Lik i delo

Vreme broj 524, 18. januar 2001.

Jelena Dokić
Teniserka

Rođena je 12. aprila 1983. godine u Osijeku. Otac Damir bio je osrednji bokser, kasnije je vozio kamione po Australiji, a sada je posvećen ćerkinoj karijeri. Majka radi u pekari u Sidneju. Iz Hrvatske su kao izbeglice 1992. godine došli u Sombor. Mlađi brat Sava trenira karate.

Kako je postala teniserka: Jelenin otac gledao je Moniku Seleš na televiziji. "Ako je ona mogla pomoću igre da izvede porodicu iz zemlje, zašto to ne bi mogla i moja kći", pomislio je, skočio iz fotelje i otišao da kupi reket. Satima je Jeleni bacao lopte, a majka Ljiljana i mlađi brat Sava su ih skupljali. Vraćala mu je lopte direktno u ruke i retko je promašivala. Imala je šest godina.

Zašto su otputovali u Australiju: To je bila ideja tetke Katarine, koja je i finansirala put porodice Dokić. Australija je za njih bila obećana zemlja: "Da sam ostala u Jugoslaviji, nikada ne bih napredovala." Kad su stigli u predgrađe Sidneja, Ferfild, Jelena je imala 11 godina i jedina je u porodici govorila engleski. Trenirala je četiri puta nedeljno, putujući po 75 minuta u jednom pravcu na treninge. Trener je pričao da je odbijala pauzu za piće, govoreći da mora da uvežba neki udarac. Sada trenira dva, nekada i tri sata dnevno. U Australiju je stigla sa titulom prvaka Jugoslavije u kategoriji do 12 godina.

Šta je odmah bilo jasno: Da se radi o šampionu. Pobeđivala je daleko starije od sebe; pobedila je i na turniru u konkurenciji do 18 godina. Zbog njene neverovatne upornosti, australijski mediji dali su joj nadimak "trenirani ubica". "Reč 'poraz' ne postoji u njenom rečniku. Nikada se nisam suočila sa odlučnijim detetom. Na turnirima po Istočnoj Evropi videla sam da teniseri ne dobijaju hranu ako izgube meč. Mislim da se Jelena Dokić još seća tih vremena", rekla je Džudi Dalton, selektor australijske reprezentacije.

Kako je postala svetski hit: Tako što je na Vimbldonu 1998. godine, gde je bila najmlađa učesnica, deklasirala šampionku sveta Martinu Hingis sa 6:2, 6:0. Prava ujdurma, međutim, nastala je kada je otkriveno da je porodica Dokić odsela u jednom od najjeftinijih londonskih motela gde prenoćište košta 96 dolara. Hingisova je, na primer, nedeljno plaćala apartman 7200 dolara. Optužili su Jeleninog oca da je previše štedljiv. Iste godine postala je najbolja juniorka na svetu.

Da li ima problema: Muče je nevolje u koje upada njen otac. Rekla je da joj je najteži trenutak u životu bio na WTA turniru kada je njenog oca obezbeđenje iznelo sa tribina zbog vređanja sudije i Jelenine protivnice. Damir se nije predao, legao je na ulicu i zaustavio saobraćaj, odakle ga je policija odvela u pritvor. Pušten je istog dana, ali je od tada praktično neprijatelj broj jedan australijskim sportskim novinarima.

Što mu je to trebalo: "Uvek burno reagujem na nepravde", rekao je Damir Dokić. Jelena je rekla da "ne razume zašto stalno kažnjavaju njenog oca".

Šta mu još smeta: Što familiju Dokić, otkako se Jelena proslavila, svojataju Hrvati. "Prećutkuju da smo zbog rata, poniženi i osiromašeni, morali da napustimo Osijek. Mi smo Srbi, prvo utočište bio nam je Sombor, i mi to nikada nećemo zaboraviti."

Kada su doneli odluku o povratku: Prve ozbiljne najave došle su u vreme Olimpijskih igara u Sidneju prošlog leta, kada Damiru nije dozvoljeno da prati borbe svoje ćerke. Jelena je rekla da bi se sigurno bolje plasirala da je Damir bio tu. Osvojila je četvrto mesto, izgubivši bronzu u meču sa Monikom Seleš. Damir to nije zaboravio, i Jelena je već početkom oktobra podnela zahteve za jugoslovenski pasoš. Dobila ga je 17. novembra i nedavno prvi put zaigrala pod zastavom Jugoslavije.

Šta je rekla o Moniki: Da je veoma draga osoba i da je obožava. Retko se viđaju, a kad se vide pričaju na srpskom, "jer je to jezik njihove otadžbine i to nisu samo moje već i njene reči".

Neke lične osobine: Obožava kupovinu, odlazak na plažu, sluša Spice Girls; skromna je, tiha, ne ostavlja utisak zvezde. Na ruci nosi narukvicu, srpsku trobojku. Najviše od svega voli srpsku kuhinju. Kad dođe sa puta, zna se – burek za doručak, sarma za ručak. Volela bi i da je više u društvu svojih vršnjaka "ali, kako tata kaže, i za to će doći vreme". Školu završava vanredno.

Kakve su prognoze stručnjaka: Stručnjaci tvrde da će "za tri godine sigurno ući među prvih deset najboljih teniserki sveta". Ona sama je malo skromnija. Kaže da mora da uvežba servis, kretanje i taktiku. Trenutno je 26. teniserka na svetskoj rang listi.

Jelena Grujić

prethodni sadržaj naredni

vrh