Meridijani

Vreme broj 472, 22. januar 2000.

Jerusalim

Prekid

Mirovni pregovori između Sirije i Izraela, koji je trebalo da se održe u Vašingtonu, odgođeni su i njihov nastavak je neizvestan. Pregovori su inicirani nakon četvorogodišnje pauze. Izraelski zvaničnici ne žele da otkriju razloge ovog iznenadnog prekida u pregovorima ali, kako tvrde zapadni diplomatski izvori, njihov nastavak može se očekivati ubrzo. Sirijski predstavnik izjavio je agenciji Rojter da su uspostavljeni kontakti sa izraelskim partnerima i da je u toku dogovor o datumu nastavka pregovora. "Mislimo da bi nova runda pregovora treblo zaista da pruži konkretne rezultate, a ne da se završi samo na proceduralnim pitanjima", dodao je sirijski diplomata. Sirijski ministar spoljnih poslova Faruk al Šara i izraelski premijer Barak načelno su se tokom druge runde pregovora početkom januara bili dogovorili da se treća runda održi krajem ovog meseca, ali je jedan sirijski zvaničnik izrazio sumnju da postoji šansa da tako i bude. Ovaj izvor je dodao da je Sirija nezadovoljna napretkom koji se tiče vraćanja pod sirijsku kontrolu Golanske visoravni, koju su Izraelci zauzeli tokom rata 1967. Pregovore sa Sirijom dodatno usporava ćorsokak u koji su zapali pregovori između Baraka i palestinskog lidera Arafata. Pride, u tržnom centru u gradu Hadera na severu Izraela eksplodirala je bomba i ranila šesnaest osoba. Premijer Barak je povodom nesreće izjavio da je namera napadača da osujete mirovni proces i izrazio strahovanje da će uslediti više tragičnih incidenata: "Pred nama su kritični meseci, koje će teroristi - bilo da su iz Libana, Hezbolaha, Damaska, Irana, Judeje ili Gaze - iskoristiti."

Pnom Pen

Pukovnik

Pukovnik Čuk Rin, poznati komandant Crvenih Kmera koji su ubili gotovo dva miliona Kambodžana tokom sedamdesetih, uhapšen je na jugu Kambodže pod sumnjom da je odgovoran za smrt trojice turista, državljana Australije, Francuske i Velike Britanije 1994. Pukovnik Rin se inače priključio Armiji Kambodže, i prvi je uhapšenik koji je prebegao na suprotnu stranu. Hapšenje se odigralo uoči zaključenja pregovora između Kambodže i Ujedinjenih nacija o osnivanju tribunala koji bi sudio Crvenim Kmerima za genocid. Nejasno je u kojoj je meri pukovnik Rin bio umešan u planiranje i sprovođenje genocida, ali njegovo hapšenje jasna je poruka kambodžanske vlade međunarodnoj zajednici o spremnosti da se odgovorni za zločin privedu pred lice pravde. Premijer kambodže Hun Sen telefonirao je ambasadorima Francuske, Velike Britanije i Australije da ih obavesti o Rinovom hapšenju. Šef vojne policije general Sao Soka potvrdio je da je Rin uhašen i da se nalazi u zatvoru u Pnom Penu. Protiv Čuka Rina podignuta je optužnica u junu da je umešan u ubistvo turista Australijanca Dejvida Vilsona, Britanca Marka Slejtera i Francuza Žan Mišel Brakea, od kojih nijedan nije imao više od trideset godina. Njih su pripadnici gerile Crvenih Kmera najpre oteli pri napadu na voz u julu 1994. Čuk Rin je priznao da je predvodio napad, dok je njegov nadređeni Nuon Paet, uhapšen i osuđen na doživotnu robiju 1998, optužio Rina da je naredio njihovu likvidaciju nakon neuspelog pokušaja iznuđivanja otkupnine za taoce. Njihova tela pronađena su u bivšem vojnom logoru kojim je Čuk komandovao. Analitičari shvataju da će mnoge vođe koje su prebegle u redove nove vlasti a koji su odgovorni za polja smrti biti pošteđeni suđenja. Sem Bit, jedan od vođa Crvenih Kmera na jugozapadu zemlje, stavio se na raspolaganje Vojsci Kambodže 1997, nakon čega je unapređen u čin generala.

Vestport

Pismo

A. E. Hočner, dugogodišnji prijatelj i biograf čuvenog američkog pisca Ernesta Hemingveja, prijavio je policiji krađu pisma koje mu je Hemingvej napisao 1953. godine. Hočner, inače autor biogra?je velikog pisca "Papa Hemingvej", prijavio je slučaj policiji u Vestportu u Konektikatu, javlja Rojter. Policijski inspektor kaže da je Hočner posumnjao da je pismo ukradeno još u avgustu prošle godine, ali nije želeo da otkrije razloge zašto je čekao nekoliko meseci pre nego što će slučaj prijaviti policiji, a sam Hočner odbija da razgovara sa novinarima. Pismo pisano rukom procenjeno je na oko 5000 dolara, rekao je policijski inspektor Marks, ali nije umeo da kaže ništa o samoj sadržini pisma. Pretpostavlja se da je pismo već prodato naručiocu krađe. "Za sada ne možemo da identi?kujemo ni kradljivca ni kupca pisma", dodao je Marks. Hočner se inače spremao da Kongresnoj biblioteci pokloni određeni broj pisama koja mu je Hemingvej lično upućivao pred kraj života, i raspremajući svoju arhivu otkrio je nestanak pisma. Njih dvojica su se upoznali 1948, kada je Hočner otputovao na Kubu da zamoli Hemingveja da za časopis "Kosmopoliten" napiše svoju viziju budućnosti književnosti. Hočner je autor i nekoliko adaptacija Hemingvejevih priča za televiziju, kao i za roman "Za kim zvona zvone".

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)