Politika

Vreme broj 480, 18. mart 2000.

Kako je pobegao Dragoljub Arsenijević Maki

Moderni srpski hajduk

Porodica Arsenijević strahuje od otmice, i ta mogućnost se u današnje vreme ne može odbaciti. Ali, uzmemo li u obzir sve okolnosti i Makijevu odvažnost, bekstvo izgleda kao verovatnija varijanta

S obe strane gromobranske šine koja se spušta niz žutu, nedavno okrečenu fasadu beogradske Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju jasno se vide znatno svetliji tragovi. Izgleda kao da se tu neko oslanjao kolenima, od drugog sprata pa do prizemlja. Gromobranska šina prolazi pored prozora sobe broj 7, koja je sa ove strane zgrade u visini drugog sprata, na sedam-osam metara od tla. A iz sobe broj 7 je u noći između utorka i srede, 7. na 8. mart, nestao Bogoljub Arsenijević Maki, vođa Građanskog otpora Valjeva, dok je u pritvoru čekao odluku Vrhovnog suda i pravosnažnost presude kojom je osuđen na tri godine zatvora. ODBIJ! ODBIJ!: Makiju su tog utorka prepodne skinute metalne pločice kojima mu je pre nešto više od šest meseci imobilisana slomljena donja vilica. Ni valjevski Sud ni MUP nisu ništa saopštili, ali je sudija Mitar Đenisić u sredu rekao Arsenijevićevom bratu da je ovaj pobegao. Isto to su u četvrtak u valjevskom SUP-u rekli Arsenijevićevoj supruzi Snežani. Porodica Arsenijević kaže da im se Maki nije javljao, da se nadaju da je s njim sve u redu, ali ih gorko iskustvo Bogoljubovog hapšenja tera da sumnjaju. U sumnju ih dovodi činjenica da je Arsenijević (koji se, kažu, zbog nedovoljne medicinske nege, još nije oporavio od povreda zadobijenih prilikom hapšenja u avgustu) upravo operisan i da im se tog popodneva žalio na jake bolove. "Ne verujem da je on u takvom stanju mogao da pobegne", kaže za "Vreme" Snežana Arsenijević.

Bogoljub Arsenijević, koji je osuđen jer je letos poveo Valjevce u juriš na zgradu opštine, doveden je iz Valjeva u Beograd u ponedeljak. Donja vilica, koju su mu slomila četiri policajca u civilu (iščašivši mu usput ruku u ramenu, polomivši mu rebro, nagnječivši mu buberg...), operisana mu je tek osam dana posle hapšenja. "Stavljene su mi neke pločice kako bih mogao da pričam", opisao je kasnije sam Maki. Pločice je trebalo izvaditi šest meseci kasnije, ali ni to nije učinjeno na vreme. "Čak su se čudili što mora da ponovo ide u Beograd i tražili uput", priča Arsenijevićeva supruga. Operacija je konačno obavljena u utorak. "Sve je prošlo u najboljem redu. Ni posle operacije nije bilo komplikacija", kaže za "Vreme" docent Vitomir Konstantinović, sa Klinike za maksilofacijalnu hirurgiju Stomatološkog fakulteta, koji je operisao Makija. Upitan da opiše pacijentovo zdravstveno stanje pri prijemu na Kliniku, docent Konstantinović kaže: "Zdrav kao dren."

Porodica je tog popodneva pokušala da, po preporuci lekara, poseti Arsenijevića. Kad su ušli u sobu naišli su na čuvara, radnika Centralnog zatvora, koji je zauzeo krevet do Makijevog. "Stalno je vikao 'Odbij! Odbij!' Nije nam dozvolio da ostavimo ni hranu ni voće, čak ni čaj", kaže Snežana Arsenijević. Dok se njen dever ubeđivao sa čuvarem, koji je tražio da donesu dozvolu suda da ga posete, ona je sa mužem uspela da razmeni nekoliko rečenica. "Kunjao je okrenut zidu, svestan, ali nekako sanjiv, naduven u licu. Pitala sam da li ga boli. Odgovorio je: 'Ne pitaj! Deset puta gore nego prvi put'", priča gospođa Arsenijević. Na kraju su morali da izađu iz sobe. Čaj su ostavili sestrama. "Ranije nam nije bila potrebna dozvola da ga posećujemo u bolnici", kaže Snežana Arsenijević.

Porodica je usput saznala od čuvara i jednog od bolesnika da će Makija već u sredu da vode iz bolnice. "Rečeno nam je da je posle ovakvih zahvata neophodan oporavak od sedam dana", žali se ona. "Kad su zatvorenici u pitanju, ne odlučujemo mi koliko će pacijent ostati kod nas", kaže doktor Konstantinović. "Neke odvedu istog dana posle operacije, a neki ostanu i sedam-osam dana."

OKOVI: Prema nezvaničnoj verziji događaja koju je objavio dnevnik "Glas javnosti", u sredu oko šest ujutro je primećeno da je Bogoljub Arsenijević nestao. Navodno se nešto posle ponoći spustio niz gromobran ili oluk (koji je metar predaleko od prozora za ovu priču), dok je stražar spavao pred vratima sobe. "Nikada ranije kad sam posećivala Bogoljuba stražar nije bio pred vratima, uvek je bio u sobi, u susednom krevetu", kaže Snežana Arsenijević.

"Ovde u bolnici čuvari imaju neki lanac kao iz srednjeg veka, verige one. To izvadi policajac prvi dan i pođe da mi stavi na nogu. Kažem, šta će ti bre to, čoveče. Kaže mora tako, rekli, to je tako uobičajeno. Rekoh stvarno nemaš razloga. I moram da kažem, većina mi ih nije stavljala, osim jednog koji me odmah veže i još onako krvnički zategne." Ovako je Maki opisivao svoj prvi dolazak iz zatvora u bolnicu, krajem avgusta prošle godine. Njegova priča o hapšenju snimljena je tada skrivenim diktafonom, tokom posete u bolnici, da bi Makijeve reči posle objavilo "Vreme". Sprečavanje ovakve vrste komunikacije moglo bi biti jedan od razloga da se Arsenijevićev povratak u valjevski zatvor ovoga puta ubrza i da se zabrani poseta.

Ne znamo da li je Arsenijević te sudbinske noći vezivan za krevet. Ako nije, ako je stražar, makar i u krevetu do njega, bio u dubokom snu, ako je zaista bio "zdrav kao dren", onda je možda i bio u stanju da se spusti niz šinu gromobrana i pobegne. "Daj bože da mi je brat pobegao", rekao je Bogoljubov brat Branko. "Ako je to i učinio, bilo je to zbog krajnjeg poniženja kojem je bio izložen." Još se ne zna ni šta je sa njegovim ličnim stvarima a po tome šta je od njih ostalo moglo bi se ponešto zaključiti. Maki je u zatvoru vodio beleške, od kojih se, kako tvrdi porodica, ne bi odvojio "ni po cenu života".

GRESI: Maki u svom sukobu sa vlašću nikada nije stigao dalje od policije. Hteo je da osvaja opštinu, isprečila se policija, kad je krenuo na sastanak s patrijarhom, presrela ga je policija. Posle ga opet nekakav uniformisan i naoružan državni službenik vezivao za krevet. Iz svega što je govorio posle hapšenja vidi se da je Maki pokušavao da s policajcima koje je sretao razgovara. Valjda je i njega mučilo pitanje zbog čega bi se neko tako krvnički ponašao prema ljudima koje ne poznaje i koji mu nisu ništa nažao učinili. "Svi kažu: 'Morali smo da radimo svoj posao'", pričao je Arsenijević. Jedan od onih koji su ga "hapsili" tvrdio je posle kako mu je rečeno da ide da hapsi ubicu policajaca i begunca iz zatvora, teško naoružanog. Skoro svi su se, prema priči samog Arsenijevića, iščuđavali razlogu zbog kojeg je uhapšen. Ako je samo to problem, ako srpski policajci ne znaju šta se oko njih događa, a ipak moraju da izvršavaju naređenja, onda je rešenje prosto: treba samo da pogledaju oko sebe i strogo se drže zakona. Onda Bogoljub Arsenijević, ako ga uopšte nađu, neće proći kao prilikom prvog hapšenja. Ako je ono što su govorili Makiju samo izgovor, neka prištede reči, od reči nikome neće biti bolje. Čak ni njima.

Porodica Arsenijević strahuje od otmice, i ta mogućnost se u današnje vreme ne može odbaciti. Ali, uzmemo li u obzir sve okolnosti i Makijevu odvažnost, bekstvo izgleda kao verovatnija varijanta. Potraga za njim neće biti lak posao; ali, ruku na srce, on je greh pribegavanja nasilju okajao mnogo više nego što je bilo pravedno. Onima koji su prilikom hapšenja trajno narušili zdravlje ovog oca petoro dece – ni imena ne znamo.

Zoran B. Nikolić

Buntovnička priča

U vezi sa sve češćim zahtevima nevladinih organizacija za njegovim pomilovanjem, Arsenijević je iz zatvora napisao: "Molim sve dobronamerne ljude da se pred ovom nazadnom srpskom vlašću ne ponižavaju tražeći milost, ni za mene ni za sebe"

Ništa u vezi s Bogoljubom Arsenijevićem nije klišeizirano ili takvo da bi čovek sa sigurnošću mogao reći – to je to. Tako je i sa njegovim nestankom.

Kao što nema onoga čime se Arsenijević u životu nije bavio, tako je za sve čime se bavio znao da zagreje druge. Na Petrovdan prošle godine , kao inicijator Građanskog otpora Valjeva, organizovao je "miting protiv vlasti", gde je pred preko pet hiljada ljudi prozvao i vlast i "nesposobnu opoziciju". Onda pokušao da "osvoji" opštinu sa idejom da se po primeru Valjeva oslobodi Srbija – ali nije išlo. Došlo do sukoba građana i policije, povređenih na obe strane. Arsenijević uspeva da se skloni, policija raspisuje poternicu, saopštava da je masu koja se razulareno i nasilnički ponašala predvodio "besposličar i narkoman". Maki, pokazalo se iz Republike Srpske, daje intervjue, komanduje nastavkom protesta, čak se, pod poternicom, pojavljuje i govori na mitingu u Loznici. Opozicija nije baš raspoložena prema Arsenijevićevoj pojavi, neke stranke čak u svemu prepoznaju režiran pokušaj razvodnjavanja energije naroda kako bi se zadao udarac pravoj opoziciji. Na to se nadovezuje neuspeh mitinga u organizaciji Saveza za promene, pa opozicija ni kasnije ne prevazilazi svoju početnu sumnjičavost. Vremenom se i aktivnost Građanskog otpora svodi na porodičnu manufakturu za brigu o uhapšenom vođi.

Onda 17. avgusta Arsenijevića hapse u Beogradu, baš pri izlasku iz prostorija Pokreta za demokratsku Srbiju u kojima je bio na razgovoru sa generalom Momčilom Perišićem. Tom prilikom biva brutalno prebijen (slomljena vilica, iščašeno rame, nagnječen bubreg...). Biva optužen za sve što se dogodilo na mitingu, ali optužnica se svela na krivično delo ometanja službenog lica u obavljanju poslova bezbednosti, nigde Miloševića, prevratničkih namera... Samo suđenje bi se moglo nazvati farsom, sudija je advokatima odbrane sve dozvoljavao, ali je, na njihovo iznenađenje u presudi pročitao: tri godine zatvora. Sud je, po mišljenju sudije Mitra Đenisića, dao poverenje izjavama policajaca, koje jesu bile različite, ali su tim pre istinite. Advokati su ostali zapanjeni, Tapušković je izjavio da ne može da veruje, kvalifikujući presudu kao političku. Arsenijević je u svojoj završnoj reči, koja je prethodila izricanju presude, izjavio da su i on i njegova dela posledica Miloševića, te da mogu da ga osude i deset godina, kad odleži opet će ići protiv Miloševića.

Muke po Makiju su nastavljene, često je štrajkom glađu morao da se izbori za adekvatnu lekarsku negu. Zbog zdravstvenog stanja veći deo pritvora provodi u stacionaru valjevskog KP doma. I pored toga, ne manjka mu inicijative. Preko Građanskog otpora oglašava se saopštenjima. Povodom neodlaska opozicije u Luksemburg, na sastanak koji je bio uslovljen potpisom o obavezi Miloševićevog izručenja, proziva opoziciju rečima da se neodlaskom još jednom pokazala kao Miloševićev prijatelj, te da se ne može odbiti poziv sveta da nam pomogne u mnogo čemu, "a ponaročito da te ljude iz državne mafije sa Miloševićem na čelu sprovedu u Hag". U vezi sa sve češćim zahtevima nevladinih organizacija za njegovim pomilovanjem, piše: "Ne želim pomilovanje od Miloševića i njegovog vazala predsednika Srbije Milutinovića, jer ih prezirem i ne priznajem. Moja trogodišnja zatvorska kazna je duga, moje zdravstveno stanje je katastrofalno, još bolnije je odvajanje od petoro dece; no, i pored svega, radije ću umreti u Miloševićevim zatvorima nego živeti osramoćen njegovim demonskim milosrđem. Zato molim sve dobronamerne ljude da se pred ovom nazadnom srpskom vlašću ne ponižavaju tražeći milost, ni za mene ni za sebe, naprotiv neka ovo bude godina hrabrog i agresivnijeg narodnog otpora protiv diktatora Miloševića i njegovih zaštitnika..." Pisao je Bogoljub još, između ostalog, i sudiji Mitru, nekoliko puta i baš opširno. U jednom od pisama, uz ostalo, obećao sudiji da će mu lično nadoknaditi 3300 izgubljenih snošaja, jerbo on to radi tri puta na dan, pa je izračunao da mu sudija baš toliko duguje. Posredno smo saznali da je sudija Mitar sva pisma arhivirao u Ministarstvo pravde, lično nam je rekao da krivičnu prijavu nije podnosio, iako tu ima mnogo vređanja, dodao i da se ne boji, da mu je savest čista, i pitao otkud znamo za pisma.

Da ne ispadne da je samo pisao, i dobijao jepisma. Jedno sa svojeručnim latiničnim i crnim potpisom – Crna ruka Srbije. U njemu crno na belo svojeručno i latiničnim pismom piše: "Smrdljivi slikaru, kurvin sine i pederu, Miloševića ne možeš da srušiš jer on je najjači. Povuci se da ti ne pobijemo sve... nemoj da služiš izdajnicima... pratićemo te, pazi šta radiš za svoje dobro..."

Svojim "slučajem" Bogoljub nikog nije ostavio ravnodušnim. Redakcija Slobodne Evrope ga je proglasila ličnošću godine, od Otpora je dobio gvozdenu pesnicu kao najotporniji pojedinac u Srbiji, od revije "Kolubara", po izboru novinara, proglašen je Valjevcem godine. Obraćajući se uredniku revije, povodom prestižnog priznanja, Arsenijević piše da on prosto nije za priznanja, da to nije za njega, da se ne oseća prijatno... da on nema takvu, nagrađivačku, predstavu "o tim nekim liderima, predvodnicima, borcima, herojima u politici ili na ratištima". "Sve mislim da oni ništa ne zaslužuju jer su mnoge, i svoje i tuđe, žrtvovali za svoje herojstvo." Na kraju pisma Arsenijević veli: "A sad pusti Pink flojd."

To bi bila storija buntovnika sa razlogom. Srpskog. A ne zaboravimo, o Srbiji je reč, zemlji u kojoj sve može da bude, ali ne mora da znači.

Dragan Todorović

Doveden u situaciju da beži

Advokat Branislav Tapušković, koji je zastupao Arsenijevića na suđenju u Valjevu, kaže o ovoj vanrednoj situaciji da je Vrhovni sud – koji je dobio žalbu na presudu – neće ceniti kao revolt prema nepravednoj presudi već će je kvalifikovati kao bežanje osuđenog od onoga što je zaslužio. On, naravno, kao advokat, neće reći da je Arsenijević trebalo da beži, ali kaže da ko je pratio suđenje, ko zna kako su cenjeni dokazi i ko je video u kakvim okolnostima je suđeno može samo da kaže da je čovek bekstvom pokušao da se spase. Jer ta presuda je do te mere bila skandalozna i nezakonita da bi svakog moralnog čoveka nagnala da od takve kazne pobegne.

Ni sudija Okružnog suda u Valjevu Mitar Đenisić, predsednik veća koje je osudilo Arsenijevića na tri godine zatvora, "nema nikakvo zvanično obaveštenje". Kad ga bude imao, nema smetnji, stoji na raspolaganju. Savest mu, kaže, čista.

Za razliku od "neposrednih aktera", čaršija zna šta je sa Arsenijevićem – ili je ubijen, ili je u Republici Srpskoj, ili u nekoj od stranih ambasada. Izvor u policiji potvrđuje da je Maki pobegao i drži da se nikom ne javlja dok ne bude sto posto bezbedan, zbog iskustva sa hapšenjem za koje misli da mu ga je neko spakovao. Tada će se javiti. I drugi koji poznaju Arsenijevića i njegovu sklonost ka hepeninzima i spektaklima sigurni su da ovaj neće izdržati i da će "udariti" kad se to najmanje očekuje. A tada, kako vele, eto ustanka u Srbiji. Mi možemo samo da dodamo, jašta, Srbija je ovo, brale.

D.T.

prethodni sadržaj naredni

vrh