifestacije podrške žrtvama agresije NATO-a. Sa Maratona 30 atletičara krenulo je na simboličnu maratonsku trku, u Atini je organizovano dobrovoljno davanje krvi za SRJ...

Zahtev da se obustavi nasilje na Kosovu i u SR Jugoslaviji kao i da Nemačka ne učestvuje u napadima NATO-a u središtu je tradicionalnih uskršnjih mirovnih marševa i drugih skupova u više desetina nemačkih gradova.

Bez obzira na to što su vlasti Moskve zabranile mitinge i proteste pred američkom ambasadom razne organizacije i partije svakodnevno organizuju manifestacije protiv agresije i za podršku Jugoslaviji.

Ponedeljak 5. april

Jedan projektil pogodio je oko 2.15 područje Surčina.

Više projektila palo je oko 2.30 u okolinu Kraljeva.

U centru Niša oko 2.40 čule su se četiri slabe detonacije.

Avijacija agresora gađala je oko 2.30 kamenolom na brdu Straževica koji se nalazi u naseljenom delu Rakovice i u blizini manastira Rakovica i fabrike motora "21. maj", koja je već peti put pogođena od početka agresije NATO-a.

U Prištini su se oko 2.10 čule četiri detonacije. Avioni NATO-a gađali su skladište Jugopetrola.

Projektili NATO-a koji su se oko 2.30 čuli u Kraljevu pali su kod sela Leskovac, između Kraljeva i Kragujevca i na brdo Pogrebina kod Jošaničke Banje, na kojem se nalazi TV-repetitor, javila je TV Kraljevo.

Više snažnih detonacija čulo se u 3.30 u centru Niša. Gust dim video se severno od grada. Na Niš je između 3.30 i 3.45 palo dvadesetak projektila.

Zgrada komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO-a u Zemunu pogođena je noćas oko 4.20, pogođena je i kasarna u Ulici cara Dušana, kao i vojni objekti na području Zvezdare.

U beogradskom Centru za obaveštavanje agenciji Beta je rečeno da je PVO oborila tri aviona NATO-a, koji su napadali ciljeve na području Beograda.

PVO VJ oborila je oko 2.30 jednu raketu u rejonu Obrenovca.

Grupa od 17 francuskih opozicionih poslanika zatražila je ostavku ministara iz redova komunista, pošto se francuska Komunistička partija usprotivila agresiji NATO-a na SR Jugoslaviju.

U nedeljama pred početak vazdušnih napada NATO-a na Jugoslaviju, američki generali bili su skeptični prema pristupu Klintonove administracije kosovskoj krizi, piše "Vašington post".

Predsednik Srpskog PEN centra Predrag Palavestra pozvao je Međunarodni Pen centar da se "neodložno" obrati UN-u i OEBS-u i javno zatraži prestanak "informativnog rata i zloupotrebu medija u ratne svrhe".

Krivično gonjenje ili vođenje krivičnog postupka može se od danas primenjivati i bez pismenog sudskog naloga.

Vlada Jugoslavije donela Uredbu kojom se zabranjuje tranzit opasnih materija preko teritorije SR Jugoslavije za vreme ratnog stanja.

Za vreme ratnog stanja Jugosloveni ne mogu odobravati kredite stranim licima, propisano je Uredbom o kreditnim poslovima sa inostranstvom za vreme ratnog stanja.

 

Privredni sud i Radio B92

Odlukom Privrednog suda u Beogradu od 1. aprila 1999. godine (broj rešenja V-Fi-2790/99), uveden je u dužnost novi direktor Radija B92 Aleksandar Nikačević, a razrešen dužnosti Saša Mirković, dosadašnji direktor. Pravni zastupnici Radija B92 najavili su žalbu na ovakvo rešenje Privrednog suda, zato što smatraju da je protivno statutu preduzeća, koji je nedavno u tom istom Privrednom sudu usklađen sa odredbama Zakona o preduzeću. Proglašavanjem ratnog stanja nije suspendovana niti ograničena nijedna odredba propisa kojima se regulisalo poslovanje Radija B92.

 

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)