Politika

Vreme broj 488, 13. maj 2000.

Na putu za srpski Kumrovec

Požarevac u Ljigu

Kako je autobus iz Valjeva skrenut na tehnički pregled i tu ostao do daljeg

Privatni autobus iz Valjeva, u organizaciji kancelarije Saveza za promene, u ”slobodnu vožnju” put Požarevca krenuo je oko devet sati pre podne. Članovi Otpora, opozicionih stranaka, građani, turisti. Svi dobijaju ”uputstvo za putovanje” koje preporučuje mirno i hladnokrvno ponašanje.

Posle desetak kilometara Divci, sa nekoliko stotina metara vidi se drug milicajac nasred druma, pokazuje zaustavljanje. Četiri milicajca i inspektor u civilu. Ne pitaju za cilj putovanja, sve znaju, vozaču traže dokumenta, putnicima lične isprave. Mlađi milicajac sa dve zvezdice, očito komanduje, ljubazan preko mere, požuruje, da putnike ne u’vati vrućina, biće topao dan. Kad ga pitaju da to nije stilska figura, odgovara da nema nameru da provocira, samo iznosi vremensku prognozu.

Posle sledećih dvadesetak kilometara Lajkovac. Kod čuvene Zadružne mlekare, čuvenog Dragana Markovića, nasred druma znak ”stop”, troja milicajska kola, puno drugova milicajaca. Ne pitaju ni kuda, ni zašto, komandir sa tri zvezdice pozdravlja po propisu. Vozač dokumenta, putnici isprave. Tri milicajca se dadoše u sitno prepisivanje podataka iz ličnih karata. Kad se baš oznojiše, uz lična i ničim izazvana pravdanja, ”džaba vam mobilni kad niste znali da zaobiđete”, te ”žalosno je, a šta ću”, stiže komanda da autobus mora na vanredni tehnički pregled. Gde? U Ljig. Zašto u Ljig – autobus je bio pred Ibarskom magistralom na pet km od Lazarevca – kad je do Ljiga više od 20 km, i to unazad? Tako rekli. Krenuše milicijska kola, za njima autobus. Sve 40 na sat, a magistrala. U autobusu i oca i majku, komunističku, jakako. Komentari da od ovoga nema ništa, svak u svom gradu treba da završi sa svojim komunistom. Pred Ljigom opet milicajci, zaustavljaju autobus iako je u pratnji milicije. Aplauzi, povici, sve vas više volimo, živeo najveći srpski sin.

Dođe i Ljig, prošlo 11 sati. Pred praznom garažom za tehnički pregled stoji kamionet, kasnije saznajemo od radnika, u vlasništvu kuće koja vrši pregled. Prednost se poštuje, prvo kamionet. Majstori iskusni, radili i prošlog leta kad je bio prvi miting SZP-a u Čačku. Rade natenane, milicajac iz pratnje poverava da ishod nije bitan, do Beograda čeka bar deset kontrola. Klinci iz Otpora prešli u akciju, razvili zastave uz magistralu, k’o na svadbi, svi odgovaraju trubljenjem. Rekoše da je vozilo na granici zadovoljavajućeg, jedino broj bloka motora ne odgovara onom u saobraćajnoj dozvoli. Pozvaše inspektora, ovaj pretpostavljenog, odvedoše vozača u MUP. Prošlo jedan sat iza podneva. Nema vozača. Otporaši blokiraju magistralu. Oteg'o se niz autobusa i šlepera, niko se ne buni. Stiže još milicajaca, preko mere ljubazni, obećavaju vozača. Vozač dolazi, prekida se blokada, ne može se dalje, sporan broj na motoru, u stvari na nekom zvonu. Već tri sata, oko pet obezbeđuje se drugi autobus za povratak u Valjevo. Pred milicajskom stanicom vidimo, kao pojačanje stigla ”marica”.

Otporaši baš stižu na večernji antifašistički koncert na gradskom trgu koji snima pet reportažnih kola RTS-a. Klinci se penju na sprat trga, baš iznad bine, baš na tačku Toni Montana, skidaju se u majice Otpora, ozgo spuštaju ogroman transparent ”Otpor fašizmu”, opšte ovacije. Milicajci intervenišu, korektno eliminišu ”incident”.

D.T.

prethodni sadržaj naredni

vrh