Politika

Vreme broj 523, 11. januar 2001.

Crna Gora
Ubistvo na korzou

Pitanje ko stoji iza ubistva Darka Raspopovića za sada je bez odgovora. U nekoliko navrata razni kriminalci pokušavali su da ga uklone, pa je tako prije tri godine njegov automobil, svega dvadesetak metara od mjesta gdje je sada i ubijen odletio u vazduh

Visoki funkcioner Darko Beli Raspopović /42/ ubijen je 8. januara oko 17 časova, u centru Podgorice, nedaleko od svog stana na mjestu gdje se najčešće kao mladić sastajao sa svojim drugarima na popularnom podgoričkom korzu. Za sada nepoznati ubica naočigled velikog broja gradjana (jer se u to vrijeme korzo puni, mada je i Ulica slobode do kasno u noć puna gradjana) prišao je pokojnom Raspopoviću s ledja u trenutku dok je on prilazio svom automobilu s namjerom da u gepek ostavi neku tek kupljenu stvar, i ispalio mu u ledja rafal iz “škorpiona” s prigušivačem. Raspopovića je pogodilo, kako se saznaje, sedam do devet kuršuma, a hladnokrvni ubica je, prema priči nekih očevidaca, dok se udaljavao sa mjesta zločina, čuo navodno jauk pogodjenog Raspopovića i vratio se s namjerom da ga “ovjeri”, ali mu je oružje otkazalo. Nekoliko trenutaka je pokušavao da pištolj osposobi, a onda je krenuo Ulicom Miljana Vukova, pa se poslije nekoliko koraka predomislio, vratio se prema Ulici slobode, krenuo prema Hercegovačkoj, da bi mu se, po jednoj verziji, izgubio trag u toj ulici; po drugoj, prošao je kroz prolaz pored Montenegro banke, gdje se dokopao dvorišta i mraka.

Prema izjavama svjedoka, ubica je srednje visine, nosio je crnu bejzbol kapu na glavi, na sebi je imao crnu kožnu jaknu a, kako se saznaje, policija je na osnovu opisa očevidaca napravila foto-robot ubice. Osim saopštenja da je Raspopović ubijen i da se preduzimaju opsežne mjere na rasvjetljavanju zločina, crnogorska policija se do zaključenja ovog broja "Vremena" nije oglašavala. Ništa više nije mogao da saopšti ni istražni sudija Mušika Dujović.

Ovdašnja zgranuta javnost s velikim nestrpljenjem očekuje rezultate istrage, jer zločin počinjen na opisani način nezabilježen je u Crnoj Gori. Sa zaprepašćenjem se komentariše činjenica da je ubistvo počinjeno pred velikim brojem svjedoka, da je ubica bio savršeno miran i hladnokrvan, te da mu se niko od toliko prolaznika nije suprotstavio, čak ni u momentu kada mu je, kako tvrde očevici, zatajilo oružje.

Pokojni Darko Beli Raspopović sahranjen je u srijedu u l5 časova na podgoričkom groblju Čepurci u prisustvu velikog broja rodbine i prijatelja. Potiče iz jedne od najuglednijih crnogorskih porodica. Otac primarijus dr Božidar Raspopović jedan je od najcijenjenijih crnogorskih ljekara, dugogodišnji rukovodilac u medicinskim ustanovama. Darkova sestra takodje je cijenjeni ljekar. U mladosti je Raspopović bio uzorni sportista i nosilac je najvišeg ranga u karateu, ali i mnogih medalja sa raznih takmičenja. Diplomirao je na Pravnom fakultetu, a u policiji je radio dugo godina kao inspektor za privredni kriminal, zatim u državnoj bezbjednosti, gdje ga je na dužnosti načelnika jedne od uprava i zatekla smrt. Važio je za izuzetno sposobnog i hrabrog policajca kojem su povjeravani najdelikatniji poslovi, koje je, opet, kako se saznaje, besprekorno obavljao, a zbog čega je uostalom i napredovao u službi. S obzirom na njegove sposobnosti, cijenili su ga svi u MUP-u, ali cijenili su ga i oni sa kojima je službeno imao posla. Bio je oženjen i imao dvoje maloljetne djece. U nekoliko navrata razni kriminalci pokušavali su da ga uklone, pa je tako prije tri godine njegov automobil, svega dvadesetak metara od mjesta gdje je sada i ubijen odletio u vazduh.

Pitanje ko stoji iza ubistva Darka Raspopovića za sada je bez odgovora. Sasvim je očekivano da je zbog prirode posla imao puno neprijatelja ali, kako je za "Vreme" izjavio jedan od stručnjaka MUP-a Crne Gore, način na koji je ubistvo izvedeno i hladnokrvnost s kojom je izvedeno govori da je riječ o izuzetnom profesionalcu. U ovom slučaju prepoznatljiv je rukopis ubice i naručilaca, tvrdi isti sagovornik, koji se nada da će ovo ubistvo ipak biti rasvijetljeno, kao i prošlogodišnje ubistvo savjetnika predsjednika Crne Gore za bezbjednost Gorana Žugića, koje su počinili takodje izuzetno sposobni profesionalci.

Neki mediji su podsjetili da je nakon ubistva Gorana Žugića tadašnji savezni ministar informisanja Goran Matić tvrdio da je Žugić ubijen po nalogu CIA-e, a kao izvršioce pomenuo je ministra Vukašina Maraša, pokojnog Darka Raspopovića i još nekloliko lica medju njima i neke novinare. Ta izjava ocijenjena je kao besmislena, a njen cilj bio je, kako je tada saopšteno, da unese razdor u crnogorsku policiju koja je bila meta stalnih napada beogradske vlasti i njihovih koalicionih partnera u Crnoj Gori. Podsjećanja na tu izjavu povodom ubistva Darka Raspopovića, sagovornik iz vrha crnogorskog MUP-a ocjenjuje takodje kao tendenciozna, a posebno, naročito govorkanja u nekim medijima kako je i u Crnoj Gori na sceni navodno uklanjanje opasnih svjedoka. U svakom slučaju, rasvjetljavanje pomenutih ubistava biće izuzetno teško, a tu činjenicu svako će tumačiti na svoj način i shodno svojim interesima, zaključio je sagovornik "Vremena".

Velizar Brajović

prethodni sadržaj naredni

vrh