Scena

Vreme broj 520, 20. decembar 2000.

Website Leonida Šejke

Godine 1675 (15. decembra) u rodnom Delftu umro je veliki slikar Jan Vermer, a 15. decembra 1970. u svom rodnom Beogradu Leonid Šejka. “Slikanje je oblik molitve”, bio je njegov poslednji zapis. Povodom tri decenije od smrti, u petak 15. decembra 2000, u Centru za kulturnu dekontaminaciju predstavljen je vebsajt koji je postavila Cadis Group o jednom od najautentičnijih beogradskih likovnih stvaralaca. Za gradnju i budućnost vebsajta u konstrukciji Cadis Group (po Šejkinom znaku kvarture kojim je potpisivao svoje radove) staraće se Svetlana Nenadović, Nikola Šuica i Marko Međak.

Novi čelnici u kulturi

Reditelj Gorčin Stojanović novi je direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a Nebojša Bradić Beogradskog dramskog pozorišta, odlučila je Skupština grada. Maša Jeremić imenovana je za direktora Malog pozorišta “Duško Radović”, a Mihajlo Vukobratović za direktora Pozorišta na Terazijama. Odbornici gradske skupštine imenovali su i nove upravne odbore brojnih ustanova kulture čiji je osnivač grad Beograd. Zanimljivo je da su novi članovi upravnog odbora Doma omladine aktivisti pokreta Otpor Miljana Jovanović i Ivan Andrić, dok je za predsednika Odbora postavljen aktivista tog pokreta Dejan Ranđić.

Losanđeleski kritičari nagradili film Anga Lija

Film Crouching Tiger, Hidden Dragon Anga Lija proglašen je za najbolji film 2000. godine, u izboru losanđeleskog udruženja filmskih kritičara. Za najboljeg glumca proglašen je Majkl Daglas za ulogu u filmu Wonderboys, dok je Džulija Roberts proglašena za najbolju glumicu za film Erin Brokovič.

Kritičari iz Los Anđelesa su za najboljeg režisera proglasili Stivena Soderberga za filmove Erin Brokovič i Traffic. (Beta-Rojters)

Smederevska pesnička jesen

U Smederevu je 16. i 17. decembra oržan dvodnevni, 31. međunarodni festival poezije “Smederevska pesnička jesen”. Dodeljene su nagrade “Smederevski Orfej” koju Književni klub dodeljuje lokalnim poetama za neobjavljene pesme i, po prvi put, nezavisni nedeljnik "Smederevska sedmica" dodelio je nagradu zavičajnom pesniku za zbirku štampanu između dva festivala. Drugog dana manifestacije uručen je “Zlatni ključ Smedereva” belgijskoj poetesi Lilijani Vuters, “Zlatni ključić” Đorđu Radišiću za stvaralaštvo za decu i “Zlatna struna” jednom od deset jugoslovenskih pesnika izabranih na konkursu manifestacije.

Kraj “Melody makera”

Britanski muzički magazin “Melody maker” pojaviće se ove sedmice poslednji put u prodaji, posle 74 godine postojanja, saopštio je izdavač. Verovatno najstariji pop-rok magazin na svetu, “Melody maker” će se spojiti sa svojim glavnim rivalom, “New musical expresom”, saopštila je izdavačka kuća “IPC Musik and sport” koja je vlasnik oba časopisa. “Melody maker” će, kako se precizira, prestati da izlazi kao posebno izdanje, ali će u nekom obliku i dalje biti prisutan na stranicama “New musical expresa” i na njegovom sajtu na internetu. Lansiran 1925, “Melody maker” je u početku objavljivao tekstove pesama i savete muzičarima tipa “kako oblik vilice utiče na sviranje klarineta”. Tridesetih godina promovisao je džez velikane Djuka Elingtona i Luja Armstronga, a sredinom devedesetih podržavao je “britpop scenu”. Promena imidža nedeljnika i preorijentacija na hard rok nisu, medutim, doneli uspeh, pa je odlučeno da “Melody maker” prestane da izlazi.

Najgledaniji filmovi

Čarlijevi anđeli
Sneč
Princeza Mononoki
Ti si mi sve
Zelena milja
Mehanizam
Elizabet
Tri kralja
Brucoši u frci
Biti Džon Malkovič
(Izvor: Udruženje filmskih distributera)

Najprodavaniji albumi

SADE - Lovers Rock
SNATCH - OST
RONI SIZE/REPRAZENT - In The Mode
THIEVERY CORPORATION - Mirror Conspiracy
P.J. HARVEY - Stories From The City, Stories From The Sun
GURU'S JAZZMATAZZ - Streetsoul
RADIOHEAD - Kid A
ERYKAH BADU - Mama's Gun
CHARLIE'S ANGELS - OST
UNDERWORLD - Everything, Everything
(Izvor: IPS Music store) 

Najtraženije knjige

1. DŽ.K.ROULING, Hari Poter i kamen mudrosti (Plato, 390 dinara)
2. NIK HORNBI, High Fidelity (Plato, 304 dinara)
3. DŽ.K.ROULING, Hari Poter i dvorana tajni (Plato, 390 dinara)
4. JASMINKA PETROVIĆ, Seks za početnike (Kreativni centar, 260)
5. IVRIN VELŠ, Ekstazi (Plato, 432 dinara)
6. DŽULIJAN BARNS, Troje (Geopoetika, 290 dinara)
7. DŽ.O'KONOR, NLP uvod u neuro-lingvističko programiranje (Plato, 400 dinara)
8. MAJKL GEJL, Moja legendarna devojka (Plato, 312 dinara)
9. ALESANDRO BARIKO, Svila (B92, 210 dinara)
10. STARAC JEFREM, Očinske pouke (Pravoslavna misionarska škola, 330 dinara)
(Izvor: "Plato")

prethodni sadržaj naredni

vrh