Politika

Vreme broj 492, 10. jun 2000.

Crna Gora

Obraz i izbori

Mnogi Crnogorci se pitaju kako je to predsednik države dozvolio da mu se brat strpa iza brave, a da ništa nije preduzeo da se tuča i slučaj zataškaju. Utisak je da je afera koja je pretila nesagledivim posledicama po vladajuću koaliciju, opisanim razvojem izazvala drugačiji efekat

Zaprepašćenje u crnogorskoj javnosti izazvala je vijest o incidentu u hotelu Crna Gora koji se dogodio oko ponoći 4. juna, kada je, kako je saopštio predsjednik Liberalnog saveza Miroslav Vicković, brat predsjednika Crne Gore Aleksandar Aco Đukanović sa Vladislavom Pajom Jabučaninom nanio teške tjelesne povrede članu opštinskog odbora Liberalnog saveza u Podgorici Zoranu Kljajiću. Đukanović i Jabučanin su, kako je saopštio Vicković, brutalno pištoljima tukli po glavi Kljajića, nanoseći mu teške tjelesne povrede, da bi on zbog frakture lobanje i prignječenja mozga bio hitno operisan na podgoričkoj neurohirurškoj klinici. Vicković je pozvao ministra policije da liši slobode napadače, uz ocjenu da je to jedan u nizu napada na Liberalni savez.

Već sutradan su svi mediji objavili da su Jabučanin i Đukanović u pritvoru. Oglasio se, naime, istražni sudija osnovnog suda u Podgorici, koji je saopštio da je odredio pritvor za Jabučanina i Đukanovića, te da se Jabučaninu na teret stavlja nanošenje teških tjelesnih povreda, a Đukanoviću učestvovanje u tuči. Nedugo potom, preko svog advokata, oglasio se i Aleksandar Đukanović, nijednog trenutka ne negirajući sukob i tuču sa Kljajićem, ali pojašnjavajući da su se on i Jabučanin par sati nakon obračuna samoinicijativno prijavili policiji i da se od tada nalaze u pritvoru. Đukanović je objasnio da nije ni znao da je Zoran Kljajić član Liberalnog saveza i da odbija sve političke konotacije, jer on se, kako je naveo, sukobio sa građaninom koji ima konkretno ime i prezime. Razlog za sukob postojao je odranije, a verbalne Kljajićeve uvrede ignorisao je sve do trenutka kada se Kljajić: "Drznuo da vrijeđa čast moje porodice – moju staru majku, moju sestru, moju snahu – reagovao sam kako sam morao, onako kako mislim da bi reagovao svaki Crnogorac i svaki čovjek koji drži do sebe i svoje porodice. Za to sam spreman da trpim zakonske posljedice, a na slične uvrede, i Kljajića i njemu sličnih, uvijek ću tako reagovati", poručio je Aco Đukanović.

U ovom trenutku se ne zna koliko će Jabučanin i Đukanović provesti u pritvoru, a još manje kako će proći na suđenju. Za sada se zna da se teško povrijeđeni Zoran Kljajić oporavlja i da je izjavio kako je prijatno iznenađen viješću da su Jabučanin i Đukanović uhapšeni. Iznenađeni su i građani Crne Gore, od kojih se mnogi pitaju kako je to predsjednik države dozvolio da mu se brat strpa iza brave, kako to da ništa nije preduzeo da se jedna tuča sakrije i čitav slučaj zataška. Utisak je da je slučaj koji je prijetio nesagledivim štetnim posljedicama po vladajuću koaliciju, izazvao sasvim drugačiji efekat, jer u narodu se sada priča da je uspostavljen pravni red stvari, povrijeđeni je u bolnici, a napadači u zatvori, za razliku od isuviše brojnih slučajeva u ovoj državi gdje pretučeni završe u zatvoru.

V.B.

prethodni sadržaj naredni

vrh