Kultura

Vreme broj 514, 9. novembar 2000.

Knjige
Istok je istočno

Adam Zagajevski: Mali Larus; izbor i prevod s poljskog Biserka Rajčić; Stubovi kulture, Beograd, 2000

1. Kada se pisac bavi isključivo sobom, vlastitim slabostima, vlastitim životom i zaboravi na objektivni svet i traženje istine.
2. Kada se pisac isključivo bavi istinom sveta, objektivnom stvarnošću, odmeravanjem pravde, razmatranjem ljudi, epoha i običaja, a zaboravi na sebe, na vlastite slabosti, na svoj život.
(Adam Zagajevski: Dva defekta književnosti)

Jedna od esejističkih knjiga značajnog savremenog poljskog pesnika i esejiste Adama Zagajevskog (rođ. 1945. u Lavovu, današnja Ukrajina), objavljena svojevremeno u emigraciji, zove se Solidarnost i samoća. Prva reč naslova, dakako, osim onog "uobičajenog" značenja, upućuje i na istoimeni poljski sindikat – iliti formu masovnog otpora Poljaka komunizmu, tlačenju i okupaciji njihove zemlje – kao metaforu društvenog angažmana; u tom istom ključu, samoća je zapravo umetnikovo bavljenje "večnim" temama, po strani od strasti epohe. Ovaj naslov možda najbolje sažima duh njegovog dela, raspolućenost između (višedecenijskog) spisateljskog saučestvovanja u rvanju s naizgled nesavladivim demonom bratsko-usrećiteljskog totalitarizma sa nepreglednog tundrasto-tajgastog Istoka, i njegove gotovo "arhaične" zaokupljenosti pesništvom, kao nečim što, naizgled, jedva da je od Ovoga sveta.

Mali Larus, šarolika zbirka dužih, kraćih i najkraćih eseja i pabiraka, ponekad tek lucidnih aforizmolikih krokija – a sve to u naslovom sugerisanoj formi leksikona – koja je nastajala negde od sredine osamdesetih do sredine devedesetih (dakle, i pre i posle pada Berlinskog zida) bila je, očito, za Zagajevskog najzgodnija forma za razjašnjavanje, sebi i drugima, te svoje kontroverzne po-etike. S jedne strane, Zagajevski se bavi pesnicima, piscima & ostalom menažerijom – što kaže M. Pantić po M. Đorđeviću – tj. onima koji su, često tek sasvim posredno, ili čak zahvaljujući tajanstvenoj sili odbijanja – uticali na njega: od Rilkea, Bruna Šulca, Tomasa Mana, Ničea i Herberta do, recimo, Ernsta Jingera i Gotfrida Bena, tih samosvojnih, izuzetnih umetnika koji su podelili početno oduševljenje nacizmom s milionima zadriglih i frustriranih nemačkih klajnbirgera; Zagajevski traži u njihovim životima i knjigama korene i razloge ovog, makar kratkotrajnog, a opet nikako slučajnog i s njihovim delom nepovezanog moralnog slepila. Na drugoj strani, Zagajevski se u bezbrojnim mini-ogledima s opsesivnom učestalošću vraća (na način koji nema baš ničeg zajedničkog s lamentacijama južnoslovenskih književnih nadostrepnih nacionaca!) sudbini malog naroda stešnjenog među okrutnim i samoživim gigantima – a to je, pre svega, baš tako poljski, zar ne?... poluanonimnom tavorenju skrajnutih književnosti one neuhvatljive "srednjoistočne Evrope", urakljene između knute Velikog Brata i nadmene ravnodušnosti Zapada, neprekidnom Teroru Istorije, sve jačem, a odnekud sve težem za definisanje i sagledavanje što idete dalje na Istok (koji je za ljude u ovom delu sveta uvek negde dalje, negde istočno...), orgiji "izama" koji su poharali deo sveta između Imperija, beznadnom sivilu jednog Međusveta koji se – bez svoje volje – nalazi u Večitom Provizorijumu, u Čekaonici Za Večito Bolju Budućnost; no, Zagajevski se takođe bavi i neizvesnostima koje Istoku donose jedva dočekane – tj. jedva doživljene – promene, s neizlečivim skepticizmom čoveka svakodnevno mlaćenog od Istorije, pomalo neodlučnog pred belinom onog Sutra: "Slama se ogavna civilizacija; ali ona me je formirala, protiv nje sam se bunio, od nje sam pokušavao da pobegnem; hteo ili ne hteo obeležen sam njom. Neću brzo saznati šta mi se dogodilo."

Ovo je tematsko dvojstvo kod Zagajevskog, dakako, sasvim uslovno; najčešće se teme i motivi isprepliću, a pisac gotovo ni za trenutak ne popušta u svojoj stilskoj briljantnosti i očaravajućoj svežini uvida. Otuda je "Mali Larus" kao nekakav nenametljivi ogledni priručnik dobrog esejističkog pisanja, kao "uzgred" ispisani antidijalektički antibarbarus, knjižica koja pravom čitaocu, usuprot dobu Jedne Istine, nudi gomilu vešto raspršenih slika koje se i te kako tiču svih koje je ikada prožimala studen onog vetra što dolazi tamo negde iza Karpata, prosviravajući ljudske kosti, te klackave igračke Istorije.

Teofil Pančić

prethodni sadržaj naredni

vrh