Mozaik

Vreme broj 520, 20. decembar 2000.

Više od fudbala
Vojvođansko krljanje

Na Skupštini Fudbalskog saveza Vojvodine u protekli ponedeljak bilo je toliko žestoko da su polupana vrata na hotelu "Sirmijum"

Naizgled deluje trivijalna i marginalna gužva u Vojvodini oko smene ili produženja mandata Tomislavu Karadžiću, devetogodišnjem predsedniku Fudbalskog saveza Vojvodine. Naspram Karadžića, koji je tokom duge karijere fudbalskog funkcionera stalno bio uz Miljana Miljanića, predsednika FSJ-a, sada je svoju kandidaturu za vojvođansko predsedničko mesto istakao Rade Svilar, prvi čovek Apatinske pivare. Pored ova dva poznata vojvođanska biznismena, u krugove oko vojvođanskog fudbala ušao je i Miodrag Kostić, vlasnik MK komerca, koji je nedavno izabran za predsednika FK "Vojvodine". Tako, danas možda tri najmoćnija čoveka vojvođanskog biznisa, svaki sa svoje pozicije, sada teže "fudbalskoj tranziciji" u kojoj će i oni sami uspostaviti mnogo bolju startnu poziciju za neko buduće vreme kada bude i formalne privatizacije našeg fudbala i sistemske komercijalizacije njegovih poslovnih potencijala.

Oni koji vole da se bave suštinom, smatraju da je i vojvođanski fudbal već odavno u najvećoj meri "privatizovan", pa trenutnu predizbornu borbu, u kojoj se ne biraju udarci, smatraju borbom za očuvanje ili sticanje privilegija. Sučeljavanje mišljenja je, međutim, na Skupštini Fudbalskog saveza Vojvodine u protekli ponedeljak bilo toliko žestoko, da su polupana vrata na hotelu "Sirmijum" (koji posluje u okviru Kazneno-popravnog doma u Mitrovici, koji je netom takođe ruiniran tokom štrajka zatvorenika). Navodno je izbio problem što je dosadašnje rukovodstvo na vrata postavilo grupu telohranitelja koji u salu nisu hteli da puste fudbalske radnike koji su bili bez "urednih dokumenata", to jest koji nisu delegati izabrani po statutarnom redu.

OČEV KUKURUZ: Međutim, takvi su uspeli da uđu, a predsednik FK Solunca iz Karađorđeva je čak urednost svoga mandata dokazivao lekarskim uverenjem da je stvarni delegat stvarno oboleo – te da ga on menja po pravu. U žučnoj raspravi o verifikaciji mandata, dnevnom redu i radnom predsedništvu neki su izneli ogorčenje što se stvari ne odvijaju demokratski i što nema promena – i isticali su da tako što nisu zaslužili kad su toliko mnogo dali fudbalu (delegat iz FK Poleta iz Rastine je čak rekao: "Sve sam dao za fudbal, čak sam prodao i sav očev kukuruz."). No, Skupština FSV-a je ipak prekinuta jer se demokratska procedura nije mogla održati, a odnos snaga u sali nije garantovao bezbedan nastavak rada.

Miljan Miljanić, predsednik FSJ-a, u izjavi za novosadski "Dnevnik" rekao je da "nema potrebe situaciju dovoditi do usijanja, jer sve se može rešiti demokratski".

Inače, Karadžićeva predsednička pozicija je dosta teška, a najviše je opterećuje okolnost da mu je i subotička "baza" otkazala poslušnost, pa je njegov Izvršni odbor FSV-a morao da suspenduje razne fudbalske organe u Subotici, Senti i Kanjiži. I novosadski područni fudbalski organi ne podržavaju dosadašnjeg predsednika, a kako je novi prvi čovek FK "Vojvodine" Miodrag Kostić uticajan i u Demokratskoj stranci, delegacija fudbalskih poslenika iz ovih organa primljena je na visokom nivou čak i u Skupštini Vojvodine (trenutno najreprezentativnijem vojvođanskom državnom organu) i sa tog sastanka je izdato zamumuljeno saopštenje – iz koga se vidi da je zahtev za promene i u fudbalu zadobio odlučne simpatije.

Dimitrije Boarov

prethodni sadržaj naredni

vrh