Lik i delo

Vreme broj 527, 8. februar 2001.

Siniša Vučinić
Srbin radikalni

Početak: Rođen je 1965. godine, poreklom Hercegovac. Tokom desetogodišnje političke karijere bio je ultradesničar, monarhista, vojvoda, metafizičar, radikal, umerenjak i na kraju levičar. Karijeru političara počeo je članstvom u SNO-u kod Mirka Jovića, ali je od njih otišao samo posle nekoliko meseci. Postaje predsednik Omladine Konzervativne stranke (predsednik Mihajlo Mladenović), koja postaje član Udružene rojalističke omladine. Osnovao je paravojnu organizaciju Srpski sokolovi. Vučinić se pročuo kada je 28. avgusta 1992. proglašen za "srpskog narodnog vojvodu". Inicijacija je obavljena na Ozrenu u Republici Srpskoj pod patronatom Srpskog monarhističkog pokreta, Saveza svih Srba sveta, i Srpskog narodnog preporoda. Bio je tri godine predsednik Rojalističkog pokreta, tada je svoju stranku video kao desničarsku.

Vučinić maja 1993. poziva na demonstracije stare devizne štediše. Ako ih država ne isplati, obećavao je, otimaće bogate Jevreje i komuniste zarad otkupa. Osnovao je i Zlatnu ruku čiji je cilj bio likvidacija Genšera, Klasa, Dola i drugih "srbomrzaca". U istom periodu (1995) smetaju mu i crnci u Beogradu. Na izbore 1996. izašao je kao kandidat koalicije Rojalista i Radikalne stranke "Nikola Pašić". Dan posle učlanjenja u stranku izabran je za predsednika RS "Nikola Pašić", 14. decembra 1996, kada je Glavni odbor smenio dotadašnjeg predsednika (Jovan Glamočanin). Za člana Direkcije JUL-a izabran je krajem prošlog veka (2000). Posednik je zlatnog pasoša "Metafizičke države monarhije Srbske".

Škola: "Ja sam mašinski inženjer."

Ratni bilans: "Ubio sam na stotine muslimana i Hrvata, takođe streljao sam na stotine zarobljenika kao komandant."

Odbrana Srba: "U slučaju da budu napadnuti srpski ciljevi u Bosni, jedan deo Srpskog rojalističkog pokreta postaje teroristička organizacija koja će u Beogradu vršiti likvidaciju vojnika UN-a. Spremni smo da za jedan srpski život likvidiramo stotinu unproforaca."

Kakva je opozicija: "Mi jesmo opoziciona partija, ali ne želimo da umremo u ostrašćenom opozicionarstvu, negirajući baš sve što je ovaj režim uradio. Jer, pokazuje se već sada da je aktuelna vlast predvođena Miloševićem mnogo toga dobrog uradila. Kud ćete veći dokaz od onoga koji stiže iz sveta, od lidera najvećih sila koji ističu da je predsednik Milošević nezaobilazan faktor mira na Balkanu."

O demokratiji: "Demokratija stvara anarhiju, a mi smo za red i rad. Razbićemo i parlament i založiti se za staleške poslanike, pa se tako neće desiti da se neko upiški na fotelji ili zasere za govornicom."

Pretnje: "Pretnja nije moj metod. Toga se poslednjeg hvatam. Međutim, kada adrenalin krene u glavu, znam i to da uradim. Ugljanin, Rugova, Kasa, Agošton i svi ostali koji rade na razbijanju Srbije moji su neprijatelji i ja im moram pretiti. Naša vlast je suviše blaga. Niko nije dozvolio više slobode nego što je to učinio Slobodan Milošević. I to je razlog zašto sam mu ja opozicija. Milošević je previše mekanog srca i dobronameran prema svim ljudima. To mu zameram."

Vrhovna vrednost: "Kad je u pitanju nacionalni interes, ja zaboravljam monarhiju. Država – iznad svega. Država je polubožanstvo."

Za koga radi: "Ne radim za Državnu bezbednost, već za srpsku državu i srpski narod. Radim to na način za koji mislim da je najbolji i kojim najviše mogu da doprinesem. Ja ne radim za policiju, već policija radi za mene. Ona čuva našu državu."

Zašto menja partije: "Jednostavno, ako građani na jednim izborima mogu da glasaju za SPO, na drugim za SRS, a na trećim za SPS, mogu i ja da menjam partije."

O Miloševiću: "Milošević je savremeni Pašić, uradio je najviše za srpski narod u njegovoj istoriji". "Slobodan Milošević je politički atentiran. Ubila ga je Mira Marković svojim levičarskim idejama."

O Mirjani Marković Milošević: "Časna i poštena žena koja se na svoj način bori za svoju državu i narod."

Kada je uvređen: "Ja sam povređen kada vređaju predsednika moje zemlje."

Dragoslav Grujić

predhodni sadržaj naredni

vrh