Lik i delo

Vreme broj 520, 20. decembar 2000.

Hans Hekerup
Civilni administrator Kosova

Osnovni podaci: Rođen je 3. decembra 1955. godine. Otac mu je Per Hekerup, poznati danski političar; Majka Grete bila je poslanik u parlamentu. Brat Klaus takođe je poslanik ispred vladajućih Socijaldmokrata, najveće partije u Danskoj kojoj pripadaju svi članovi familije Hekerup, pa i Hans. Diplomirao je politiku i ekonomiju u Kopenhagenu 1973. godine. Paralelno sa civilnim studijama služio je u nacionalnoj gardi, gde je stekao diplomu "o†cira za jezik" (ruski), inače eufemizam za obaveštajni rad, u njegovom slučaju analitički. Pored ruskog tečno govori francuski, nemački i engleski. Ima tri odrasla sina iz prvog i jednogodišnjeg sina iz drugog braka.

Politička karijera: Radio je u ministarstvu za socijalna pitanja (1973-1976), u ministarstvu za rad (1976-1979), bio je poslanik u parlamentu (1979-1981) a od 1984. do danas bio je aktivan u Danskom centru za ljudska prava. Ministar odbrane Kraljevine Danske postao je 1993. godine. Sa te funkcije odlazi za civilnog administratora Kosova. Jedan je od najcenjenijih političara u Danskoj, podjednako cenjen i od strane partijskih kolega i od političkih suparnika.

Prijatelji u svetu: Dobar je prijatelj sa bivšim i sadašnjim sekretarima za odbranu SAD, Vilijemom Perijem i Vilijemom Koenom. Isto važi za Havijera Solanu i nemačke Socijaldemokrate. Imao je ambicije da bude generalni sekratar NATO-a, ali se diskretno povukao kada je saznao da je za ovo mesto zainteresovan Džordž Robertson, takođe njegov prijatelj. Ipak, najbliži mu je Ko† Anan koji mu je i poverio novu funkciju. Generalni sekretar UN-a, čija je supruga Šveđanka, rado ga poziva u privatnu posetu kada je na letnjem odmoru u Švedskoj.

Šta je učinio za svoju zemlju: Kao ministar odbrane, od armije koja je imala zadatak da čuva mir i granice Danske napravio je vojsku koja rado učestvuje u mirovnim operacijama u svetu (Hrvatska, Bosna, Kosovo, Eritreja). Tokom njegovog mandata Danska je značajno promenila svoj uzdržan stav u okviru NATO-a i postala jedna od najaktivnijih članica u vojnom bloku. Lično je dočekao tela trojice danskih vojnika koji su stradali avgusta 1995. godine tokom operacije Oluja u Hrvatskoj nakon što su se našli u unakrsnoj vatri između Hrvatske vojske i jedinica RSK-a.

Šta je do sada učinio za Kosovo: Podržao je akciju NATO-a, poručujući svojim sugrađanima da u tom vojnom bloku "nema besplatnog ručka", te da Danska mora uzeti učešća u akciji. Stavio je sedam danskih F-16 aviona na raspolaganje Vesliju Klarku. Po okončanju bombardovanja, iskoristio je sav svoj uticaj da obezbedi †nansiranje danskog kontingenta u okviru KFOR-a.

Šta namerava da učini u budućnosti: Kao ministar u (povremeno) manjinskoj vladi pokazao je da ima ogromno strpljenje i sposobnost za dogovaranje. Iako mu mandat nije ograničen, na Kosovu namerava da ostane dve do tri godine. Oprezan je i ukazuje na sporost rešavanja problema u Bosni. Kao dva ključna problema vidi izbore naredne godine i pitanje kontrole nad mineralnim bogatstvom Kosova. Namera mu je da modi†kuje pregovore između suprotstavljenih strana, kao i da utiče na stvaranje zajedničke politike prema Kosovu unutar Kontakt-grupe.

Šta kaže o svom novom poslu: "Jedva čekam da stupim na dužnost. To će ujedno biti i kraj moje političke karijere u Danskoj. Preseliću se u Prištinu sa suprugom i malim sinom i očekujem da ću tamo biti neodređeno dugo."

Kako doživljava Srbe: Rezervisan je prema demokratskim promenama u Srbiji.

Šta o njemu kažu danski novinari: Kažu da ima vrlo istančan smisao za humor, da je izuzetno inteligentan, ali i da ima običaj da "priča u prazno" pred mikrofonom. Kada govori nezvanično, spada među najbolje moguće sagovornike, pod uslovom da razgovara sa osobom od poverenja.

Šta zna o Balkanu: Dva sina su mu služila u Danskim trupama u okviru UNPROFOR-a, tako da zna za "sve fore" i ne može mu se prodavati "rog za sveću".

Posebne sposobnosti: Prijatelji tvrde da je u stanju da baci pod sto svakoga ko poželi da pije s njim, pevajući pri tom "ruske narodne" (uključiv i one "masne"), te da se nakon toga ujutru pojavi na poslu svež kao latica.

Zoran Stanojević

prethodni sadržaj naredni

vrh