Politika

Vreme broj 520, 20. decembar 2000.

Tehnika glasanja
Da se mućke ne repriziraju

I dok providne kutije do sada uglavnom nisu osporavane, određeni krugovi pronosili su glas da je sprej navodno radioaktivan, i da u slučajevima nanošenja prejake doze može da izazove opadanje kose ili, ne daj bože, čak i impotenciju

Oni kojima su izbori, izborna pravila i kontrola ovog narodnog posla svakodnevna briga obično ističu kako istorija izbora i istorija izbornih krađa dođu gotovo jedno te isto. I u zemljama koje su do sada prevalile ogromnu demokratsku kilometražu, i u onima koje tek kreću tim putem, važi zapravo isto pravilo: ko god na izborima ima priliku da krade, ukrašće, bez obzira na to čini li to preko nekog kompjuterskog programa ili pljuckanjem u mastiljavu olovku. Princip je manje-više isti i svodi se na onu univerzalnu narodnu izreku – okom migneš, sto glasova digneš. Uostalom, ono zlatno izborno pravilo "glasaj rano ujutro, glasaj bar nekoliko puta dnevno" smišljeno je pre nekoliko decenija upravo u SAD gde se i dan-danas muče kako da sasvim precizno utvrde volju birača.

Za samo deset poslednjih godina otkako je na ovim prostorima obnovljen višepartijski sistem u onom istorijskom udžbeniku (o izborima i krađama), mi smo ispisali čitave tomove i svojom originalnošću i inventivnošću znatno dopunili priču o tome kako se izigrava izborna volja naroda. Na primer, ovde su u taj posao svojevremeno bili uključeni i lokalni pekari (kao onaj u Nišu) koji su malo mesili hleb, a malo u vreće za brašno stavljali glasove spremljene za prepravku. Da ne govorimo o članovima državne izborne komisije pred čijim mućkama jedan Del Boj izgleda kao pravi naivni blenta. Naše komisije su uspevale da dokažu kako su na dan izbora čitave jedinice Oslobodilačke vojske Kosova ostavljale oružje i napuštale položaje samo da bi kolektivno izašle na svoja biračka mesta da daju glas budućem predsedniku Srbije ili partiji koja ga je kandidovala.

S namerom da ovog puta poboljšaju transparentnost izbornog postupka i nešto smanje naš budući doprinos istoriji izbornih mućki, zakonodavci su odlučili da za naredne izbore 23. decembra uvedu i neke novine. Jedna od svakako najočiglednijih biće providne izborne kutije. U oko 10.000 takvih providnih kutija pripremljenih za naredne republičke izbore birači će u subotu ubacivati svoje listiće sasvim sigurni da kutija nema možda nekakvo duplo dno, niti nekog malog dežurnog bezbednjaka koji iznutra automatski preusmerava njihove glasove na stranu vlasti.

Druga bitna novina oko same tehnike glasanja odnosi se na pojavu specijalnog spreja na izbornim mestima. Pre samog čina glasanja svaki birač će ponuditi komisiji jedan prst desne ruke (po nekim tumačenjima to će biti kažiprst, po drugim palac) koji će biti isprskan sprejom. Taj sprej je bezbojan i njegovo postojanje na prstu će biti utvrđivano pomoću posebnog optičkog čitača. Kada dođe na biračko mesto, svaki birač će se prvo sresti sa članom komisije koji ima optički čitač. Ako su prsti "čisti", odnosno ako se utvrdi da po njima prethodno nije "delovano" bezbojnim sprejom, birač će moći da dobije glasački listić i najzad obavi svoj deo posla.

I dok providne kutije do sada uglavnom nisu osporavane, na radio milevi mogli su se čuti komentari upotrebe spreja na biračkim mestima. Određeni krugovi pronosili su glas da je sprej navodno radioaktivan, i da u slučajevima nanošenja prejake doze može da izazove opadanje kose ili, ne daj bože, čak i impotenciju. Drugi su se pak koncentrisali na to kako da nevidljivi sprej učine nevidljivim za optičke čitače i tvrdili da je najbolje ako se "nasprejisani" prst nakon glasanja drži navodno desetak minuta u rasolu. Posle toga, naravno, opet trk na biračko mesto.

Protivnici masovnijeg izlaska na birališta, a takvih je ovoga puta prilično među onima koji su krahirali na septembarskim izborima i sada imaju muke sa prelaskom izbornog cenzusa, okrenuli su se uglavnom drugoj vrsti prigovora i ustanovili kako prskanje birača sprejom predstavlja udar na njihovo dostojanstvo. Oni tvrde da se ljudi na taj način obeležavaju, što vređa njihov ponos i dostojanstvo i može da utiče na motivaciju da se pojave na izborima. A zna se koliko je ovaj narod poslednjih godina propatio jer su ga svetski moćnici obeležili, doduše vidljivom etiketom problematične nacije. Po istoj logici, izborne krađe, manipulacije voljom naroda i prepakovavanje glasova u vreće sa brašnom do sada su neuporedivo manje ugrožavali dostojanstvo i ponos ovdašnjih birača nego što će se to učiniti fajtanjem nekim nevidljivim sprejom. Nekadašnje "patriote" zato bi rado uzviknule "Srbija se nasprejiti ne sme", ali im je nekako nezgodno. Za njih je sve bilo neuporedivo lakše dok je ovde samo jedan čovek podizao kažiprst i govorio šta da se radi.

N.LJ.S.

prethodni sadržaj naredni

vrh