Nedelja

Vreme broj 487, 6. majl 2000.

Kako poraziti režim na izborima

Borba za svež vazduh

Pretpostavimo da živimo u zgradi u kojoj 30 odsto stanara ima jake pušačke navike, 30 odsto su zakleti nepušači, a preostalih 40 odsto je neodlučno da li da zapali. Zgrada smrdi na duvan, pikavci i pepeo su svud unaokolo, zbog prljavštine i smrada u zgradu i stanove slabo dolaze gosti, prijatelji i rodbina, a i izlazak napolje je težak jer garderoba smrdi nepristojno. I pretpostavimo da u ovom zamislivom eksperimentu uskoro predstoje izbori za Kućni savet, posle čega će se pušenje u zgradi nastaviti ili radikalno smanjivati, u zavisnosti od toga ko će pobediti. Nadalje, da bi situacija bila malčice komplikovanija, sadašnji Kućni savet, kablovsku televiziju, obezbeđenje, poštanske sandučiće, telefonsku govornicu, oglasnu tablu, kompletan podrum sa zalihama hrane, lift i komisiju za izbore – drže pušači. Dobiti izbore i smanjiti kućevni duvanski dim, opuške i pepeo? Hm…

Pozabavimo se malo, generalno gledano, kampanjama protiv pušenja. Reč je, dakle, o navici koja se teško suzbija kod osoba koje su se već navikle. Prvi pokušaji antiduvanskih kampanja, dosta neuspešni, bavili su se egzistencijalnim strahovima: ako budete nastavili da pušite – dobićete rak, teško ćete oboleti, umrećete. Kod osoba koje su strasni pušači ovakve kampanje obično su izazivale poriv da više ne čitaju novine, ne slušaju radio i ne gledaju televiziju na onim mestima gde se objavljuje/emituje antinikotinska kampanja. Pušač se, naime, gotovo uvek nada da bi smrt ili nesreća mogla zadesiti nekog drugog a ne njega. I tu nadu gaji sve do sopstvene, pojedinačne nesreće, kada je po običaju već kasno. Pogotovo za nadu.

Nešto uspešniji primeri kampanja protiv pušenja baratali su KONKRETNIJIM zaplašivanjem, a primerima sa kojima se čovek može identifikovati: čuveni MARLBORO MEN, čovek koji je nemilice jahao po MARLBORO COUNTRY, umro je od raka pluća, a njegov rođeni brat je dao dozvolu da lik počivšeg kauboja, sa sve informacijom o smrti, anti-pušači koriste kao zaštitni znak svoje kampanje. Pušači marlbora se, sigurno, nisu osećali prijatno: čovek čiji su primer sledili postao je primer koji nije pogodan za dalje sleđenje. Naprotiv.

No ni to nije davalo željene rezultate. Zato su izmišljeni novi oblici kampanja protiv pušenja, koji traže nove uzroke povećanja svojih »Duvan – ne!« sledbenika. Umesto ukazivanja na pocrnela pluća i sveže nadgrobne spomenike, sada asocijacije za borbu protiv pušenja, daju konkretne, ponavljam, konkretne nagrade onima koji ostave pušenje. Tu skoro, pojavila se i kod nas TV reklama u kojoj žrebom izvučeni srećni »ostavljač« dobija 1000 nemačkih maraka za svoj trud. U kampanji nema mrtvih, raka, bolesnih, dima, otvorenih kaverni, pocrnelih pikavaca ili već ko zna čega. Samo lova, kojoj se ne baš lako odoleva.

Najuspešnija kampanja protiv pušenja trenutno se sprovodi u zapadnim zemljama. Jakom propagandom među NEPUŠAČIMA stvoreni su opštenacionalni POKRETI nepušača, koji imaju svoju kulturu, pravila ponašanja i restriktivan odnos prema onima koji im narušavaju zdravlje svojim upaljenim cigaretama. Biti pušač je sramota, nevaspitano i upereno protiv svih onih koji ne puše. Niko nikog ne ubeđuje da se pušenje mora ostaviti zbog zdravlja onoga koji puši, samo se zabranjuje da se puši pred onima koji su zdravi. I svi zdravi se BORE da broj onih koji ne puše bude povećan, a ne POPUJU pušačima sa nadom da će broj onih koji puše biti manji.

Vratimo se na slučaj zgrade s početka našeg teksta. Iako su uslovi za rad skučeni, nešto se može učiniti. Unutar zgrade treba biti razumno neprijatan prema pušačima, a pogotovo kad su neopredeljeni u blizini. Neopredeljenima treba govoriti da će im pušenje pušača jako škoditi, pošto neopredeljeni nemaju naviku pušenja, pa se samim tim više plaše bolesti uzročenih nečim što ne praktikuju. Oni pušači koji bi da ostave pušenje dočekuju se prijateljski pričama o boljem disanju, osećanju hrane, seksu i uopšte – boljem životu. Ako još postoji neki malopre pomenuti fond za nagrade, tim bolje. Ako ne postoji, nabaviti fond.

Nepušači se uvek moraju prikazivati kao homogena i ideološki ispravna grupa. Ne postoje nepušači koji se zalažu za pušenje sa muštiklom i svađaju se sa onim nepušačima koji su za pušenje bez uvlačenja. Ako su nepušači nesložni, pušači ih smatraju budalama, a neodlučni puše krišom. Nepušači uvek kada mogu pokazuju svoj broj, snagu i pre svega čistoću. Nepušači često treba da ističu za primer one koji su pušili pa ostavili. Nepušač koji nije nepušač od rođenja ne sme da tvrdi da je oduvek nepušač. Nepušače koji za vreme kampanje koja je u toku tajno puše sa pušačima trebalo bi otkriti i izbaciti iz okruženja, jer pušači imaju čime da ga ucenjuju – pretvaraju ga ili u agenta, ili iznose javno podatke da je ovaj pušač kada to njima odgovara.

I na kraju, dve najvažnije stvari. Prvo: nepušači se ne bore PROTIV pušača, nego ZA svež vazduh. Drugo: piksla se drži daleko od glasačke kutije.

Ako neko, ipak, hoće da zapali.

Mini intervju

Miodrag Miki Vujović, vlasnik TV "Palma"

Najcrnje sam pogođen

Pogodilo se da je razgovor sa Miodragom Mikijem Vujovićem, vlasnikom i glavnim i odgovornim urednikom TV "Palma", obavljen baš na Međunarodni dan slobode štampe, a pokazalo se da je gospodin Vujović, iako je povod za razgovor bio nešto drugo, sam o tome govorio. "'Palma' je prva privatna televizija u Jugoslaviji, i nikada nikom, osim meni, u smislu vlasništva nije pripadala. Poručujem svim političarima i njihovim pristalicama koji 'Palmu' pokušavaju da svrstaju levo i desno, gore i dole, da je krajnje vreme da pogledaju istini u oči i da shvate da u ovoj zemlji postoji televizija slobodna i otvorena za sve. Za takvu slobodu oni se samo deklarativno zalažu, jer tu činjenicu kada je 'Palma' u pitanju ne priznaju, a kad su u pitanju mediji kojima oni vladaju od njih prave sopstvenu prćiju i prljavu propagandnu mašinu. Stoga poručujem, slobodni mediji će postojati bez njih, odnosno uprkos njima", izjavio je Vujović za "Vreme".

Povod za razgovor bili su učestali dueli opozicionih lidera i potpredsednika republičke vlade, a pogotovo onaj uskršnji kvartet – Vladan Batić, Velimir Ilić, Nenad Čanak i Vojislav Šešelj. Urednik te veoma popularne emisije Miodrag Vujović iznosi svoje utiske za naš list i odmah napominje da se gledanost te emisije neće moći skoro da obori.

"Najcrnje sam pogođen, i kao Srbin, i kao urednik i vlasnik 'Palme'. Oduvek sam bio pristalica teze da političari mogu da razgovaraju, pa sam i napravio emisiju da im to omogućim. Ne želim da imenujem pojedince, ali su neki od njih to iskoristili na najružniji način. Gledaoci 'Palme' su videli da im je kultura ispod svakog nivoa, ne mislim na sve, već na neke od gostiju, i da su bruka za narod i za zemlju. Politička pamet im je daleko od pameti, i to je bezobrazna podmetačina narodu kome je i inače jako teško. Ako je po nekima suditi i po onome šta su rekli, ova zemlja nema budućnost. Propuštenu priliku da se sa predstavnicima vlasti razgovara, bez obzira na to šta o njima mislili, i njihovu ogoljenu primitivnu retoriku bez ijednog predloga, koje nam je svima preko glave – smatram krunskim dokazom da neke političare ne interesuje ništa osim da se pojave na televiziji. Kao urednik i vlasnik 'Palme' smatram da svojim nastupima nisu pokazali ni elementarno poštovanje, usuđujući se da na ovoj televiziji – koja ozbiljno analizira sadašnjost i predviđa budućnost – budu tako primitivni, neodgovorni i bezobzirni u maltretiranju auditorijuma."

Na takvu vašu reakciju oni bi mogli kao kontraargument da iznesu "Radikalske talase".

"Na TV 'Palma' gostovali su svi lideri opozicije. Drašković je gostovao najmanje pet puta, Đinđić, pre nego što se udružio sa SPO-om i dobio prolaz na Studiju B, na ovoj je televiziji imao zadnje gostovanje. Priča da 'Palma' forsira radikale potiče iz onih krugova o kojima sam govorio u prvom odgovoru, a zbog njihove nemoći i straha da se pojave na elektronskom mediju koji ne forsira nikoga, ne podilazi nikome, ali i ne dozvoljava da političari obmanjuju narod. Tu istinu tražimo samo mi na 'Palmi'. Za svakog opozicionog političara čitamo sva postavljena pitanja, ali oni posle nemaju petlje da argumentovano odgovore narodu, a ja u to ne mogu da se mešam.

Koristim priliku da preko vaših novina pozovem opozicione lidere da naprave svoju emisiju a la 'Radikalski talasi' i nudim im popust u odnosu na cenu koju plaća SRS. Mada, počinjem da verujem u one priče o donacijama, zbog čega bi, u stvari, trebalo da plate duplo."

Jelena Grujić

sadržaj naredni

vrh