RAT

Vreme vanredno izdanje broj 3, 3. april 1999.

 

Satnica agresije

Ponedeljak, 29. mart

Bugarski autoprevoznici gube dva miliona nemačkih maraka svakog dana zbog agresije na Jugoslaviju.

Kineski predsednik Đijang Cemin u ličnoj poruci Slobodanu Miloševiću zatražio okončanje napada NATO-a na Jugoslaviju i povratak pregovorima o Kosovu.

Savezni koordinacioni odbor za humanitarnu pomoć apelovao je na ljude dobre volje u inostranstvu da se angažuju u prikupljanju humanitarne pomoći SRJ.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva (RV) i Protivvazdušne odbrane (PVO) VJ, general-potpukovnik Spasoje Smiljanić, rekao je da je u agresiji na Jugoslaviju angažovano 430 neprijateljskih aviona od čega 330 borbenih. "Naša RV i PVO oborila je sedam aviona neprijateljske avijacije, tri helikoptera, trideset krstarećih raketa i tri bespilotne letelice". Smiljanić je kazao da je RV i PVO izgubila sedam ljudi, a 17 ih je povređeno. "Razaranja po objektima RV i PVO su značajna i iznose oko 300 miliona dolara". General Smiljanić je rekao da su avioni NATO-a do jutros u osam sati izvršili 1300 poletanja i da je lansirano 400 krstarećih raketa. On je rekao da su do 27. marta gađani objekti RV i PVO, a od tada je težište razaranja prebačeno na uništavanje industrijskih objekata, "sve do škola, bolnica i izbegličkih kampova". "Ukupno je do sada izbačeno 1900 tona brizantnog eksploziva, što je jednako snazi nuklearnog oružja". Komandant RVi PVO je rekao da je "svaka srpska i crnogorska glava od 'svetskih humanista' dobila po 230 grama razornog eksploziva. Šta mislite koliko će još dobiti do ostvarivanja postavljenog cilja?"

Šef Operativne uprave Generalštaba ruske armije Jurij Balujevski izjavio je da je Ministarstvo odbrane "spremno da pruži vojno-tehničku pomoć Jugoslaviji, ako predsednik i rukovodstvo države donesu takvu političku odluku".

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko osudio je, u telefonskom razgovoru sa jugoslovenskim predsednikom Miloševićem, agresiju NATO-a na Jugoslaviju.

Nekoliko desetina građana Jugoslavije i Rumunije protestovalo je ispred ambasade SAD u Bukureštu zbog agresije NATO-a na Jugoslaviju.

U Pireju su srednjoškolci demonstrirli zbog napada NATO-a na Jugoslaviju.

Beogradske sudije za prekršaje kaznile su troje trgovaca sa po 15 dana zatvora i sa po 2000 dinara zbog prometa robe po cenama višim od propisanih.

U Beogradu je u 19.40 oglašen prestanak vazdušne opasnosti. Vazdušna opasnost trajala je devet sati i 20 minuta.

U Novom Sadu u 19.40 sirenama oglašen prestanak vazdušne opasnosti. Sirene koje upozoravaju na opasnost iz vazduha oglasile su se u 14.15.

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da će povući svoje strano osoblje iz Prištine.

Predstavnici Svetske crkvene zajednice pozvali su NATO da prekine bombardovanje Jugoslavije i zatražili od Ujedinjenih nacija da pokrenu novu mirovnu inicijativu za rešenje kosovske krize.

Lider škotskih separatista Aleks Salmond ocenio je da je agresija NATO-a na Jugoslaviju "neoprostiva ludost".

Oštećeno je više od 100 školskih objekata - izjavio je ministar prosvete Srbije Jovo Todorović koji je obišao nekoliko oštećenih školskih objekata.

U Beogradu i Novom Sadu je u 20.48 sati sirenama oglašena vazdušna opasnost. Beogradski Centar za osmatranje i obaveštavanje javio je da je u toku dejstvo raketnim projektilima po širem području Beograda.

Nekoliko hiljada građana okupilo se na gradskom trgu u Kumanovu da bi izrazili protest protiv NATO agresije na Jugoslaviju.

Republički ministar za saobraćaj i veze Dragan Todorović izjavio je da svi međunarodni vozovi saobraćaju, dok je putnički saobraćaj redukovan.

Na demonstracijama kosovskih Albanaca u Pragu poginuo je jedan kosovski Albanac, a jedan Čeh je pretučen.

U Pančevu su odjeknule dve detonacije oko 20.40 sati, kada je i dat signal za vazdušnu opasnost. Projektili su pali na područje gde se nalazi fabrikaaviona "Utva".

U okolini aeodroma Golubovci kod Podgorice čule su se oko ponoći tri snažne detonacije.

Dve agresorske rakete pogodile su kasarnu "Devet Jugovića" u Đakovici u toku noći, a oštećeni su i civilni objekti i katolička crkva Sveti Anton.

Nad kosovskim pomoravljem oko 22.30 agresor je oko pola sata sa više od 20 raketa gađao više sela (Mališevo, Koretište, Pasjan, Partaš) i periferiju grada Gnjilane. Pogođeni su civilni objekti a šteta je velika. U Mališevu (2 kilometara od Gnjilana) ranjena su tri lica.

Po prvi put od početka agresije na meti je bio i pirotski okrug. Na selo Šljivovik (kod Bele Palanke) u rano jutro ispaljeno je nekoliko projektila.

Savezna vlada je donela odluku o merama neposredne kontrole cena, određene su najviše cene koje su primenjivane do 23. marta. Sve cene koje su povećavane nakon tog datuma, vraćaju na nivo od 23. marta.

Od početka agresije NATO-a u Subotici su polupani izlozi nekoliko pekara čiji su vlasnici Albanci, a polomljena su stakla i na više drugih objekata.

Status izbeglice u Mađarskoj zatražilo 84 Jugoslovena.

Ruski predsednik Boris Jeljcin je, u godišnjoj poruci naciji izrazio nadu da se "tragična greška američke administracije na Kosovu neće pretvoriti u dugoročnu krizu u američko-ruskim odnosima".

U Solunu protestovalo više od 5000 Grka.

Više stotina građana Velike Britanije jugoslovenskog porekla demonstriralo je u Londonu zbog napada NATO-a.

Američka tajna služba pokrenula je istragu kako bi ustanovila da li su antinatovski raspoloženi hakeri provalili zvanični sajt Bele kuće.

Restoran "Mekdonalds" u Čačku zatvoren je zbog razbijenih stakala.

Čačanski SUP pritvorio 11 lica otkad je proglašeno ratno stanje.

Utorak, 30. mart

Protivvazdušna odbrana Druge armije VJ oborila je posle ponoći avion NATO avijacije nedaleko od Podgorice, javila je RTS.

Fabrika "Sloboda" u Čačku napadnuta jutros u 4.10 sati sa sedam projektila NATO snaga. Generalni direktor čačanske kompanije Radomir Ljujić izjavio je da je u napadu pričinjena ogromna materijalna šteta. Ljujić je rekao da su uništeni svi objekti od vitalnog značaja.

Oko 4.30 sati avijacija NATO snaga gađala je ciljeve u okolini Batajnice - ispaljeno je pet projektila - od kojih su dva pogodila neposrednu okolinu naselja.

Oko četiri sata NATO-a je sa dva projektila pogodio prištinsku kasarnu "Kosovski junaci", pri čemu su znatno oštećeni civilni objekti u okolini naselja Kupusište.

Nekoliko projektila NATO pogodilo je oko 4.30 časova šire područje Novog Sada.

Prištinski Media centar je saoštio da su avioni NATO-a gađali sela Vrbovac i Mogilu, kod Kosovske Vitine. Tokom noći osam civila je ranjeno, saopštio je Media centar, pozivajući se na "zvanično nepotvrđene informacije".

Ambasador Jugoslavije u UN-u Vladislav Jovanović izjavio je da u uslovima napada NATa na SRJ nisu mogući nikakvi pregovori i da nastavak pregovora zavisi od onih koji su taj napad izvršili.

Ruska ženska odbojkaška reprezentacija otkazala je prijateljsku turneju po SAD zbog napada NATO-a na Jugoslaviju i nasilja ispred američke ambasade u Moskvi.

U 5.56 sati u Beogradu su se oglasile sirene za prestanak vazdušne opasnosti.

I u Nišu je oko šest sati označen prestanak vazdušne opasnosti. Sirene su oglasile vazdušnu opasnost juče u 10.20 sati.

PVO VJ oborila u okolini Vranja avion NATO-a, javio je Radio Beograd.

Radio Beograd je javio da je PVO oborila jednu bespilotnu letelicu NATO-a kod Oble Glave nedaleko od Aleksinca.

Bivši načelnik Generalštaba francuske armije general Gi Meri ocenio je intervenciju NATO-a u Jugoslaviji kao "glupost".

Ministar informisanja Republike Srpske Rajko Vasić ocenio je da za emitovanje programa RTS-a ne postoji dozvola.

Ruska državna delegacija, predvođena premijerom Jevegenijem Primakovom, otputovala je u 8.35 iz Moskve za Beograd. Delegacija je oko 9.40 sletela na aerodrom u Surčinu.

Ministarstvo za civilne poslove i komunikacije BiH procenilo je da je protekle nedelje na područje Federacije BiH stiglo oko 5500 Muslimana iz Sandžaka.

U Nišu je oko 10.30 časova dat znak za vazdušnu uzbunu, u 12.57 sirene su oglasile prestanak opasnosti.

Slobodni sindikati Jugoslavije odlučili su da organizuju odlazak dobrovoljaca "iz svojih redova" u jedinice VJ.

Načelnik Generalštaba ruske vojske Anatolij Kvašnjin izjavio je da se za sada ne razmatra upućivanje u Jugoslaviju ruskih vojnih savetnika.

Savez nemačkih novinara oštro je kritikovao izveštavanje nemačkih medija o ratu u Jugoslaviji, procenivši da oni ne doprinose izgledima za mirno rešenje.

Deset uglednih čeških istoričara upozorilo je u otvorenom pismu češku javnost da je napadom NATO-a na suverenu balkansku državu stvoren opasan presedan rešavanja međunarodnih i unutrašnjih sukoba.

Predsednik Poslaničkog doma češkog parlamenta Vaclav Klaus izjavio je da se zbog Kosova ne vodi borba protiv Miloševića, već protiv celog srpskog stanovništva.

Oko 2000 ljudi demonstriralo je i danas ispred ambasade SAD u Nikoziji, gde su spaljivali američke zastave u znak protesta zbog agresije na Jugoslaviju.

Milo Đukanović je ocenio da primena sile na Kosovu ne samo što nije rešila problem, "već izgleda da smo danas dalje od rešenja nego što smo ikada bili".

Utakmice crnogorske fudbalske lige biće odigrane danas, saopštio je Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Crne Gore.

Direktor Ortopedske klinike Kliničkog centra u Nišu Dušan Mitković izjavio je da su u napadu na niški aerodrom 28. marta, "po prvi put korišćena rasprskavajuća eksplozivna sredstva". "Od takve bombe koja je bačena na niški aerodrom vodnik Bojan Stamenković povređen je na šest različitih mesta".

Prištinski Media centar saopštio je da srpski izvori u Prištini ne raspolažu podacima o ubistvu bivšeg šefa pregovaračkog tima kosovskih Albanaca Fehmija Aganija i glavnog urednika prištinskog dnevnika na albanskom "Koha Ditore" Batona Hadžiua. Predstavnici NATO-a su juče u Briselu saopštili da su u Prištini ubijeni Agani, Hadžiu i još nekoliko Albanaca. Vlasti u Prištini su Media centru saopštile da "nema nikakvih indicija" da su njih dvojica ubijeni.

Na Trgu Tepublike u Beogradu nešto posle 12.00 časova počeo je treći iz serije koncerata "Pesma nas je održala".

Slični koncerti su održani i u Smederevu, Užicu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Resavici, Inđiji, Jagodini...

Nekoliko stotina novinara protestovalo je ulicama Beograda zbog agresije NATO-a. Protest je organizovalo Udruženje novinara Srbije.

Nastavnici Filozofskog fakulteta u Beogradu zatražili su da agresija NATO-a odmah da prestane.

Udruženje za pomoć izbeglicama u Jugoslaviji i Jugoslovenska humanitarna organizacija "Solidarnost" pozvali su humanitarne i mirotvorne organizacije na prostoru bivše Jugoslavije da se uključe u "opšteplanetarni pokret mirotvorstva i slobodarstva" i osude agresiju na SR Jugoslaviju.

Gradonačelnik Beograda Vojislav Mihailović apelovao je na gradonačelnike svih glavnih gradova zemalja sveta da utiču da se zaustavi agresija NATO-a.

Savez samostalnih sindikata Jugoslavije uputio je apel sindikalnim pokretima u svetu da odmah ulože sav svoj kredibilitet za hitan prekid agresije na SRJ.

"Mobtel" je saopštio da su otklonjeni kvarovi nastali tokom agresije NATO avijacije i da je ponovo uspostavljena mobilna telefonska veza sa Požarevcom, Smederevom, Jagodinom, Paraćinom, Ćuprijom, Lapovom, Velikim Orašjem i Velikim Gradištem. U saopštenju se dodaje da stanice Vranje, Bujanovac, Preševo, Vladičin Han i posebno Priština, imaju povremeno probleme sa napajanjem električnom energijom.

Polomljena stakla na ambasadi Turske.

Na ambasadi Belgije ispisano je "NATO ubice" i nacrtana su dva kukasta krsta.

Bivši zamenik generalnog zapovednika NATO-a nemački general Gerd Šmikle je oštro kritikovao politiku NATO-a na Balkanu i napade na Jugoslaviju i ocenio da postupci NATO-a nose veliku opasnost po opstanak Alijanse.

I pored prekida diplomatskih odnosa konzulati SRJ u Nemačkoj funkcionišu kao i do sada.

Bugarski ambasador u SRJ Ivajlo Trifonov odbio je sinoć da prihvati protestnu notu da se bugarska teritorija koristi za vazdušne napade NATO-a na SRJ.

Više desetina jugoslovenske i ruske dece sa majkama i učiteljima protestovalo je ispred nemačke ambasade u Moskvi zbog NATO agresije na SRJ.

Direktor Duvanske industrije Niš Zoran Aranđelović tvrdi da DIN na zalihama ima dovoljno cigareta i da nema razloga za nervozu.

Predsednik Saveza sindikata Beograda Bogoljub Mitrović izjavio je da su u agresiji NATO snaga pogođeni i brojni civilni objekti u Beogradu: "Među kojima i škole, zatim manastir u Rakovici, ali i preduzeća '21. maj', 'Rekord', pančevačka 'Lola - Utva', deo pogona u zemunskoj fabrici 'Galenika' , kao i aerodrom 'Beograd'".

Signal za prestanak vazdušne opasnosti u Nišu je oglašen u 12.57 časova, nakon dva i po sata opasnosti.

U Nišu se u 15.20 čula snažna detonacija. Centar za obaveštavanje saopštio je da je reč o "uništavanju zaostalog eksploziva na niškom aerodromu".

Beogradska policija saopštila je da je u proteklih šest dana uhapsila 50 lica zbog pljačke i ratnog profiterstva.

Nekoliko vlasnika veleprodajnih preduzeća mešovite robe u Boru ocenilo je da je snabdevanje "izuzetno otežano", zbog nedostatka dizel goriva. Policija je u Boru zbog nelegalne trgovine uhapsila pet špekulanata.

Tržišni inspektori u Crnoj Gori podneli su četiri krivične prijave, 10 prijava za privredni prestup i 25 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog nepoštovanja odluke vlade o propisanim cenama i prodaji namirnica iz republičkih robnih rezervi.

Sindikat zaposlenih u zdravstvu Srbije apelovao je na Svetsku i druge zdravstvene organizacije da pomognu u sprečavanju daljih ratnih dejstava u SRJ.

Udruženje kompozitora Jugoslavije je saopštilo da je proteklih dana dobilo poruke podrške i razumevanja od umetnika iz Italije, SAD i Velike Britanije koji bi trebalo da nastupe na Osmoj međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu.

Sindikat metalaca Srbije zatražio je od Međunarodne federacije sindikata metalaca da se angažuju u zaustavljanju agresije NATO snaga na SRJ.

Žaljenje zbog NATO udara iskazao je ministar inostranih poslova Slovenije Boris Frlec u telegramu koji je poslao premijeru Crne Gore Filipu Vujanoviću.

Oko dve stotine ljudi okupilo se na temeljima pravoslavnog hrama Hrista spasitelja u Banjaluci kako bi protestovali zbog agresije NATO-a na Jugoslaviju, a od ovdašnjih političara zatražili hitno formiranje Vlade nacionalnog spasa.

Savezni ustavni sud ocenio je da je agresijom NATO-a na SRJ povređen njen teritorijalni integritet i suverenitet i grubo pogažena Povelja UN.

Ustavni sud Republike Srpske osudio je agresiju na nezavisnu, suverenu i bratsku SRJ i pozvao NATO na bezuslovnu obustavu napada.

Glumci užičkog pozorišta će od sutra davati besplatne predstave u nekadašnjem disko klubu ispod zgrade pozorišta koji trenutno služi kao sklonište.

Potpredsednik savezne vlade Vuk Drašković dopustio je mogućnost da su jugoslovenske snage izvršile zlodela nad kosovskim Albancima, ali je ocenio da to svakako nije strategija države i da su emocije u Srbiji dostigle vrhunac zbog agresije NATO-a.

Hrišćanski evanđeoski savez daje bezrezervnu podršku odbrani naše zemlje i vekovnih ognjišta Srbije i Jugoslavije.

Rumunski parlament založio se za stvaranje uslova da bi se obustavile sve vojne operacije u Jugoslaviji i obnovili pregovori.

U Crnu Goru je u poslednja tri dana sa Kosova došlo 25.000 izbeglica.

Rukovodstvo Međunarodne odbojkaške federacije odlučilo je da udalji mušku reprezentaciju Jugoslavije iz Svetske lige 1999, "zbog aktuelne situacije".

Potpredsednica makedonske vlade Radmila Kiprijanova izjavila je da je, prema podacima policije, do sada u Makedoniju stiglo 22.300 izbeglica sa Kosova.

Svetski savet crkava je podržao apel za mir patrijarha Pavla od 25. marta, povodom agresije NATO-a na SRJ i zatražio "obustavljanje bombardovanja SRJ i otpočinjanje pregovora o krizi".

Jevgenij Primakov izjavio je nakon razgovora sa Miloševićem: "Ima rezultata razgovora". Predsednik SRJ Slobodan Milošević spreman je da pregovara ako se zaustave napadi NATO-a na SRJ, izjavio je ruski premijer Jevgenij Primakov po dolasku u Bon. Milošević je postavio šest uslova za smanjenje jugoslovenskog vojnog prisustva na Kosovu i povratak izbeglica, rekao je Primakov.

Politički predstavnik separatističkog UČK-a Hašim Tači odbacio je svaki "kompromis" sa Miloševićem.

Akcije američkih proizvođača oružja i vojnog materijala na njujorškoj berzi rastu od početka agresije NATO-a na Jugoslaviju.

U Beogradu, Kraljevu i Novom Sadu u 17.45 dat je znak za vazdušnu opasnost, u Nišu i Trsteniku sirene su u 16.55 oglasile opasnost.

Crveni krst Srbije saopštio je da su njegove rezerve u hrani i lekovima nedovoljne i apelovao na sve koji to mogu da pruže pomoć.

Kapelan crkve u selu Busenje Beviz izjavio je da je od eksplozije koja je u subotu odjeknula u tom verskom zdanju unutrašnjost crkve potpuno uništena. Policija iz Sečnja je saopštila da je reč o klasičnom krivičnom aktu.

Gradsko saobraćajno preduzeće "Beograd" saopštilo je da primenjuje novi restriktivni režim saobraćaja, koji podrazumeva smanjenje broja vozila za 20 odsto u špicu i 38 odsto van špica.

Vlada Srbije donela je uredbu o prodaji benzina i dizel goriva na bonove. Bonovi za vlasnike putničkih automobila, za jednomesečnu potrošnju, izdaju se u iznosu od 40 litara po vozilu.

Ministar inostranih poslova Nemačke Joška Fišer zakazao je za 1. april u Peternsbergu kraj Bona konferenciju o aktuelnoj situaciji na Balkanu. Pored šefova diplomatija Nemačke, Finske i Austrije, pozvani su i ministri Makedonije, Mađarske, BiH, Albanije, Bugarske, Rumunije, Hrvatske i Slovenije.

Elizabet Ren pozvala je NATO da rasporedi kopnene snage u pokrajini Kosovo.

Lovačko udruženje "Beograd" saopštilo je da od sutra organizuje svakodnevne akcije pretraživanja terena radi pronalaženja lokatora.

Policija u Srbiji je od 24. marta do danas uhapsila 112 osoba zbog nezakonitosti.

Rusija i svih 14 bivših sovjetskih republika blokirale su usvajanje rezolucije kojom se izražava zabrinutost za sudbinu lokalnog osoblja verifikacione misije OEBS-a na Kosovu.

Pred američkom ambasadom u Varšavi održane su demonstracije na kojima je protestovalo između 500 i 600 ljudi.

Međunarodni vozovi između Hrvatske i Jugoslavije idu samo do granice, dok autobusi normalno saobraćaju.

Poljska je zatražila od jugoslovenskih vlasti da obustave akcije na Kosovu.

Krizni štab vlade Grčke odlučio je da Makedoniji i Albaniji pošalje pomoć od 8,3 miliona dolara. Vlada je ranije objavila da će Grčka dati pomoć i SRJ u vrednosti od oko 670.000 dolara.

U glavnom gradu Islanda održane demonstracije zbog agresije NATO na SRJ. U centru Rejkjavika demonstriralo je oko 300 građana.

GŠ VJ saopštio je da su u cilju zaštite poslova odbrane zemlje, organizovani Ratni vojni sudovi i Ratni vojni tužioci.

U Beogradu, Novom Sadu i Nišu je u 21.12 časova dat znak za prestanak vazdušne opasnosti.

U Beogradu su sahranjeni pripadnici Vojske Jugoslavije pilot major Zoran Radosavljević i zastavnik prve klase Vladimir Vujević, koji su poginuli u agresiji NATO-a na SRJ, javila je RTS u emisiji pred ponoć.

Sreda, 31. mart

Danas je osmi dan agresije NATO-a na SRJ.

U Beogradu i Nišu je 40 minuta posle ponoći označena sirena za vazdušnu opasnost.

Dve jake eksplozije odjeknule su oko 02.45 minuta na širem području Beograda. U Centru za obaveštavanje rekli su da su se mete napada nalazile na području Jakova i Borče. Serija eksplozija čula se u tri sata posle ponoći sa istih lokacija. Mete napada NATO-a bili su vojni objekti na Avali i širem području Pančeva. RTS je javila da je nekoliko projektila palo na podrucje sela Zuce (Avala).

Tri aviona su oko 03.30 preletela centar Beograda u niskom letu. Gradske vlasti su izjavile da je "Vojska Jugoslavije delovala".

Više detonacija čulo se u rano jutro na širem području Novog Sada. Izveštač agencije Beta iz tog grada javio je da je nebo iznad jednog dela Fruške Gore jarko crveno.

Prema RTS-u, oko jedan sat posle ponoći sedam projektila NATO-a palo je jugoistočno od Prištine. Tri projektila pala su na pola kilometra od manastira Gračanica. Oko jedan sat posle ponoći odjeknule su još četiri detonacije iz pravca sela Novi Badovac, Sušica i Livađe.

Političke odluke o Kosovu se donose negde drugde, a ne u Ujedinjenim nacijama, izjavio je portparol UN Fred Ekard. "Sve što generalni sekretar može da učini jeste da prati problem."

Američki predsednik Bil Klinton odbacio je kao "neprihvatljiv" predlog jugoslovenskog predsednika Slobodana Miloševića da po obustavljanju napada NATO-a na SRJ rešava sva pitanja političkim putem.

Havijer Solana nagovestio je mogućnost zaustavljanja napada NATO-a na Jugoslaviju ako Beograd zaustavi ofanzivu na Kosovu.

Nekoliko desetina ljudi protestovalo je ispred Bele kuće u Vašingtonu zbog agresije NATO-a na SR Jugoslaviju.

U Beogradu sirene su u 6.48 oglasile prestanak vazdušne opasnosti, a već u 7,32 minuta dat je znak za vazdušnu opasnost.

Posrednička misija ruskog premijera Jevgenija Primakova u Beogradu i Bonu je završena i on se vraća u Moskvu, izjavio je šef vladine službe za informisanje Igor Šegolev. Primakov je izjavio da nije obeshrabren time što je NATO odbacio mirovne predloge Miloševića.

Češka vlada izdvojila je 60 hiljada američkih dolara kao hitnu pomoć humanitarnim organizacijama u Makedoniji, Albaniji i Crnoj Gori.

Havijer Solana izjavio je da je "siguran da će jugoslovenska kriza biti razrešena pre aprilskog samita Severnoatlanskog saveza".

Predsednik Poslaničkog doma češkog parlamenta Vaclav Klaus rekao je da ne veruje da su propale sve šanse za pregovore o rešenju krize u Jugoslaviji.

U sukobu koji je izbio nakon sinoćnjih demonstracija zbog napada NATO-a na Jugoslaviju, u Ženevi je ubijen jedan Srbin, saopštila je švajcarska policija.

Nekoliko stotina policajaca Republike Srpske je na Trgu Krajine u Banjaluci ćuteći održalo mirni protest zbog agresije NATO-a na SRJ.

Hrvatska levičarska stranka Socijalno-demokratska unija najoštrije je osudila agresiju NATO-a na SR Jugoslaviju.

Hrvatski ministar odbrane Pavao Miljavac izjavio je da oružane snage Hrvatske nisu podizale borbenu gotovost svojih jedinica.

Specijalni izvestilac UN za ljudska prava Jirži Dinstbir izjavio je za "Nedeljni telegraf" da je bombardovanje SR Jugoslavije "strašna greška" i da to može samo da pogorša situaciju.

Grčki sindikat bankara nudi humanitarnu pomoć.

Nekoliko stotina Goranaca sa Kosova i Metohije koji žive u Beogradu, protestovali su ispred američke ambasade zbog agresije NATO na SR Jugoslaviju.

Probni popis stanovništva SRJ odložen za 12. april. "Tada će odluka biti preispitana", rekao je Miladin Kovačević, pomoćnik direktora Saveznog zavoda za statistiku agenciji Beta.

Tužilac Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu Luiz Arbur saopštila je da je u septemrbu 1997. godine podigla optužnicu protiv Željka Ražnatovića Arkana. "Nastojimo da vlastima SRJ dostavimo nalog za hapšenje Željka Ražnatovića i očekujemo da bude uhapšen i predat Međunarodnom tribunalu u Hagu", rekla je Arburova.

Milošević uputio poruku Moameru Gadafiju u kojoj mu odaje priznanje rukovodstva i naroda Jugoslavije zbog apela da se osude i prekinu napadi NATO-a.

Tri deputata ruske Dume potukla su se tokom rasprave o misiji predstavnika ruske stranke "Pravi put" Jegora Gajdara, Borisa Njemcova i Borisa Fjodorova, koji su išli u Beograd sa mirovnom inicijativom. Obračun je počeo u trenutku kada je poslanik Jušenkov, nezavisni demokratski deputat pristalica reformi nazvao poslanika iz partije "Ruski regioni" Vladimira Semaga (donedavno člana Komunističke partije Ruske Federacije) "političkom prostitutkom".

Evropska unija nakon što je Primakov izvestio nemačkog kancelara Gerharda Šredera o rezultatima svojih jučerašnjih razgovora u Beogradu odustala je od održavanja specijalnog sastanka sa Rusijom o krizi u Jugoslaviji.

"Balkanski rat će se završiti za dva-tri dana, jer su ciljevi i zadaci SAD-a i njihovih saveznika, praktično dostignuti", ocenjuje moskovski list "Novije izvestija".

Policija u Nišu uhapsila je četiri osobe iz sela pored Niša zbog kršenja propisa o cenama i prodaje stranih cigareta bez akciznih markica.

U Crnoj Gori litar "supera" umesto dosadašnjih 6,5 dinara sada košta osam dinara, a litar običnog benzina 7,5 dinara. Cena dizela povećana je sa 4,5 na 5,5 dinara.

Na Trgu Republike u Beogradu nešto posle 12.00 časova počeo je četvrti iz serije koncerata "Pesma nas je održala".

U kragujevačkim Šumaricama održan "vanredni Veliki školski čas" pod nazivom "Opet smo meta i samo meta".

Učenici muzičkih i baletskih škola Srbije u znak protesta zbog agresije na SRJ odbijaju da idu na međunarodna takmičenja.

Koncerti su održani i u Novom Sadu, Pirotu, Jagodini, Poažrevcu, Leskovcu.

Forum beogradskih osnovnih škola apelovao je na sve prosvetne radnike u svetu da se usprotive napadima NATO snaga na Jugoslaviju.

Udruženje Srba iz Krajine i Hrvatske i Udruženje Srba iz BiH ocenili su da je navodna humanitarna katastrofa na Kosovu i Metohiji izmišljena i zatražili od međunarodne javnosti da učini sve kako bi bila obustavljena agresija NATO-a na SR Jugoslaviju.

Visoki komesarijat Ujedinjenih nacija za izbeglice saopštio je da je od početka agresije NATO-a na Jugoslaviju, sa Kosova u Albaniju prebeglo oko 85.000 ljudi.

Vrhovni komandant NATO-a Vesli Klark ima ovlašćenje da proširi broj, vrstu i obim ciljeva u napadima na Jugoslaviju, javlja Rojters.

Uhapšeno šest profitera u Novom Sadu.

U Vladi Srbije zakletvu položilo 26 sudija za prekršaje.

Centar za slobodne izbore i demokratiju odlučno je protestovao protiv agresije NATO-a na Jugoslaviju i zatražio hitnu obustavu bespravnog nasilja.

Državni mediji u Crnoj Gori od sinoć poštuju sugestije sa sastanka najviših skupštinskih funkcionera, predstavnika parlamentarnih stranaka i državnih medija da "selektivnije i sa većom pažnjom prenose izveštavanja stranih medija o aktuelnim događajima u SRJ."

Vojna kampanja protiv Jugoslavije mogla bi da košta SAD više milijardi dolara, ocenjuju analitičari u Vašingtonu, najavljujući početak bitke u Kongresu oko plaćanja računa.

Jugoslovenske poslovne banke obavezne su da svoje dinarske kredite i druge plasmane usmeravaju za "finansiranje namena radi izvršavanja zadataka odbrane zemlje" odluka je guvernera NBJ Dušana Vlatkovića.

U svim pravoslavnim crkvama u Grčkoj u nedelju će biti prikupljana novčana pomoć za srpski narod.

Ruska pravoslavna crkva otvorila je račun na koji se mogu uplaćivati prilozi u "korist pravoslavnih hrišćana i svih građana Jugoslavije koji su stradali od bombardovanja NATO-a".

Premijer bugarske Ivan Kostov je pozvao SRJ da "ne pokušava da uvlači Bugarsku" u sukob i "da ne provocira političke rizike za Bugarsku".

Pristalice partije Žirinovskog protestovale su u ruskom gradu Ivanovo ispred poslastičarnice jedne američke kompanije.

Zoran Lilić i Pavle Bulatović posetili VMA i obišli ranjenike.

Milošević održao sastanak sa najvišim funkcionerima Jugoslavije na kojem je ocenjeno da se uspešno izvršavaju zadaci u odbrani zemlje.

SAD su preuzele zgradu ambasade Jugoslavije u Vašingtonu nakon što je Jugoslavija prekinula diplomatske odnose sa SAD.

Rusija šalje izviđački brod u Sredozemlje.

Vlada Srbije donela mere za povećanje isporuke cigareta za 50 odsto.

Predsednica Upravnog odbora Fonda za otvoreno društvo Sonja Liht izjavila je da NATO bombardovanje samo udaljava zemlju od mira, demokratije i tolerancije.

Bivši američki državni sekretar Lorens Iglberger izjavio je: "istorijski gledano Kosovo je deo Srbije" i da je "njen suverenitet na tom području nesporan".

Pete glumačke svečanosti "Milivoje Živanović" odložene su zbog agresije NATO na Jugoslaviju.

Italijanski komunisti traže primirje za Uskrs.

Ruska pravoslavna crkva je pozvala da se zbog Velikog petka i Uskrsa obustave borbe od 2. aprila.

Nemački general Klaus Nauman tvrdi da NATO tokom Uskrsa neće obustavljati bombardovanja.

Oko 150 učenika srednjih škola u Bijelom Polju protestovalo na centralnom gradskom trgu zbog agresije NATO.

Demoliran Američki kulturni centar.

Hakeri iz Jugoslavije upali su i poremetili Internet sajt i e-mail sistem NATO-a, saopšteno je iz NATO alijanse.

Emir Kusturica osudio je agresiju NATO ocenivši da je ona "iracionalna" i da se ne "može opravdati".

U okolini Peći u popodnevnim satima NATO gađao jedno srpsko selo.

U Nišu je u 14.32 časova dat znak za vazdušnu opasnost.

NATO potvrdio da je njegov projektil pao na tlo Makedonije.

Pet do šest eksplozija iz severozapada čulo se oko 17 sati u Novom Sadu.

Milošević je vanredno unapredio zamenika načelnika štaba Vrhovne komande, general-potpukovnika Svetozara Marjanovića i komandanta Treće armije Vojske Jugoslavije, general-potpukovnika Nebojšu Pavkovića u činove general-pukovnika.

Potpredsednik jugoslovenske vlade Jovan Zebić razgovarao je sa grupom italijanskih parlamentaraca sa severa Italije, koji vode akciju za osudu agresije NATO-a na SRJ. Delegacija Lige za sever obišla oštećene civilne objekte u Beogradu.

Gradska vlada Niša najavila da će predložiti Vladi Srbije da stavi moratorijum na blokadu računa zemljoradničkih zadruga.

General Aleksandar Lebed izjavio je da Jugoslaviji treba "što pre dostaviti defanzivno oružje".

Gornji dom ruskog parlamenta, Savet federacije jednoglasno usvojio apel kojim se ruska vlada poziva da razmotri slanje ekonomske i vojne pomoći SR Jugoslaviji.

Projektil NATO-a pao nedaleko od bugarskog sela Elovdol (20 kilometara od granice sa Jugoslavijom).

Šef delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog krsta za SRJ Dominik Difor zahvalio je ministru unutrašnjih poslova Srbije Vlajku Stojiljkoviću za pomoć koju je MUP Srbije pružio prilikom evakuacije te delegacije 29. marta.

Borci RS podržali VJ.

Vlada Jugoslavije donela Uredbu o utvrđivanju ratne štete.

Vlada Jugoslavije poziva građane Kosova da ne beže u izbeglištvo.

Vlada SR Jugoslavije optužila je NATO da je proizveo opštu humanitarnu katastrofu u čitavoj SRJ.

Živadin Jovanović traži od Kofi Anana da zaustavi NATO.

Ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov izjavio je da ruska misija u Beogradu "nije propala": "Na Balkanu je potrebna politika malih koraka".

Više stotina Moskovljana je prošetalo ulicama noseći ikone, zastave sa ruskim svecima i pevajući pesme za svoju slovensku braću u Srbiji.

Kićanović tražio od Samarana da zaštiti sportiste Jugoslavije.

Sindikati "Nezavisnost" i Savez samostalnih sindikata SRJ uputili su zajednički apel sindikatima u svetu da zatraže hitan prekid agresije NATO na SRJ.

Ibrahim Rugova rekao je novinarima AFP i grčkih televizija Mega i Antena u svom domu u Prištini da "treba zaustaviti bombardovanje" Jugoslavije od strane NATO-a. Rugova je rekao da je živ, zdrav i da se dobro oseća i da se srpska policija stara za njegovu bezbednost.

Fehmi Agani i urednik dnevnika "Koha Ditore" Baton Hadžiju za koje je NATO tvrdio da su ih likvidirali Srbi su živi, saopštili su danas američki diplomatski izvori, kao i izvori kosovskih Albanaca, a prenosi agencija Rojters.

Komandant Treće armije VJ Nebojša Pavković obišao je jedinice Prištinskog korpusa i poručio vojnicima da, kao branioci Kosmeta "ulaze u legendu".

U Prištini su se oko 21,30 čule četiri snažne detonacije.

Ministarstvo kulture Srbije zatražilo je od UNESCO-a da zaštiti kulturne objekte u SRJ od vazdušnih napada NATO-a, upozorivši da je do sada već devet spomenika kulture stradalo.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije saopštio je da je isplata penzija odložena za subotu.

Patrijarh srpski Pavle služio je u Sabornoj crkvi u Beogradu moleban za spas srpskog naroda pred ikonom Bogorodice kazanske koju je u Beograd donela delegacija Ruske pravoslavne crkve.

Zbog agresije na SRJ odložena proslava 50 godina NATO-a predviđene za 8. april.

U Boru u 22,10 u snažnoj eksploziji demolirana kafana čiji je vlasnik Albanac.

Avioni NATO-a nastavili su napade na ciljeve na području Prištine. Prve eksplozije (bilo je ukupno pet) registrovane su u 21.30 iz pravca aerodroma i iz pravca Gračanice. Oko 23 časa čule su se još dve eksplozije.

Više hiljada Grka je protestujući zbog agresije NATO-a na SRJ blokiralo ulaz u grčku vojnu bazu u mestu Araksos, nedaleko od Patrasa.

Komanda Prištinskog korpusa VJ uputila je proglas građanima Kosova i Metohije pozvala je kosovske Albance da ne dozvole "šačici plaćenika da ih vode u propast i guraju u smrt" i ujedno zatražila od terorističke OVK da bezuslovno položi oružje i poručila kosovskim Albancima da se "ne zavaravaju obećanjima o samostalnoj državi".

Četvrtak, 1. april

Dan šale u čitavom svetu - aprili-li-li.

U Beogradu se pričaju vicevi. Jedan je: "Monika stisni zube".

Tri rakete NATO-a pogodile su sinoć oko 21.30 na naselja Dragodan i Vranjevac, u kojima uglavnom živi albansko stanovništvo, istovremeno u blizini opštine Lipljan čule su se tri potmule detonacije. "Avioni NATO-a su potom odleteli u pravcu Peći", objavljuje RTS. Državna televizija takođe navodi da su se tri jake detonacije oko 22.20 čule u blizini manastira Gračanica, kao i da su posle 22 sata zapadno od Gnjilana eksplodirale dve bombe.

Dve snažne eksplozije čule se se nešto pre ponoći severno od Užica, iz pravca Bajine Bašte javila je rano jutros RTS. Jedna detonacija je došla iz pravca aerodroma Ponikve.

Stari petrovaradinski most u Novom Sadu srušen je u jutrošnjim napadima NATO-a. Oba stuba, na kojima je most stajao su čitava, ali je gvozdena konstrukcija u vodi. Delovi grada su zbog rušenja mosta ostali bez vode.

Vazdušna opasnost u Beogradu traje već puna 24 časa.

RTS prikazala je snimke tri zarobljena američka vojnika.

Predsednik crnogorskog parlamenta Svetozar Marović izjavio je da u SR Jugoslaviji svi moraju da budu jedno u odbrani zemlje.

Ministar inostranih poslova Rusije Igor Ivanov upozorio da se kriza na Kosovu širi i preko granica Jugoslavije i najavio da Moskva priprema nove mere kako bi pomogla.

Prema podacima Ministarstva za civilne poslove i komunikacije Bosne i Hercegovine, na području Federacije BiH boravi oko 18.000 izbeglica iz Jugoslavije.

Svetski savet crkava pozvao na obustavljanje napada NATO-a.

Beogradski nadbiskup France Perko čestitao je svim hrišćanskim vernicima Uskrs.

Predsednik Srbije Milan Milutinović primio je delegaciju Vatikana koju predvodi ministar inostranih poslova Žan-Luj Toran.

Predsednik Veća građana Skupštine Jugoslavije Milomir Minić primio je potpredsednika Dume, Sergeja Baburina, koji predvodi delagaciju ruskih parlamentaraca u poseti SRJ.

Na Trgu republike u Beogradu nešto posle podneva počeo je peti iz serije koncerata "Pesma nas je održala".

Dileri u Beogradu marku plaćaju 9,5 dinara, a prodaju za deset.

U 15,02 u Beogradu oglašena opasnost.

Dokumentacioni centar "Vreme"

 

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)