Scena

Vreme broj 527, 8. februar 2001.

Život ponovo, Reč ponovo

Iz štampe je izašao/u knjižare ušao novi broj Reči (No. 60/6, decembar 2000) sa čijih nam korica uredništvo poručuje: Errare humanum est. Vaistinu! Broj otvara "Knjiga recepata" Nenada Rackovića (zvanog Džoni), tj. prva tri poglavlja istoimenog romana. U dvodelnom tematu o Kosovu pišu, između ostalih, Baton Hadžiu, Dževdet Bajraj, Fadilj Bajraj, Drinka Gojković i Nenad Dimitrijević, dok u rubrici posvećenoj egzilu nalazimo autorske tekstove i intervjue dueta eminentnih hrvatskih pisaca koji su tokom devedesetih najbolje analizirali jednu kulturu laži: Dubravke Ugrešić i Borisa Budena. Najveća poslastica novog broja je obiman temat "Berlinska republika: prvih deset godina", u kojem se u tekstovima osmoro autora multidisciplinarno analizira nemačko društvo nakon pada Berlinskog zida; ne treba ni napominjati da sve što je uistinu važno za Nemačku mora biti važno i znakovito i za Evropu... Uz blokove "Istok je istočno" (o azijskom filmu), "Solidarnost" i "Obrazovni roman", nova Reč na preko 500 strana nudi obilje razloga za investiranje čitalačkog vremena i novca, tj. što bi rekao Mlađan Dinkić: do sada ste sa svojim novcem mogli da činite šta ste god hteli – od sada možete i da kupite novu Reč...

U međuvremenu, uredništvo Reči ostvarilo je prvi deo inspirativnog projekta razmene s redakcijom sjajnog zagrebačkog dvonedeljnika za kulturu Zarez – daleko najboljih novina za kulturu južno od Beča – tako što su autori Reči osmislili i ispisali dvadeset stranica (novinskog formata) Zareza; "uzvratni susret" treba očekivati čim grane proleće, u sledećem broju Reči. U ovom vešto koncipiranom podlistku, hrvatskoj – i ostaloj – publici ponuđeni su tekstovi Sretena Ugričića, Nenada Dimitrijevića, Dejana Ilića, Branka Vučićevića, Predraga Brebanovića, Jasmine Čubrilo, Dragana Ambrozića, Slobodana Vujanovića, Saše Ilića, Mihajla Spasojevića, Srđana V. Tešina etc., u žanrovskom rasponu od političke esejistike, preko panorama srpske književne, likovne, muzičke i filmske produkcije nastale u godinama raspada, pa do priča predstavnika najnovije nove srpske proze. U "redovnom", pak, delu Zareza, Vesna Kesić piše o tome "zašto se nije Koštunica ispričao Hrvatima, hoće li se i bi li se trebao ispričati". Veoma napeto, ali neću vam reći šta je bilo na kraju: otkrijte sami. Poštanski saobraćaj radi. Anyway, u ovu se avanturu čitanja svakako vredi upustiti: najgore što može da vam se desi je da potražite novu dozu.

T. Pančić

Hrvatsko izdanje Prodanovićevog romana

Zagrebački izdavač "Arkzin" objavio je hrvatsko izdanje romana Milete Prodanovića "Ovo bi mogao biti Vaš srećan dan". Prodanovićev roman objavljen je u ediciji "Bulgarica", u kojoj su pre ove knjige objavljeni još samo "Mamac" Davida Albaharija i "U potpalublju" Vladimira Arsenijevića.

Za roman "Ovo bi mogao biti Vaš srećan dan" Mileta Prodanović je dobio nagradu "Bulgarica" za najbolje prozno delo objavljeno na prostoru bivše Jugoslavije, čime je postao prvi dobitnik ove nagrade časopisa i izdavačke kuće "Arkzin".

Predstavljajući smejanje u lice užasu, Prodanovićev roman pripoveda o bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, pri čemu se zaviruje na obe strane rata i ismejavaju sve medijske manipulacije. Ovaj roman predstavlja ironijsku rekonstrukciju odgovora na pitanje kako je bombardovanje preživela jedna beogradska porodica u kojoj je ravnopravni član kuće dobitnik nagrade na američkoj imigracionoj lutriji.

Roman "Ovo bi mogao biti Vaš srećan dan" jedna je od najčitanijih knjiga objavljenih na srpskom jeziku u 2000. godini. "Stubovi kulture", ekskluzivni izdavač ovog pisca, objavili su prvo izdanje ovog romana 24. marta 2000, da bi posle samo nekoliko meseci štampali i njegovo drugo izdanje.

Najčitanije knjige

1. BUJOŠEVIŃ-RADOVANOVIŃ, 5. oktobar 24 sata prevrata (Media centar 2000)
2. Dž. R. ROULING, Hari Poter i kamen mudrosti (Narodna knjiga-Plato 2000)
3. GORAN PETROVIŃ, Sitničarnica kod “Srećne ruke” (Narodna knjiga 2000)
4. NIK HORNBI, High fidelity (Plato 2000 )
5. JASMINKA PETROVIĆ, Seks za početnike (Kreativni centar 2000)
6. DŽULIJAN BARNS, Troje (Geopoetika 2000)
7. IRVIN VELŠ, Ekstazi (Plato 2000)
8. TERI PRAČET, Pokretne slike (Laguna 2000 )
9. UMBERTO EKO, Ime ruže (Plato-Paideia 2000)
10. TEOFIL PANČIĆ, Urbani bušmani (XX vek 2001)

(Izvor: “Plato”)

Najslušanije ploče

SADE – Lovers Rock
KOSHEEN – Hide U
SNATCH – OST
MADONNA – Music
RUN LOLA RUN – OST
P.J. HARVEY – Stories From The City, Stories From The Sea
THE BEATLES -1
LENNY KRAVITZ -The Greatest Hits
MACY GRAY -Oh, How Life Is
RED HOT CHILI PEPPERS – Californication/Best

(Izvor: IPS Music store)

prethodni sadržaj naredni

vrh