Pošta

Vreme broj 527, 8. februar 2001.

Kolektivna odgovornost
"Dugovi i krivice", "Vreme" br. 526

Sva ova halabuka oko Haškog tribunala počinje biti interesantna, ali meni lično je žao što se i "Vreme" počinje, pomalo ali sigurno priklanjati antihaškoj struji.

Komentari poput onih "nije nam posebno simpatičan, osuđuje srpski narod", ne stoje jer je taj isti narod DAO mandat Njemu da radi to što je radio. NE smije se zaboraviti da nije bilo kamiona, kafane, crkve, kancelarije bez "njegove" slike. Poslije tri godine rata, poslije Srebrenice, Vukovara, Manjače... dolaze izbori u SRJ-u i opet 70-80 odsto glasa za "njega" (desetak odsto dobio Šešelj). Znači da je narod dobro znao šta radi (ne ubija ne samo povlačeći obarač) i, naravno, da treba da plati. Zato su oni protiv Haga jer misle da On u stvari i nije kriv za ono što ga Hag tereti. On je njima kriv za korupciju, politička ubistva, uništenu privredu u Srbiji i za ono što je obećao a nije ispunio van Srbije (stvoriti Veliku Srbiju). Onog momenta kad su Crkva, Akademija tj. narod vidjeli da od toga nema ništa, tad su ga otpisali, a ne iz nekih demokratskih razloga. Zato je on izgubio izbore. Samo zato. Kuknjava na tekst S. Malićija o NATO bombama po "bolnicama i školama" otvara jedno drugo pitanje kod nas koji smo preživjeli Njegove bombe (Sarajevo). Niko se normalan ne može radovati ubijanju pogotovo djece i staraca, ali roditelji te djece i djeca tih staraca su MORALI znati da će zaigrati mečka i pred njihovim vratima i da će morati platiti što su razarali Sarajevo, Srebrenicu, Vukovar itd. glasajući za Njega, ili vukući obarač. Svejedno.

Zoran Grujić, Urebro, Austrija

Povod za...
"Nabacane banalnosti", "Vreme" br. 526

Miljenko Dereta je naravno u pravu kad kaže da bi "Vreme", kao i drugi mediji, trebalo da posveti više pažnje novokomponovanom pravoslavlju, kao i da konsultuje eksperte za svaku temu o kojoj piše.

U tom kontekstu, predlažem uredništvu da pri prvom sledećem obrađivanju teme šverca cigareta konsultuje Miljenka Deretu, kao stručnjaka u ovoj oblasti.

Njegova javna maštarija o mom "golom turu" je obično seksualno uznemiravanje, što je pravni termin u civilizovanim zemljama za takve svinjarije, a u našoj povod za šamarčinu nasred ulice.

Biljana Srbljanović

prethodni sadržaj naredni

vrh