Politika

Vreme broj 472, 22. januar 2000.

Arkan i estrada

"Daj mi lavlje srce..."

Beogradska estrada ovih dana oplakuje Željka Ražnatovića Arkana, pokojnog muža popularne Cece. Narodnjaci i zabavnjaci koji su sarađivali sa Arkanom jednoglasno ocenjuju da je "otišao dobar čovek", kao i da "nije zaslužio takav kraj". Estradni umetnici koji su ga poznavali imaju samo lepe reči za pokojnika, a oni koji ga nisu upoznali zgroženi su načinom na koji je njegovo ubistvo izvedeno

Željko Ražnatović Arkan ušao je u svet estrade 11. oktobra 1993. godine, kada je na proslavi dana Srpske dobrovoljačke grade u Erdutu upoznao svoju buduću ženu Cecu. Zapala mu je za oko kao najlepša pevačica i odmah je, na licu mesta, želeo da se uveri da je buduća majka njegove dece ispravna. (Arkan je bio zakleti nepušac i antialkoholičar.) "On je na početku našeg poznanstva imao ozbiljan razgovor sa mnom, čak je zagledao moje ruke, zavrtao rukave kako bi se uverio da nema tragova igala, jer se pričalo da se drogiram...", opisivala je Ceca svojevremeno njihov susret. "Mladenci iz snova", kako su ih nazivali ženski magazini, venčali su se 19. februara 1995. godine pred kamerama televizije Pink koja je direktno prenosila ceremoniju, i postali najpopularniji bračni par u Srbiji posle Slobodana Miloševića i Mirjane Marković. Cecina karijera je od tada krenula da se odvija vrtoglavom brzinom: koncerti, neverovatni honorari, spotovi, novi imidž, sve bolji i bolji tekstovi... Marina Tucaković, tekstopisac i bliska Cecina prijateljica, napisala je stihove za neke od njenih najpopularnijih pesama. Kaže za "Vreme" da se Arkan nije mešao u estradne poslove, osim što je podržavao i bodrio svoju ženu. "Jako mi je teško zbog njegove smrti, kao i celoj zemlji. Arkan je bio dobar čovek." Marina navodi da je on veoma poštovao estradne umetnike, vodio ih svuda po Srbiji u okviru kampanje za svoju stranku, a posebno je voleo trubače. "Ceca je, što je i normalno, sve radila u dogovoru sa svojim mužem", kaže Marina Tucaković, i ograđuje se od daljih pitanja tvrdeći da nije upoznata sa Arkanovim delovanjem na estradi.

Kako intenzitet interesovanja širokih narodnih masa za Cecu i Arkana sa godinama nije opadao, estradni novinari su isprva svakodnevno vatreno izveštavali o Cecinim haljinama i frizuri, a kasnije o prvim koracima njihovo dvoje dece. Milovan Ilić Minimaks, voditelj emisije "Maksovizija" koja se emituje na TV Pinku, kaže za "Vreme" da su Ražnatovići, pored Šešelja, bili najkorektniji gosti u njegovoj emisiji. Arkan se poslednji put, koliko on zna, uživo pojavio u njegovoj emisiji kao pratilac svoje žene: "Ja sam Cecu poznavao i pre udaje za Arkana, zajedno smo odlazili na turneje u zemlji i inostranstvu. Bio sam na njihovom venčanju, krštenju njihove dece i, na kraju, ići ću i na Željkovu sahranu." Minimaks kaže da nisu bili kućni prijatelji već da su imali čist i jasan profesionalan odnos. Komentarišući Arkanovo ubistvo, Minimaks kaže: "Ovo je surovo i nesigurno vreme. Jedino što znam to je da se ubica neće pronaći. Za jedanaest godina službovanja bivšeg šefa policije Marka Nicovića nije bilo nijednog nerazjašnjenog ubistva, a danas postoji čitav spisak nerešenih ubistava." O pokojniku sve najlepše. "Uvek je bio korektan i ljubazan prema meni. I onda kada je bio vođa navijača Crvene zvezde pomagao mi je da dovedem u emisiju fudbalere ili selektore." Iako izuzetno upućen u estradna dešavanja, Minimaks tvrdi da o Arkanovoj ulozi i poslovima na estradi ništa ne zna, i kaže da je on samo "novinar i satiričar".

TIGROVI: Minimaks kaže da je Toni Montano odbio da bude gost u njegovoj emisiji zato što je u žalosti zbog Arkanove smrti. Oliver Mandić, Toni Montano i Dušan Prelević poznavali su Arkana još iz rane mladosti i bili su prijatelji. Kada je počeo rat u Hrvatskoj, sva trojica su pristupila Srpskoj dobrovoljačkoj gardi, poznatijoj kao "Tigrovi". Oliver Mandić je u "Tigrovima" obavljao dužnost intendanta - bio je zadužen za nabavku cigareta i ostalih potrepština. Rok kritičar Petar Janjatović priseća se da je pre nekoliko godina, na ceremoniji dodele nagrada na MESAM-u, Mandić izražavao zahvalnost svom kumu Arkanu. "U to vreme, Toni Montano i on šepurili su se po čitavoj Srbiji kao manekeni, i slikali se u uniformi gde god su stigli. Toni Montano je čak pretio nekim ljudima pozivajući se na Arkana, svog velikog zaštitnika." Toni Montano je napisao muziku i tekst za himnu fudbalskog kluba "Obilić". Mandićevi saradnici govore da poznanstvo sa Arkanom datira još iz doba detinjstva (obojica su bili deca vojnih lica i stanovali su u istom kraju), kao i da je Oliver bio dobar drug sa Cecom - pisao je muziku za neke njene pesme i učio je da peva. Olivera nismo uspeli da pronađemo pošto je on danas zauzet poslovni čovek, vlasnik nekoliko ka?ća u Beogradu.

Autorka knjige "Naličje estrade ili nema malih bogova" Verica Ilić profesionalno se bavi estradom još od 1984. godine, kada je s Jovanom Ristićem snimala neke od prvih spotova za "Diskos". Verica je zaposlena u RTS-u kao realizator, a honorarno se bavi pisanjem tekstova za folk pevačice. "Željko Ražnatović Arkan nije imao bitno mesto na estradi i, osim što je bio oženjen Cecom, nije imao nikakve veze sa estradom. Uopšte se nije mešao u njen posao, angažovali su isključivo profesionalce koji su se brinuli o njenom nastupu i izgledu. Arkan jedino nije dozvoljavao Ceci da radi tezge posle venčanja", kaže autorka knjige. "Većina narodnih pevača radi za produkcionu kuću Grand, u vlasništvu Lepe Brene i Saše Popović. Arkan se bavio drugom vrstom posla, bio je biznismen, vlasnik kockarnice i brojnih ?rmi, a te priče da je bio kriminalac nisu istinite." U knjizi Ilićeva razotkriva afere vezane za estradu, ali za Cecu i Arkana kaže "da su se mnogo voleli, normalno su prihvatali kritiku, a sve što su radili, radili su javno" i da nema šta da im zameri. Izražava žaljenje zbog Arkanove smrti (kaže da je bio dobar čovek) i načina na koji je ubijen. Poziva se na religiju i spominje "hriščansko praštanje", a na kraju dodaje, aludirajući na Arkana: "Oprosti im Bože, ne znaju šta čine." Ostali Arkanovi i Cecini prijatelji sa estrade bili su prilično uzdržani u davanju komentara i izjava. Njena nekadašnja drugarica Mira Škorić komunicira sa medijima isključivo preko svoje kume zato što je "novinari opsedaju ovih dana". Estradni pevač Ivan je potvdio da je poznavao Arkana i da je učestvovao na promociji Cecinog poslednjeg CD-a, ali nije želeo da daje nikakve izjave za "Vreme", jer njega "politika ne zanima". Slično je reagovao i Dušan Prelević, dugogodišnji Arkanov prijatelj i saborac (ratovao je 1993. godine sa "Tigrovima" u Hrvatskoj).

"Isuse, daj mi lavlje srce da preživim dane buduće...", reči su pesme koju je za Cecu komponovao Oliver Mandić, a tekst napisala Marina Tucaković.

Biljana Vasić

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)