Meridijani

Vreme broj 467, 18. decembar 1999.

 

Havana

Otac i sin

Ulje na vatru pregovora visoke delegacije SAD sa kubanskim predsednikom Fidelom Kastrom o migracionoj politici dolio je slučaj šestogodišnjeg Eliana Gonzalesa koji se nakon bega sa Kube nalazi kod rodjaka u Majamiju. Mali Elian se sa majkom otisnuo put obećane zemlje. Majka i desetoro drugih Kubanaca udavili su se prilikom pokušaja bekstva, a Eliana su iz mora spasli ribari. Dečak se trenutno oporavlja kod rođaka u Majamiju, ali njegov otac, okoreli pristalica Kastrovog komunizma, zahteva da mu se sin vrati. Rođaci koji, poput mnogih Kubanaca iz Majamija, imaju izuzetno oštar stav prema politici Fidela Kastra, odbijaju da se odreknu starateljstva nad malim Elianom. Komunistička partija Kube podržala je zahteve oca i širom zemlje organizovala antiameričke demonstracije, sa zahtevom da Elian bude vraćen u domovinu. Kastro je čak posetio i Elianovu školu. Poster sa dečakovim likom postao je simbol političkih stavova - kako Kastrove partije, tako i antikastrovski raspoloženih Kubanaca iz Majamija. Visoki zvaničnik američke diplomatije Viki Hadlston, u pismu kubanskoj vladi, zahteva da se Huan Miguel Gonzales, Elianov otac, sretne sa službenicima zaduženim za migracionu politiku gde bi mu bila pružena prilika da pokaže da ima pravo na starateljstvo, nakon čega bi bilo odlučeno da li će mali Elian biti vraćen na Kubu. Istovremeno, Elianovi rođaci pokušavaju da spreče "izručenje" i već su predali zahtev nadležnim vlastima da se Elianu odobri politički azil. Tako je dečak razapet između interesa svoga oca, Komunističke partije i rođaka u Americi.

Razgovori između američkih i kubanskih zvaničnika održavaju se dva puta godišnje, u Havani i Vašingtonu naizmenično. Cilj razgovora uvek je pridržavanje sporazuma iz 1994, nakon izbegličke katastrofe, kada se preko 30.000 Kubanaca na splavovima i sklepanim plovilima otisnulo na put dug preko sto kilometara po nemirnom moru punom ajkula, u pokušaju da se domognu obale SAD. Havana optužuje vlasti SAD za diskriminaciju emigranata po principu "suvih" i "mokrih" nogu. Naime, američke vlasti azil pružaju samo onima koji uspeju da se domognu američke obale, dok one koje uhvate na moru vraćaju na Kubu. Vašington, s druge strane, optužuje režim Fidela Kastra koji podstiče ljude na samoubilački poduhvat.

Bukurešt

Smena

Rumunski predsednik i vladajuća koalicija smenili su premijera Radua Vasilea, jer mu je matična Demohrišćanska partija uskratila podršku, a većina ministara podnela ostavku. Predsednik Emil Konstantinesku odlučio se za ovaj korak zato što je rad vlade bio onemogućen, a za vršioca dužnosti premijera odredio ministra za rad Aleksandrua Atanasiua. Predsednik je kritikovao rad vlade i njenu neodlučnost u sprovođenju reformi. Prošlog ponedeljka je sedmoro ministara iz Demohrišćanske partije podnelo ostavku, kao i tri ministra iz Liberalne partije, koalicionog partnera. Vasile pripada reformskom krilu svoje stranke, a na premijerskom mestu nalazi se od prošle godine. Ipak, dobijao je oštre kritike, jer nije sproveo reforme i poboljšao životni standard.

Predsednik Demohrišćanske partije Jon Đakonesku veruje da će se Rumunija nakon smene Vasilea brže uključiti u tokove evropske integracije.

Tokio

Prinova

U Japanu se sa nestrpljenjem očekuje odgovor na pitanje da li je princeza Masako (36), koja je za prestolonaslednika udata šest godina, u drugom stanju. Ukoliko odgovor bude potvrdan i ukoliko princeza bude rodila dečaka, on će biti prvi muškarac "carske krvi" koji se rodio od 1965. Akišino, mlađi prestolonaslednikov brat, ima dve ćerke. Od kada je Masako, školovana na Oksfordu i Harvardu, napustila diplomatsku karijeru i udala se za prestolonaslednika Naruhita, japanska javnost ne propušta priliku da pokrene pitanje prinove, ne retko optužujući princezu za ovaj "propust". Na Masako se, naime, u vreme udaje gledalo kao na modernu mladu ženu koja će iskoristiti svoj položaj da unapredi prava i uticaj žena u japanskom društvu u kome vlada jaka diskriminacija među polovima. Odgovarajući jednom na pitanje koliko dece mladi par želi da ima, Masako je odgovorila: "Nadam se ne toliko koliko je prestolonasledniku (koji svira violu) potrebno da osnuje orkestar." Ubrzo se, međutim, pokazalo da se i sama Masako priklonila tradiciji i običajima carskog Japana gde je žena tek senka svom muškarcu. Na sam nagoveštaj trudnoće, japanski mediji započeli su neviđeno euforičnu kampanju. Sati televizijskog programa posvećeni su špekulacijama o prinovi, a na stotine novinara se smenjuje ispred palate iz koje ovih dana treba da stigne konačan odgovor. "Uopšte ne zavidim Masako, ona je pod strašnim pritiskom", izjavila je Kaori Tominaga, domaćica i majka dvoje dece novinaru Rojtera. "I inače je teško postati majka, a kamoli kad je zbog tolike pažnje medija izložena jakom stresu."

Ukoliko se trudnoća utvrdi, beba bi došla na svet početkom avgusta 2000.

Pripremila Duška Anastasijević

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)