TV Manijak

Vreme broj 523, 11. januar 2001.

UKLJ / ISKLJ
Badnjak je super

Prošle nedelje Srbijom su protutnjali Deda Mraz, Božić Bata i Sveti Nikola a da im nisu bile potrebne ni zimske bunde, ni sanke, ni irvasi. Ako se ovo globalno zagrevanje nastavi, dogodine eto njih u bermudama i sa naočarama za sunce. Sve ovdašnje televizije su Božiću posvetile veću pažnju, emitujući specijalne programe, a po tradiciji, to je najdosadniji TV program tokom cele godine.

Otkako je Koštunica posetio Hilandar, na televiziji se pojavljuje sve više popova. To samo po sebi ne bi bilo ni čudno ni pogrešno, ukoliko bi emisije sa tzv. duhovnim sadržajima dobile odgovarajuću formu. Slična stvar se desila u Hrvatskoj, gde je crkva dobila jednosatnu emisiju na HRT-u i nazvala je "Mir i dobro". Tako hrvatski vernici svakoga dana gledaju svojevrsnu Hroniku regiona i vide gde se ko zapopio, kako teče obnova i izgradnja verskih objekata, ili ko je dao najveći prilog za crkvu.

U Srbiji su emisije posvećene veri nalik na duhovne putopise po manastirima, ili su edukativnog karaktera poput BK "Vekovnika". Tokom Božića emitovane su (uglavnom na RTS-u) etnološke emisije koje po pravilu opisuju božićne običaje na selu. Tu se razne izvorne grupe nadpevavaju, pečenica se natiče na ražanj, drže se zdravice, a sve to bez struje – uz ognjište. Legendarna emisija ovog tipa jeste TV i video ostvarenje Radoša Bajića "Božić u Srbiji". Međutim, problem nastaje kada se na televiziji susretnu staro i novo. Tako u antologijskoj sceni, gde deda iz šume u kuću unosi badnjak i unuku kaže: "Eve ga badnjak", unuk bucko odgovara: "E, super!".

Drugi tip emisija predstavljaju razgovori sa verujućim. Studio B je tvorac ovog pristupa i tu u televizijskom smislu stvari stoje nešto bolje. Praksa pokazuje da je ovakav tip emisija širem auditorijumu nerazumljiv i da se Srbi više interesuju za običajni deo Božića (šta valja, a šta ne) od teološkog. Televizija 3K je pokušala da ovaj problem prevaziđe spajanjem vere i običaja u formi tribine. Verujuća voditeljka je tako ugostila tri mudraca (đakona Ilića, verujućeg skeptika Cekića i verujućeg konzervativca g. Zorana). Diskusija je bila žučna, a dijapazon tema se kretao od toga da li uvoditi veronauku u školu do voditeljkinog pitanja: "Gospodine Cekiću, šta je po vama smisao života?". Gospodin Zoran je zaključio da je država od Boga, pa zaključujem da je i vlast od Boga, i onda nema više zezanja. Da su crkva, politika i televizija u vezi pokazuje i odluka Crnogorske Mitropolije da državnoj televiziji u Crnoj Gori ne dozvoli prenos paljenja badnjaka na Cetinju. Dakle, vidi se ko ima autorska prava za spektakl.

Naše televizije su evidentno promašile formu. Pitam se zašto se na pomen Božića, baš kao u predizbornim spotovima bivšeg režima, uvek pojavljuju ruralni motivi. Urbano, moderno i mlado isključeno je iz programa posvećenog prazniku dece. Šta da radimo mi što badnjak kupujemo na pijaci, što nemamo u kući ognjište i ne pečemo prase na ražnju. Roditelji su u vreme socijalizma bežali kod babe na selo da slave Božić, a danas valjda za to nema potrebe. Od prijatelja sam božićne čestitke primio e-mailom, a na televiziji još uvek žive u XIX veku.

Nezaobilazni deo božićnjeg TV programa uvek su i određeni filmovi. Nekada smo za 29. novembar ili 1. maj obavezno gledali Neretvu, Sutjesku ili Sašu, a danas za Uskrs i Božić gledamo one dugometaržne spektakle sa biblijskom tematikom. Nijedna beogradska televizija nije ispunila tradiciju, ali je zato TV Fan iz Kovina u nedelju emitovala film "Deset zapovesti", sa Čarlton Hestonom u ulozi Mojsija. U prvi mah ćete se upitati – zašto Stari Zavet?

Odgovor vam televizije daju svaki put kada vidite plaćene termine vidovnjaka i proroka. Kleopatra je pred Božić izbacila novi proizvod – "amajliju sedam anđela". Srbi, poput Mojsija (pre Sinaja), tragaju za imenom svoga Boga i začas se okrenu zlatnom teletu. Pošto su televizije ovde cirkusko ogledalo života – i one su mnogobožačke.

Na kraju, izgleda kao da nema rešenja za dobar božićni program. Moj predlog je jednostavan i zahteva kratko podsećanje na seriju "Priče iz Nepričave". Sve što je lepo i važno u našim običajima kao klincu mi je tada ispričao i pokazao Zoran Radmilović, a nije bio maskiran u Svetog Savu, niti je guslao – već je sa učiteljicom u duetu (usna harmonika i drombulje) svirao "Oj, Moravo...".

Dragan Ilić

predhodni sadržaj naredni

vrh