Nuspojave

Vreme broj 520, 20. decembar 2000.

Sevap u somunu

Kako držati Koštunicu za reč (a ne ostati praznih šaka)

Slušaoci Radija B92 svakodnevno slušaju, u najavnom džinglu Dnevnika, kako predsednik SRJ Vojislav Koštunica "daje reč" da ga "vlast neće promeniti"... Dosta zgodna stvar, taj džingl: služi kao svakodnevni podsetnik slušaocima na jedno važno obećanje najvišeg državnog službenika, a i samog g. Koštunicu opominje da u ovom slučaju ne može da računa na blagotvorno dejstvo zaborava... No, kad pogledaš, ima u tom obećanju nečeg "utopijskog", neprirodnog, nepromišljenog: svako novo iskustvo nužno menja čoveka, u ovom ili onom pravcu. Naravno, ono što je govornik hteo da kaže je da ga vlast neće pokvariti, da se neće prozliti i prokrasti kao njegovi autoritarni prethodnici. Hoće li to doista biti tako ili ne, ne zavisi samo od ličnih osobina državnika, nego i od "sistemskih pretpostavki": odavno je poznato da "svaka vlast kvari, a apsolutna vlast kvari apsolutno".

U ovom smislu, imam neprijatnu dužnost da izvestim javnost kako je g. predsednik počeo da upražnjava jedan običaj koji se savršeno uklapa u one loše tradicije ovdašnjeg "državnikovanja": ne umejući, valjda, da odoli raznima koji ga vuku za rukav da svojim prisustvom "uveliča" ovaj ili onaj skup, i da pri tome prozbori neku o temi sa dotičnim skupom neposredno povezanoj, Koštunica je poslednjih dana nanizao nekoliko bisera tipičnog političarskog praznoslovlja, te orgije banalnosti kakvom nas razni važni likovi u ovoj zemlji masiraju otkad znamo za sebe (a i za nju). Lično me je neprijatno žacnula lakoća i elegancija s kojima Koštunica izvodi te svoje tačke, preteći da postane još jedan u nizu majstora opštih mesta, dilera i distributera Prazne Slame. No, sve to, opet ne bi zasluživalo toliko pažnje – prigodničarsko praznoslovlje je danas globalna pojava, sastavni deo jednog mediokritetskog duha vremena i njemu primerenog šlifa – da nekim svojim frazama Koštunica ne potpomaže perpetuiranje u lošu beskonačnost kojekakvih (para)mitova, legendi i zabluda koje su nas uvalile u ovo po čemu se godinama valjamo.

Predsednik svetski originalne federacije između države Srbije i partije SNP nedavno je, valjda kao počasni gost, prisustvovao jednom velikom romskom skupu; ovo je veoma lep gest, jer predsednik treba da pokaže brigu prema manjinama, a naročito onoj najzapostavljenijoj i najpotcenjenijoj, duboko "autsajderskoj"; hoteći da nekako naglasi neku, odnekud, posebnu bliskost između Srba i Roma – kao da obična, normalna međuljudska bliskost odjednom nije dovoljna? – Koštunica je, u autentičnom "kusturičinskom" maniru, konstatovao kako su Srbima i Romima "zajednički sevap, inat i patos"... i štošta drugo, u tom stilu. E sad, šta bi ovo uopšte imalo da znači, osim da je V. K. hteo da odobrovolji domaćine i da kaže nešto "prigodno i lepo", ama nije znao šta? Otkud i otkad to narodi imaju osobine (zajedničke ili obaškaste, sad svejedno)? I zašto baš sevap – bar da je ćevap, pa ajde de – i ostalo, i zašto baš Srbi i Romi? Zašto ne Litvanci i Tadžici? Zulukaferi i Gagauzi? Šta je ovo ako ne proizvoljno, "benigno-rasističko" naklapanje i jedno praznorečivo svekoješta? Pamtim da se rahmetli Nikola Koljević, pred rat, na sličan način udvarao bosanskim Muslimanima koji su, reče šekspirolog, baš nekako po osnovu "sevdaha, sevapa i merhametluka" srodni Srbima, a različiti od Hrvata (tada ih je još vabilo u "krnju Jugoslaviju"). Valjda ih nije dovoljno dobro uverio, pa su ih poslali na prevaspitavanje u Manjaču i Srebrenicu. Ne kažem, daleko bilo, da Koštunica sprema nešto slično; samo apelujem da se – zar je to tako mnogo, bre?! – konačno prekine s pripisivanjem osobina etničkim (i ostalim "rodnim", neizabranim) kolektivitetima, jer ta vrsta praznoslovlja nikada nije u potpunosti benigna, čak ni kada naizgled "afirmativno" zvuči. Na stranu to što Koštunica ovakvim (đuture) definisanjem ovdašnjih ljudi podilazi jednom "imperijalizmu mašte" (po Vesni Golsvordi) koja "balkanskog čoveka" – kao evropskog Drugog – vidi kao po definiciji nezrelo, neodgovorno, hirovito čeljade koje slabo odgovara za svoje postupke. Pa mu treba odrediti tutora, da ne zabrlja.

Neki dan pre svog sevap-ćevap istupa, g. Koštunica je svečano otvorio međunarodnu konferenciju "Mediji za demokratsku Evropu", izrekavši pri tom nekoliko svojih neobično neinspirativnih misli glede uloge i položaja medija u savremenom društvu. Avaj, bolje da nije: da je ćutao, ostali bismo spokojno uskraćeni za saznanje da predsednik srpsko-esenpeovske federacije smatra kako "mediji mogu biti dobri i nezavisni samo ako su i finansijski samostalni, a da bi bili takvi oni ne smeju biti ni na državnim ni na stranim jaslama". Ovu misao, da je za medije idealno kada mogu da se u potpunosti samofinansiraju, moguće je – po njenom smelom otkrivalačkom naboju – uporediti, recimo, s konstatacijama kako je "bolje biti zdrav nego bolestan", ili kako je "bolje dobiti premiju na lutriji nego slomiti nogu". Ma šta mi napriča! Problem s ovim iskazom jeste to što je istovremeno banalan u svojoj prvoloptaškoj "istinitosti" i – u datim okolnostima – savršeno netačan! Ako, naime, primenimo Koštuničin recept na aktuelne srpske prilike, doći ćemo do turobnog otkrića da su najnezavisniji, te otud i najbolji srpski mediji TV Pink i TV Palma; njima, naime, definitivno ne trebaju ni "državne" ni "strane" pare, jer para imaju sasvim dovoljno, a imaju ih zato što je prostaštvo najbolji finansijer, jer je tako masovno (što je, da se razumemo, globalni fenomen)! Dakle, ništa državna "Politika" (ili državni-javni BBC, uostalom), ništa nezavisno "Vreme" (ili "Le Monde", ili "The Guardian") – Željkovi nogatajući puleni su prava stvar! Svakako, Koštunica nije baš to želeo da kaže; ali, to je rekao samo što toga nije svestan. Kada jedna utopijska situacija postane uputstvo za praktično delovanje, nužno se dođe u blizinu ili zločina – videti gornji slučaj – ili banalnosti i kiča. Naime, na tržištu koje je em malo i skučeno, em siromašno, em, da prostite, slabo pismeno, samo fascinantno neznanje može misliti da će "tržište regulisati sve". Odnosno, može i tako, ali tada će sve, baš sve, biti Pink i Palma – samo će se različito zvati. Ovdašnjim medijima će još dugo, procesom tranzicije, biti nasušno potrebna svakovrsna pomoć i države, i domaćih i stranih fondacija, i investicije stranog kapitala – ali "kvalitetnog", onog koji se medijima bavi i kod kuće, a ne kojekakvih perača novca. U onim državama u tranziciji koje su to prepustile stihiji bilo je radikalnog uprostačenja i varvarizacije medija, a šteta će se sanirati još decenijama. Slično se zbilo i s pozorištem, filmom, izdavaštvom etc. Koštunica time očigledno nije zamarao glavu, a verovatno nije ni trebalo: on je samo hteo da kaže nešto i otvori jedan skup. Sve što mu je trebalo je malo samokontrole, malo snage volje da ne podlegne jednom višedecenijskom maniru praznoslovlja. Jer, ne zaboravite, čovek nam je svima Dao Reč!

Teofil Pančić

prethodni sadržaj naredni

vrh