Politika

Vreme broj 467, 18. decembar 1999.

 

Srbija u razbijenom ogledalu

Ne bojte se, nismo se ujedinili

Drašković dao rok vlastima za izjašnjavanje o izborima, od ostalih opozicionara traži da priznaju SPO kao vodeću opozicionu snagu, a članstvu poručuje da razgoni strah iz naroda

Predsednik Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković dao je 11. decembra rok vlastima da se do 15. decembra izjasne o tome da li su za vanredne demokratske izbore na svim nivoima. "Ako odgovor na predstojećoj sednici Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije bude negativan, lično ću pozvati lidere svih uticajnih i odgovornih opozicionih stranaka u Srbiji na zajednički dogovor o strategiji delovanja", rekao je Drašković na sednici Glavnog odbora SPO-a, koja je održana u Beogradu u prepunoj sali Skupštine opštine Stari grad. To je bilo Draškovićevo prvo javno istupanje posle saobraćajne nesreće od 3. oktobra kod Lazarevca, pa je i očekivano da ono proizvede prilično oduševljenja, skandiranja i aklamacije članova Glavnog odbora.

ATENTAT: Dan pre toga, 10. oktobra, na sednici Predsedništva stranke, predsednici svih okružnih odbora SPO-a u Srbiji su preneli "opšte i jednodušno ogorčenje svih članova SPO-a, kao i ogromne većine građana Srbije", a Drašković je i na sednici Glavnog odbora ponovo optužio Službu državne bezbednosti Srbije da je 3. oktobra na Ibarskoj magistrali kod Lazarevca organizovala ubistvo četvorice istaknutih članova SPO-a, kao i da je pokušala atentat na njega. Drašković je pokazivao dva dokumenta, tvrdeći da oni pokazuju da je kamion-ubica u vlasništvu SDB-a, naglašavajući da "silni policijski aparat krije od javnosti dve ključne činjenice - ime vozača kamiona i ko je vlasnik tog kamiona". Glavni odbor SPO-a zatražio je i da "izvršioci, organizatori i naručioci ubistva četvorice čelnika SPO-a i pokušaja ubistva lidera stranke odmah budu izvedeni pred lice pravde, a "u ime građanskog mira u Srbiji" zatražio od predsednika Srbije i SRJ da "smesta nalože pravosuđu da pred lice pravde izvedu sve koji su umešani u zločin na Ibarskoj magistrali i u sve druge zločine u Srbiji".

Drašković je pred Glavnim odborom rekao da je u poslednjih nekoliko meseci primio "veliki broj pisama" u kojima njegovi simpatizeri izražavaju spremnost da "idu u šumu i planine", ali ih je pozvao da "stišaju emocije i srca i da im razum bude preči". "U ime građanskog mira u Srbiji", zatražio je od predsednika Srbije i SRJ da "smesta nalože pravosuđu da pred lice pravde izvedu sve koji su umešani u zločin na Ibarskoj magistrali i u sve druge zločine u Srbiji", poput ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Rukovodstvo SPO-a zatražilo je u svojim zaključcima "punu i vanrednu mobilnost svih organa i članova stranke". "Hoćemo da izbegnemo nesreću građanskog rata u koji nas guraju protagonisti državnog terorizma, ali nećemo na kolenima da čekamo ni dželate, ni tamničare."

Član Predsedništva SPO-a Vojislav Vukčević je na početku sednice GO SPO-a rekao da temu sednice - borba protiv državnog terorizma - "nije odredio SPO već zla stvarnost u kojoj živimo". U diskusiji koja je usledila pojedini regionalni čelnici SPO-a govorili su da više neće dozvoliti da njihovi članovi budu premlaćivani ili maltretirani i da će ovoga puta uzvratiti. Živadin Jotić, član SPO-a iz Požarevca, naveo je primer da je nekoliko članova te stranke bilo isprebijano u vreme kampanje za prethodne predsedničke izbore. "Nakon tog slučaja imali smo još nekoliko akcija lepljenja plakata u Požarevcu. Tada su plakate lepila dva dečaka, a čuvalo ih je 48 ljudi sa oružjem. Ovaj put možda nećemo moći da nosimo oružje, ali nećemo dozvoliti ni da nas tuku. Branićemo se, nosićemo štapove, bejzbol palice...", rekao je Jotić, pozdravljen aplauzom okupljenih.

I gradonačelnik Kragujevca Verko Stevanović takođe je opisivao nekadašnje noćne okršaje oko plakata, samo u kragujevačkoj verziji režimski aktivisti su bili naoružani, ali su ih sepeoovci nenaoružani, kaže Stevanović, rasterali. Jedan aktivista iz Negotinske krajine podseća rukovodstvo SPO-a da su iz ovog kraja i Pašić i Hajduk Veljko, a rukovodstvo samo treba da poruči koga da šalju u Beograd. Aktivista SPO-a iz Bora kaže: "Ja sam za to da se odmerimo na Trgu slobode, da vidimo čija je prva, a čija poslednja!"

Šta su moguće reperkusije ovakvog junačenja? SPO šalje poruku režimu da više ne napada njegove članove jer će oni reagovati svi kao jedan (odvraćanje), s druge strane - poručuje članstvu da se organizuje (mobilizacija).

PROGON: Režim je do sada dva puta direktno odbacio zahteve da se afera razreši nekom vrstom posebnog postupka u državnim organima - nije prihvaćena inicijativa SPO-a za formiranje Anketnog odbora, a potom su poslanici skupštinske većine odbili da dođu na sednicu skupštinskog Odbora za bezbednost koji bi raspravljao o uzrocima i posledicama atentata na Draškovića. Naprotiv, posle izvesnog kolebanja, počeo je obračun sa onima koji prenose saopštenja SPO-a o lazarevačkoj tragediji. Zbog prenošenja saopštenja koje je u vezi sa istragom SPO-a izdao, novčano su kažnjeni Studio B, "Danas" i "Blic", a po tužbi SRS-a i predsednika ove stranke Vojislava Šešelja. Upravo zbog formulacija kakve su ponovljene i na Glavnom odboru SPO-a, prošle nedelje je policija pokušala da privede na informativni razgovor narodnog poslanika Aleksandra Čotrića, narodnog poslanika i portparola SPO-a Ivana Kovačevića i Miladina Kovačevića, savetnika predsednika SPO-a, pod sumnjom da je u saopštenjima SPO-a učinjeno krivično delo širenja lažnih vesti. U saopštenjima SPO-a kaže se da je to bio "pokušaj upada" policije u SPO; u policijskom saopštenju da je reč samo o odlasku jednog milicionera u ulozi pozivara. Drašković je u telefonskoj izjavi Studiju B potom poručio policiji da ne saslušava funkcionere SPO-a već da se obrati njemu lično.

Vlast je u tom slučaju počela da pokazuje nervozu. Srpski ministar informisanja Aleksandar Vučić optužio je medije da po nalogu NATO-a insinuiraju kako ovde postoji državni terorizam. Savezni ministar Goran Matić najpre uzgred pominje kako je jedan od uhapšenih u aferi "Pauk" "stručnjak za kamione s peskom", a potom daje jednu optužujuću izjavu o poreklu mobilnih telefona zaposlenih u Studiju B, na šta Studio B reaguje demantijem. Potpredsednik savezne vlade radikal Tomislav Nikolić u jednom intervjuu čak najavljuje da bi Drašković mogao i da dopadne zatvora ako istraga ne dokaže krivicu ili umešanost državnih funkcionera, i uz to ga opisuje jednim izrazom čije bi prenošenje moglo koštati 300.000 dinara. I srpski ministar policije Vlajko Stojiljković opozicione političare opisuje izrazima koji bi mogli isto toliko da koštaju kad kadija ne bi i tužio i sudio. Pisma porodice poginulog carinika Petra Rajića - za koga SPO tvrdi da je carinio sumnjivi kamion, odnosno oduzeo prilikom carinjenja, te da je mogao da svedoči o sadašnjem vlasnika kamiona-ubice - čitano je na glavnom dnevniku RTS-a, a mnogo dana posle njegove smrti in memoriam Petru Rajiću u "Politici" potpisuje lično Mihalj Kertes, direktor Savezne uprave carina.

"UNUTRAŠNJI" I "SPOLJAŠNJI" SUKOB: Tako je, hteli ili ne hteli, atentat na lazarevačkom putu postao izborna tema broj jedan. Sve opozicione partije su oštrim tonom osudile neefikasnost istrage i upozoravale na rastuće političko nasilje. Radikali prednjače u odbacivanju optužbi na svoj račun, pa i na račun državnih funkcionera, ali kroz zube cede kako istraga ide sporo. I Živko Šoklovački, funkcioner JUL-a, rekao je da i u ovoj partiji postoji nezadovoljstvo zbog toga što, eto, još nije otkriveno ni ko je ubica visokog funkcionera JUL-a Zorana Todorovića. Na to zamešateljstvo se nekako automatski nadovezuje i afera "Pauk" koja se na državnim medijima obrađuje kao Julija Džons, za koju se takođe može pretpostaviti da deluje kao politička tempirana bomba, samo što se još ne vidi gde sve može eksplodirati. Teško je zaključiti da li će ova dva slučaja pre dramatizovati sukobe unutar struktura vlasti ili će postati fitilj rasplamsavanja sukoba na liniji režim - oponenti. U svim segmentima političkog života u ovakvim okolnostima moraju da se šire psihoze zavera, kao i sumnje u različite segmente vitalnih državnih struktura.

Bilo kako bilo, događaji ne vode stvaranju normalne izborne atmosfere već pojačavaju pogromaški diskurs, a u opoziciji se širi uverenje da režim ulazi u bespoštedni obračun sa oponentima, a to, sve očiglednije, pobuđuje neku vrstu odbrambene reakcije koja će bojiti buduće političke događaje, možda i same izbore.

NAJAVE IZBORA: S treće strane, u opoziciji se učestalo špekuliše da se režim sprema, a radikali to učestano i predlažu, da iznenada, odmah posle kongresa SPS-a, raspiše lokalne izbore i preuzme slobodne gradove. Predsednik Demohrišćanske stranke Srbije (DHSS) i koordinator Saveza za promene (SZP) Vladan Batić izjavio je 11. decembra na TV Čačku da će vlasti lokalne izbore raspisati u martu iduće godine, da su već zapravo "odštampali čitav propagandni materijal i sve pripremili". S druge strane, savezni premijer i predsednik Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Momir Bulatović zatražio je 12. decembra prevremene izbore u Crnoj Gori...

Lider SPO-a Vuk Drašković otvorio je izbornu kampanju kada je dao rok vlastima da se do 15. decembra izjasne o tome da li su za vanredne demokratske izbore na svim nivoima. Članovima svoje stranke Drašković je zasad samo poručio da krenu u oslobađanje naroda od straha. "Kad oslobodimo ljude straha i kad nam priđu mnogi iz Socijalističke partije Srbije i oni koji se sada gorko kaju što su glasali za SRS, onog trenutka kad Srbija kaže 'dosta', biće dosta", rekao je lider SPO-a. Pledirao je da se, kad se narodna energija prikupi, građani pozovu da izađu na ulicu da se bore "ne za rušenje vlasti već da traže pravo da izaberu vlast". Tu su se već u startu javili stari problemi. Jedan od njih je da li je opozicija spremna za izbore koje traži. U jednoj rečenici Veroljuba Stevanovića ima odlučne dvosmislenosti: "Spremni smo, a uskoro ćemo biti sasvim spremni; organizovani smo, a uskoro ćemo biti sasvim organizovani..."

KO JE GLAVNI: Glavni odbor SPO-a je prošle nedelje zaključio da zajedničku strategiju opozicije "mora da predvodi SPO, kao vodeća demokratska i patriotska stranka Srbije". "Strategija nekih stranaka da na ulici ruše vlast, a potom da se bore za izbore pokazala se kao naopaka", izjavljuje Drašković, dodavši još i "da je ona neuspešna i da služi na uveseljavanje režimu". Odgovor je stigao već iste večeri. Jedan od lidera SZP-a Čedomir Jovanović je tokom 82. protestne šetnje građana Beograda protiv vlasti izjavio agenciji Beta da sa SPO-om može da se razgovora o svemu, pa i o tome ko je uveseljavao režim, s obzirom na to da je SPO "dosta vremena proveo u režimu". Koordinator SZP-a Vladan Batić je blažim rečima rekao da je najava SPO-a o izlasku na ulice dobra, ali je naglasio da je "nerealno uslovljavati bilo kakve akcije prekidima protesta SZP-a" i da je "irelevantno pitanje ko je jači i ko treba da bude predvodnik". Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Đinđić je kratko poručio: "Ne pristajemo na ucene, ali pristajemo da razumno razgovaramo o zajedničkim metodama." Predsednik Demokratskog centra Dragoljub Mićunović je rekao da "nije dobro pre samih razgovora postavljati bilo kakve uslove", precizirajući da bi inače "u strategiji koju bi usvojio okrugli sto opozicije SPO sigurno dobio ulogu adekvatnu snazi najveće opozicione stranke". Predsednik Socijaldemokratije Vuk Obradović izjavio je da će se njegova stranka odazvati eventualnom pozivu SPO-a za zajednički sastanak predstavnika opozicije, ali je ocenio da "ne treba ići ni sa kakvim uslovljavanjima".

Možda će vispreni čitalac iz ankete uz ovaj tekst ipak uspeti da zaključi šta lideri opozicije smatraju uspešnom strategijom i kako mere svoju potencijalnu snagu.

Na sednici Odbora za pravosuđe Skupštine Srbije, koja traje dok nastaje ovaj tekst, socijalisti, julovci i radikali su se uzjogunili i odbijaju inicijativu SPO-a za donošenje skupštinske odluke o raspisivanju vanrednih izbora, a pokušali su (odnos 12 za, 4 protiv) da raspravljaju o modelu zakonskih predloga. Gospodin Miković, šef poslaničke grupe SPO-a, je u tom trenutku ustao i rekao: "Onda ćemo vam se mi zahvaliti!" Poslanici SPO-a su ustali i počeli da napuštaju salu. Tako je na dnevni red došao drugi čin - dogovaranje opozicionih prvaka o strategiji "juriša na Zimski dvorac". Kako će to dogovaranje izgledati? Po sadašnjem toku stvari, komplikovano.

Pred sastanak s predstavnicima Evropske unije i SAD (17. decembra u Berlinu), opozicioni prvaci trebalo je da se dogovaraju s jednim od lidera SZP-a Dragoslavom Avramovićem. Videlo se ono što se znalo; kao što ostali ne vole da priznaju da je SPO vodeća snaga opozicije, tako SPO g. Avramovića ne smatra koordinatorom cele opozicije, a njegovu ideju za formiranje vlade u senci otvoreno odbacuje. Savetnik predsednika SPO-a Predrag Simić izjavio je pre tog sastanka: "Sve oko čega je trebalo da se dogovorimo, dogovoreno je u Budvi". Protivnici će na to reći da su se dogovorili "pred Amerikancima". Otrov te žaoke meri se nalazom Srbobrana Brankovića da oko 80 odsto ispitanika ima negativan stav prema SAD, UN-u i EU-u, međutim kada ih pitate da li bi državu orijentisali prema Istoku ili prema Zapadu, ubedljiva većina opredeli se za zapadnu orijentaciju. Ipak, ispostavilo se da je pred odlazak u Berlin neka podela uloga ugovorena - predstavnik SPO-a će govoriti o političkim pitanjima, a predstavnik SZP-a o podršci demokratskim promenama u zemlji, o tome šta će biti posle...

Tehnički gledano, a to potvrđuju i vesti koje dolaze, SPS će lakše organizovati svoj četvrti kongres nego što će opozicija usaglasiti svoje delovanje. Da li se ovo drugo klupko može nekako rasplesti u nastupajućim zimskim mesecima, kada logikom crkvenog kalendara jedna drevna institucija, koja se u Srbiji zove "slavska partija", radi za sirotinjskom svečanom trpezom. Sada stvari stoje onako kako ih je definisao Nebojša Čović, predsednik DA izašavši s kratkog dogovora s Avramovićem: "Ne bojte se, nismo se ujedinili!"

Milan Milošević

Bez lidera i prebrojavanja

Odluku Srpskog pokreta obnove da "preuzme zajedničku strategiju opozicije" i to "odgovornih i uticajnih" stranaka u Srbiji, ukoliko se režim do 15. decembra ne izjasni o tome da li će raspisati vanredne demokratske izbore na svim nivoima, komentarišu, po proceni "Vremena", one stranke koje bi mogle ući u taj izbor SPO-a.

Predstavnici opzicionih stranaka govore za naš list kakva će biti njihova strategija ukoliko SPO, kako je najavio, pozove narod na ulice i kakvi će biti njihovi aduti u takvoj borbi. Demokratska stranka nije želela da nam da odgovor.

Vojislav Koštunica, predsednik DSS-a: "Strategija stranaka demokratske opozicije i DSS-a jeste da što pre dođe do prevremenih i ravnopravnih izbora. Šta su ravnopravni izborni uslovi definisano je zaključcima Okruglog stola demokratske opozicije, kao i o načinima saradnje. SPO u tom dogovoru nije učestvovao. U interesu svih stranaka demokratske opozicije je da postigne dogovor o strategiji borbe za ravnopravne uslove, ali bez ikakvog licitiranja veličinom stranaka, bez ikakvog nadgornjavanja ko je veći a ko je manji. Pravi test političke snage stranaka daće tek demokratski izbori. Utoliko mislim da poziv koji je potekao od SPO-a ne nudi najbolji i najkraći put ka izborima.

Adut DSS-a jeste politika koja se razlikuje od politike vladajuće koalicije, ali i od politike drugih stranaka koje su se svrstale u nekoliko kolona. DSS svoju politiku nije menjao niti prilagođavao dnevnoj tekućoj političkoj konjukturi."

Rebeka Srbinović, potpredsednik Nove demokratije: "Učestvovaćemo u svim akcijama oko kojih dogovor postigne čitava opozicija, a SPO je deo opozicije. Aduti ND-a su u tome što je imao jasnu strategiju i jasne programe još pre tri godine, a to je ulazak u Evropsku uniju."

Dragoljub Mićunović, predsednik Demokratskog centra: "Bićemo uporni u tome da opozicija nastupi sa jedinstvenom strategijom, kao jedini blok nasuprot vladajućem bloku. Svaki razgovor sa takvim ciljem pozdravljamo. Smatramo da je forma okruglog stola opozicije najbolja, jer otklanja problem liderstva. Očekujem da ćemo sa SPO-om naći zajednički jezik oko nastupa, jer je to u interesu čitave opozicije i mi ćemo na sastanak po njihovom pozivu doći.

Najjači aduti DC-a su principijelnost i moralni kredibilitet u javnosti, kao i demokratski i racionalno promišljena strategija i delovanje."

Vuk Obradović, predsednik Socijaldemokratije: "Odazvaćemo se pozivu predsednika SPO-a na skup predstavnika demokratske opozicije, ukoliko do tog skupa dođe. Zastupaćemo naš poznati stav - da se Slobodan Milošević može primorati na prihvatanje prevremenih opštih izbora samo koordiniranom i odlučnom akcijom svih snaga zemlje. SD je spremna da sve svoje potencijale stavi u službu ostvarivanje jedne takve strategije.

Aduti SD-a su 30.000 članova i daleko veći broj simpatizera, zatim razvijena struktura u preko 150 opština Srbije, kao i značajan politički i moralni kredibilitet i ugled u demokratskoj javnosti sveta."

Nebojša Čović, predsednik Demokratske alternative: "Ko će biti lider ne zavisi od toga ko će sebe proglasiti za lidera. To se postaje tako što se ponudi opcija koju mogu da prihvate i drugi, a koja vodi zajednički utvrđenom cilju. Aduti DA-a su u zalaganju da se zajedničkim snagama izaberu putevi i sredstva kojima bi se izvršile suštinske, političke i ekonomske promene."

Goran Svilanović, predsednik Građanskog saveza Srbije: "Strategija GSS-a, definisana u delovanju SZP-a, neće biti drugačija i svakako ne suprotstavljena predlogu SPO-a. Otkad postoji, GSS je inisistirao na tome da su osnovni uslov uspeha u Srbiji političke promene objedinjavanjem svih koje tu promenu žele. SZP je postao važan partner za sve političke stranke i grupacije u Srbiji koje žele da se dogovore o promenama.

Adut GSS-a je u okupljanju veoma obrazovanih ljudi koji iza sebe imaju briljantnu karijeru."

Jelena Grujić

 

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)