Ljudi i vreme

Vreme broj 497, 15. jul 2000.

IZJAVA NEDELJE

U Jugoslaviji je sloboda informisanja toliko velika da smo morali da donesemo Zakon o informisanju kojim bismo zaštitili ostale slobode i prava građana.

IVAN MARKOVIĆ, savezni ministar
za telekomunikacije (iz intervjua "Glasu Rusije")

ŽIVORAD ĐORĐEVIĆ,
član Direkcije JUL-a: "Ulazimo u fazu političke i medijske stabilizacije u našoj zemlji, koja ukazuje da se samo radom i odbranom zemlje može ući u reforme i razvoj, jednu izgledniju budućnost za sve generacije koje dolaze. To je vidljivo i u novim zakonskim rešenjima: demokratizacije izbornog sistema i pripremi Zakona protiv terorizma, koji je upravo inicirala Jugoslovenska levica." ("Borba")

TANJUG,
Telegrafska agencija nove Jugoslavije, je nedavni američki raketni fijasko tretirao sa dužnom pažnjom: pod naslovom "Projektili ni za rukovanje" izveštač iz Njujorka potanko je ispričao sve o neuspeloj probi u kojoj je raketa-presretač trebalo da zgodi i zgromi drugu, tobože neprijateljsku raketu: "Proba je, inače bila odlagana u dva navrata. Prvo je bilo zakazano da test započne u sedam časova uveče po kalifornisjkom vremenu, zatim je test odložen za dva časa, a onda i za dodatnih pola sata. Odlaganje je bilo objašnjeno 'problemima sa baterijama', a onda i nekim nepogodnostima u vremenu. [...] Raketa-presretač nije nosila, tvrdi se, eksploziv, već je trebalo kinetičkom energijom, samim udarom da uništi metu. Sudar bi se video na nebu kao velika eksplozija.
Ništa se, međutim, nije dogodilo.
Nebo nad Pacifikom je pretprošle noći bilo mirno.
Raketni fijasko je Pentagonu i zvaničnom Vašingtonu pao teže od tišine u bazi 'Vandenberg' iz koje se pratilo lansiranje."

BOŽIDAR ĐORĐEVIĆ,
direktor gazdinstva "Srbijašuma" u Štrpcu: "Albanci su se i ranije krajnje neprijateljski odnosili prema šumi zato što je srpska. Nemilosrdno su sve sekli, pa ovde pošumljenost nije velika. Ali, to smo poslednjih godina umnogome promenili. Bespravna seča svedena je na minimum a dosta je i pošumljeno."
Međutim, nikad dva dobra: "Šume u okolini Štrpca prepune su šiptarskih terorista i skoro svakog dana desi se da oni nekoga napadnu. Zbog takvog okruženja proizvodnja je otežana, a nedostaje nam i mehanizacija koja je ostala u šumskom gazdinstvu u Uroševcu. Problem su i prilazni putevi koje sada kontrolišu Albanci, pa je građu teško izvući iz šume. ("Borba")

RADIVOJE MIKIĆ,
urednik u "Narodnoj knjizi": "U svim romanima Habjanovićeve provlači se potreba da se ljudsko biće suštinski realizuje, postoji borba za ostvarivanje identiteta, nekog unutarnjeg čovekovog impulsa."
Ako borbu za ostvarivanjem nekog unutarnjeg čovekog impulsa dočarava ženska ruka, ako je ženskim likovima ustupljena dužna pažnja, dela će, više nego produkte vekovnog mačoizma, čitati žene koje su ["bliže životu"]: "Ne samo da su bliže životu, nego žene po prirodi dublje doživljavaju ono što je vezano za porodicu, sreću osnovne vrednosti. Dubinom svog iskustva one to razumeju, na lakši način uključuju u književnost, a to se prepoznaje. I naravno, takve knjige lakše uspevaju."

IVAN PAJDIĆ,
komentator "Večernjih novosti": "Završetak žetve doneo je spokoj i narodu i državi, jer će žita biti – i za izvoz. Preko 2,2 miliona tona pšenice već je u silosima, otkup se uspešno sprovodi, a počela je i postrna setva.
Istovremeno, graditelji na preko 40 stepeni su samo u jednom danu na pruzi Kraljevo–Raška pustili u saobraćaj šest mostova."

PATRIOTSKI SAVEZ VASOJEVIĆA:
"Mlada i zelena crnogorska demokratija, u svom destruktivnom i rušilačkom pohodu na Jugoslaviju, zatečena je i matirana usvajanjem amandmana na Ustav SRJ u oba veća Savezne skupštine." ("Večernje novosti")

I. STANOJEVIĆ,
novinar/ka "Večernjih novosti", piše o dešifrovanju genetičkog koda i o progresu do kojeg će neminovno doći u mnogim obalstima: "Poreklo Srba neće više trpeti različite teorije, biće nedvosmisleno odakle su došli na ove prostore, kuda su se kretali, sa kim se ukrštali... U medicini će, takođe, doći do nezamislivog preokreta."

NIKOLA LAZETIĆ,
bivši fudbaler "Obilića", opisuje svoj prvi dan u turskome klubu "Fenerbahču" i sefte koje su dobili od svoga rukovodioca: "Stigosmo Bata Mirković i ja na prvi trening. Onako, zgledamo se. Novi smo, pa nije red da odmah 'držimo banku'. Čekamo šefa da se obrati 'kolektivu', kad on ni pet ni šest, nego nas obojicu odmah na startu tera lepo i sočno u m...rinu. I poče čovek da priča kako to nije sve što ume da kaže na srpskom. A, ostali igrači prsli u smeh, skoro do suza, i vidi se kako pola 'Fenera' zna da psuje 'po naški'. ("Večernje novosti")

VLAJKO STOJILJKOVIĆ,
ministar unutrašnjih poslova Srbije: "Državni organi, pravosuđe, inspekcije i organi unutrašnjih poslova učiniće sve da se obezbede jednaki uslovi za sve u privređivanju, da se eliminišu šverc, nakupci, kriminalci i crni devizni kurs. To građani ove zemlje s pravom traže i za to daju podršku državnim organima." ("Blic")

PATRIOTSKI SAVEZ SUBOTICE:
"SRJ je oaza iz koje će se izroditi nova demokratska civilizacija." ("Glas")

BRANISLAV GUZINA
napisao je u ime Građanskog parlamenta slobodnog grada Vršca otvoreno pismo akademiku Ljubomiru Simoviću: "Da li je zaista 'skuplje ćutati, nego svoje govorenje skupo plaćati'? (citat je iz besede akademika Ljubomira Simovića, izgovrene povodom dodele nagrade za poeziju 'Vasko Popa' u Vršcu, 1. 7. 2000). Bez obzira na pomalo očajnički apel koji mu je Građanski parlament Vršca javno uputio i zamolio ga da ne dođe u Vršac i ne primi nagradu. g. Lj. Simović se ipak pojavio. [...] Protokolom koji je precizno regulisao sve, uključujući i ono 'gde ko sedi', g. Simoviću je pripalo mesto u prvom redu u sredini. Pošteno. Sam g. Simović je svedok da mu je sa desne strane sedeo g. Miodrag Babić, predsednik koncerna 'Hemofarm', a sa leve g. Predrag Marković, član Upravnog odbora G-17 Plus?! Iza, tek u drugom redu, sedela je formalna vlast. Narodni poslanik u Skupštini Srbije (SPS), kao i visoki funkcioneri lokalne vlasti (SPS–JUL). Ovaj položaj figura na tabli i jeste bio razlog apela koji Vam je, g. Simoviću, parlament uputio. [...] Međuitm, da li vi koji ćutite, zaista ćutite? Da li zaista nosite svu skupoću i sve konsekvence svog izbora? Ako je reč o Vama, g. Simoviću, dolaskom u Vršac, a i pre toga, Vi ste progovorili, istina skupo, ali ipak jeftinije. Niko od vas, Vaših kolega, g. Simoviću, nije izašao iz igre, niko nije 'vratio svoje krpice', od dana kada je napisan Memorandum i izabrana politokratija kako egzekutivni organ Velike Ideje. [...] Sa razvalina ekskomuniciranog građanstva koje ima snagu da prepozna korene zavere, parlament Vas je, baš Vas, g. Simoviću, zamolio da odbijete, da prihvatite snagu i odgovornost ćutanja. Umesto toga, Vi ste u holu Skupštine odgovorili da ste Vi pesnik koji je došao da primi priznanje od pesnika (!!!?), da ne možete da ulazite u lokalne sukobe koje ne poznajete. Da li ste u ovom tekstu mogli da prepozante bilo šta lokalno?" ("Danas")

PREDRAG SIMIĆ,
savetnik Vuka Draškovića: "Nisam išao na sastanak sa Medlin Olbrajt jer mislim da je to žena koja će u istoriju ući kao osoba koja je bombardovala jednu zemlju, jedan narod zbog određene politike koja nije doživela svoju potvrdu."
U razgovoru sa novinarkom "Nedeljnog telegrafa" g. Simić je naglasio da Srpski pokret obnove ne haje za zahteve koji ovoj stranci i srpskoj opoziciji stižu sa zapada: "Nas ne zanima šta oni traže, nego šta traže birači u Srbiji." Noviraka je na to kazala: "Mislite da birači ne žele jedinstvenu opoziciju?", a g. savetnik je uzvratio: "Razmišljaćemo o tome kad izbori budu raspisani."

MOMO KAPOR,
elitista: "Ja sam elitista. Ne mislim na elitu kao na socijalnu kategoriju, već na elitu duha. Demokratija je nešto što ne volim. Ona znači vladavinu naroda, mase, a baš ne mogu verovati masi jer je ona podložna i masovnom ludilu, što se dešavalo kroz istoriju."
G. Kapor trenutno piše novelu o nečem što cene i elita i masa – o šljivovici: "Novela je scenario i za budući film. A odlučio sam se na to jer sam pročitao mnogo knjiga o viskiju, šampanjcu, konjaku, parfemu, ali nijednu o našoj šljivki, koja nas Srbe razlikuje od ostalih naroda. [...] A osnov novele jeste istinita priča o mojoj prijateljici iz detinjstva, prelepoj devojci, sada sredovečnoj dami, koja je morala da napusti Sarajevo ne ponevši ništa sa sobom. Nalazi utočište u Atenici, u blizini Čačka, gde živeći u dedinoj oronuloj kući i zapuštenom šljiviku počinje da se bavi proizvodnjom rakije da bi preživela, i u tome uspeva. To je priča o borbi za opstanak i iskonskoj snazi našeg naroda, tradiciji, ikonama, krajputašima i dragačevskim trubačima." ("Nedeljni telegraf")

ZORICA KONIĆ,
novinarka "TV Novosti", na pitanje da li ju je beseda Tonija Montana na promociji albuma Bube Miranović uvredila: "Ne osuđujem Tonija. Njegova rečenica 'Novinari drkadžije, da li znate da radite svoj posao', uopšte me nije dotakla. Uostalom od trenutka kad sam počela da se bavim novinarskim poslom bilo mi je jasno da neću uvek moći da postavim pitanja koja ja želim, kao i to da ću nailaziti na ljude koji mi nisu dorasli ni po znanju ni po obrazovanju." ("Tina")

MIKI JEVREMOVIĆ,
predsednik udruženja muzičara, organizator, učesnik i višestruki pobednik (prva nagrada publike i nagrada za interpertaciju) "Beogradskog proleća", festivala koji je potpomogao i Gradski odbor SPS-a na čelu sa Ivicom Dačićem: "Ko god je na ovaj ili onaj način pomogao da se 'Beogradsko proleće' održi, slobodno se može nazvati patriotom.' ("TV Novosti")

CAKANA,
folk pevačica, nije mnogo pogođena rečima koje je pevač Toni Montano uputio predstavnicima sedme sile (vidi izjavu Zorice Konić): "Ne mogu reći da su me njegove reči naljutile ili povredile, jer su bile 'adresirane' na novinare, a ja to svakako nisam." ("Tina")

prethodni sadržaj naredni

vrh