Meridijani

Vreme broj 487, 6. majl 2000.

Sankt Peterburg

Susret

Novi japanski premijer Joširo Mori odlučio je da mu na turneji po zemljama, članicama G-8, prva stanica bude Rusija. Ovo je, ujedno, i prva misija japanskog premijera, koji će nakon posete Rusiji obići Italiju, Francusku, Nemačku, Veliku Britaniju, Kanadu i SAD. Cilj diplomatske turneje je dogovor za sledeći samit G-8 koji će se krajem jula održati u Japanu, a predsedavajući će biti Mori. Domaćin japanskom premijeru bio je novoizabrani ruski predsednik Vladimir Putin, koji je gosta dočekao u svom rodnom gradu Sankt Peterburgu, a svečanu večeru mu je priredio u Ermitažu, nekadašnjoj carskoj palati, danas čuvenom muzeju. Novinari i posmatrači bili su iznenađeni srdačnošću susreta, naročito kada se ima u vidu da Rusija i Japan nisu nikada potpisale mir nakon što je posle Drugog svetskog rata SSSR okupirao Kurilska ostrva. Razgovor je tekao u izuzetno prijateljskoj atmosferi, ali dvojica državnika izbegavali su da pokrenu osetljiva pitanja koja sprečavaju normalizaciju rusko-japanskih odnosa već više od pola veka. Obraćali su se jedan drugome sa “Volođa” i “Joši”, i Putin se zahvalio premijeru Moriju što je izabrao Rusiju kao prvu zemlju koju će posetiti na turneji po zemljama članicama G-8. Zanimljivo je i to da je između Jeljcina i premijera Obučija postojala prisnost. Putin, inače vlasnik crnog pojasa u džudou, izrazio je premijeru Moriju svoje duboko poštovanje za tradicionalne japanske borilačke veštine, a japanski premijer mu je uzvratio anegdotom da je njegov otac bio veliki rusofil, i da je tražio da njegov pepeo delom bude rasut i nad tada sovjetskom teritorijom. “Uvek je govorio da su Sovjeti dobri ljudi, ali da je sistem – komunizam – pogrešan, i da će doći dan kada će se i to promeniti”, izjavio je Mori. Iako se osetljiva pitanja nisu pominjala, veruje se da će prijateljski susret dva državnika poslužiti kao dobar osnov za buduće pregovore oko teritorijalnih nesuglasica. Mori je pozvao ruskog predsednika da nakon samita poseti Japan i da nastave dijalog, koji bi oprezno mogao da pokrene i pitanje Kurilskih ostrva.

Vašington

Zločin

Policija je uhapsila Antoana Džonsa (16) za pokušaj ubistva, jer su ga mnogobrojni svedoci prepoznali kao čoveka koji je otvorio vatru na posetioce Nacionalnog zoološkog vrta u Vašingtonu. U pucnjavi je povređeno sedmoro dece između 11 i 16 godina, a jedanaestogodišnji Haris Bejts je u kritičnom stanju, jer mu je metak oštetio mnoge moždane funkcije, i lekari se trenutno bore za njegov život. Policija i dalje traga za motivima ovog krvavog ispada. Džons je uhapšen prošlog utorka u kući svoje bake, gde se krio u podrumu, i gde je pronađena puška koja odgovara čaurama nađenim na mestu incidenta. Policija je takođe potvrdila da je Antoan sin dilera drogom koji se nalazi na izdžavanju kazne od 29 godina zatvora.

Sipadan

Pakao u raju

Za turiste koji su proslavljali Uskrs na rajskom ostrvu Sipadanu na istočnoj obali Malazije odmor se pretvorio u pakao, kada su pripadnici terorističke grupe Abu Sajaf oteli iz ekskluzivnog letovališta desetoro turista. Teroristička grupa Abu Sajaf, sastavljena od islamskih fundamentalista, poznata je po brutalnim akcijama kao što su otmice zapadnih državljana i ubistva civila, a pretpostavlja se da su povezani sa terorističkim vođama svetskog glasa, poput Osame bin Ladena i Ramzija Jusufa koji je osuđen zbog planiranja terorističkog napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku 1993. godine.

Otmice se spasao bračni par Marfi iz Njujorka, koji je iskoristio trenutak nepažnje terorista da pobegne i sakrije se u gusto tropsko rastinje. “Večerali smo kada je došla grupa pirata, naoružana sa kalašnjikovima i ručnim bombama, vikali su da se svi ukrcamo na brod kojim su došli i sve vreme su nas držali na nišanu. Uopšte ih nije interesovao ni novac ni dragocenosti.” Oteti turisti su najpre odvedeni na južno filipinsko ostrvo Jolo i o njima se danima nije znalo dok filipinski ministar odbrane nije potvrdio da su oteti taoci grupe Abu Sajaf pod komandom Galiba Andanga, poznatijeg pod nadimkom komandant Robot. Posrednik iz Manile uspostavio je vezu sa otmičarima i pregovori još traju. Teroristi, između ostalog, zahtevaju otkupninu i pravo na ribarenje. Filipinski predsednik Estrada potvrdio je nedeljniku “Tajm” da neće pristati na ustupke: “Sve dok im plaćamo otkupnine, biće i otmica. Zbog toga su one i toliko česte na Filipinima. ‘Abu’ na jeziku tagalog znači ‘pepeo’, u to ćemo ih i pretvoriti.” Na arapskom "Abu Sajaf" znači “nosilac mača’. Organizaciju je 1991. osnovao Abdurajak Abubakar, veteran iz rata protiv Sovjeta u Avganistanu. Teroristička organizacija ima oko 600 pripadnika; zalaže se za nezavisnu islamsku državu na filipinskom jugu.

Priredila: Duška Anastasijević

prethodni sadržaj naredni

vrh