Politika

Vreme broj 490, 27. maj 2000.

Apel "Vremena" H.A. Samaranu

Izaberite Divca

Posle svega što se dogodilo sa kandidaturom našeg košarkaškog asa za Sportsku komisiju MOK-a, smatramo da bi prvi čovek Međunarodnog olimpijskog komiteta, učinio pravu stvar da, koristeći svoje diskreciono pravo, uvrsti Vlade Divca na listu kandidata bez obzira na domaće zakulisne radnje oko njegove kandidature

Pošto je na Skupštini JOK-a, održanoj 5. maja, predsednik Jugoslovenskog olimpijskog komiteta Dragan Kićanović na pitanje "ko je naš kandidat za Sportsku komisiju MOK-a" odgovorio "Divac", smatramo da je kandidatura proslavljenog košarkaša formalno zaista i dalje na snazi, jer nije povučena. Međutim, pošto je JOK pokazao začuđujuću (li ne?) ravnodušnost prema sudbini pošiljke koja nikada nije stigla u Lozanu, pa zbog toga Vlade Divac nije među kandidatima iz 45 zemalja, "Vreme" pokreće inicijativu da se ta ozvaničena pa naprasno izgubljena kandidatura aktuelizuje, odnosno da se potraže put i način da se Divac ipak nađe na listi. Prvi korak je otvoreno pismo predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta Huanu Antoniju Samaranu, sa objašnjenjem slučaja i molbom da, u okviru svojih ovlašćenja, učini sve da se primerni sportista nađe na listi za koju je sportskim kanalima kandidovan a političkim volšebno izbrisan. Istovremeno, redakcija "Vremena" poziva jugoslovensku demokratsku javnost da se pridruži našem apelu i podrži naknadni ulazak Divca među kandidate za Sportsku komisiju MOK-a.

Predsedniku Međunarodnog olimpijskog komiteta,

Gospodinu markizu Huanu Antoniju Samaranu.
Lozana

Poštovani gospodine Samaran,

obraćamo Vam se u nadi da ćete svojim autoritetom, a u okviru svojih ovlašćenja, moći da ispravite veliku nepravdu nanetu jednom primernom sportisti kakav je Vlade Divac, košarkaš Sakramento Kingsa i istaknuti jugoslovenski reprezentativac. Kada ste mu pre četrnaest godina u vašoj zemlji, u Madridu, prvi put stisli ruku i uručili medalju, bronzanu na svetskom košarkaškom prvenstvu održanom u Španiji, imao je samo 18 godina. Bio je najmlađi u jugoslovenskom timu, ali je njegov talenat već tada bio očigledan. Kasnije ste se sretali još mnogo puta, on je obično bio na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, a Vi ste mu predavali zlatne medalje osvojene sa reprezentacijom Jugoslavije.

Već jedanaest sezona Vlade Divac igra u NBA ligi, i jedan je od najuspešnijih Evropljana koji su ikada zaigrali u najjačoj ligi sveta. Međutim, njegova veza sa rodnom Jugoslavijom, u kojoj mu žive roditelji i brat, oduvek je bila izuzetno čvrsta. Divac je, kad god je mogao, igrao za reprezentaciju Jugoslavije. Poslednji put bilo je to prošle godine na Evropskom prvenstvu u Francuskoj.

Kao izuzetno popularna ličnost, Divac je sportski idol u svojoj zemlji, ali i čovek koji se izuzetno ističe humanitarnim radom. Zajedno sa šestoricom svojih drugova iz reprezentacije Jugoslavije formirao je Grupu 7, koja tokom leta u egzibicionim utakmicama prikuplja znatna materijalna sredstva za pomoć deci. Istovremeno, tokom NBA sezone Divac je u humanitarnim aktivnostima veoma angažovan i u Americi, o čemu najbolje svedoči podatak da je nedavno dobio godišnju nagradu NBA koja nosi ime J. Walter Kennedy, bivšeg NBA komesara.

Kada je, na predlog, Košarkaškog saveza Jugoslavije, Jugoslovenski olimpijski komitet glasovima 6-4 odlučio da Divac bude jugoslovenski kandidat za Sportsku komisiju MOK-a (drugi kandidat bila je Jasna Šekarić, olimpijska šampionka u streljaštvu i višestruka svetska rekorderka), jugoslovenska javnost je bila ubeđena da je izabran najbolji mogući kandidat. Celokupna jugoslovenska štampa vidno je obeležila kandidaturu Vlade Divca. Bilo je to 10. marta 2000. Jugoslovenski olimpijski komitet poslao je u MOK preliminarnu Divčevu kandidaturu najavivši hitno slanje kompletne dokumentacije. Ona je pripremljena i, prema onome što se zna, otpremljena iz JOK-a preko jedne specijalizovane agencije za prenos poštanskih poruka i paketa, ali nikada nije stigla u Lozanu. Netragom je nestala.

Naš list je otkrio aferu i upoznao jugoslovensku javnost sa "slučajem Divac". Jedina "krivica" istaknutog asa je u tome što je u više navrata kritički govorio o vladajućem režimu u Jugoslaviji i o potrebi za demokratizacijom zemlje. Smatramo da ga takav stav još više približava članstvu u Sportskoj komisiji MOK-a, jer jedan svestrano angažovani sportist koji se ne boji da podigne glas protiv gušenja sloboda u svojoj zemlji sigurno može da učini mnogo za sportiste sveta kao njihov predstavnik u pomenutoj komisiji.

Poštovani gospodine predsedniče, veoma cenimo vaše angažovanje na skidanju sportskih sankcija našoj zemlji. Vaše pismo Savetu bezbednosti tokom leta 1994. bitno je uticalo da se naši sportisti vrate na međunarodnu scenu, i da proteklih godina rezultatima potvrde da im je mesto u svetskom sportskom vrhu a ne u političkom karantinu. Tada ste, u ime sporta, učinili pravu stvar. Uvereni smo da isto možete učiniti i danas. Molimo vas da razmotrite našu inicijativu i uvrstite jednog primernog sportistu, košarkaškog asa Vlade Divca, na listu kandidata za Sportsku komisiju MOK-a, na kojoj nije, iako je predložen, zahvaljujući samovolji političkih moćnika.

U Beogradu, 24. maja 2000.

Redakcija nedeljnika "Vreme"

prethodni sadržaj naredni

vrh