Feljton

Vreme broj 459, 23. oktobar 1999.

 

Deset godina Slobodana Miloševića u deset slika (6)

Kad mir nema alternativu

Krajem 1994. zahuktale su se i diplomatske inicijative usmerene ka okončanju rata u BiH. Džimi Karter dolazi na Pale, a delegacija Srba sa Pala došla je početkom decembra u posetu Slobodanu Miloševiću. Nazirala se skica Dejtonskog sporazuma

Nema sumnje da je 1994. bila prelomna, godina početka mira posle tri godine rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, godina u kojoj je zvanični Beograd napravio obrt koji će, uz ostale, koštati mnogo i pripadnike "udarne novinarske pesnice" zvaničnih medija koji su godinama pisali ratno-huškačke komentare i progonili "izdajnike u našim redovima". Slobodan Milošević je došao do zaključka da - mir nema alternativu.

U ženevskoj Palati nacija 21. januara ministri inostranih dela SR Jugoslavije i Hrvatske Jovanović i Granić potpisali su zajedničku izjavu o početku normalizacije odnosa i ubrzanju mirovnog procesa na području bivše Jugoslavije. Kako je izvešteno, "potpisivanju su prisustvovali dobro raspoloženi Slobodan Milošević, Franjo Tuđman, Momir Bulatović i dr Radovan Karadžić". Istovremeno su Nikola Koljević i Mile Ekmedžić u ime Republike Srpske i Hrvatske zajednice Herceg-Bosne potpisali zajedničku izjavu o uspostavljanju trajnog mira i službenih odnosa. Koraks je sve to ilustrovao rukovanjem Miloševića i Tuđmana koji stiskajući šake u pozdrav u stvari cede Aliju Izetbegovića. Strana štampa je izgleda dobro "pročitala" tu Koraksovu karikaturu, ocenjujući da je dvojni sporazum u stvari "dogovor na račun Muslimana".

Međutim, mesec dana kasnije, vojni komandanti bosanskohercegovačkih Muslimana i Hrvata potpisaće u Zagrebu primirje koje će označiti prekretnicu rata u Bosni i Hercegovini. Naime, desetak dana potom predsednik vlade BiH Haris Silajdžić, ministar inostranih dela Hrvatske Mate Granić i lider bosanskih Hrvata Krešimir Zubak potpisaće u Vašingtonu "Okvirni sporazum o federaciji" i "Glavne smjernice preliminarnog sporazuma o stvaranju Konfederacije sa Republikom Hrvatskom".

Nedugo zatim u ruskoj ambasadi u Zagrebu delegacije Hrvatske i RSK-a potpisuju sporazum o obustavi vatre. Štampa je pisala da su "zadovoljni i Knin i Zagreb i Beograd, zadovoljna je Moskva, Vašington i Evropska zajednica". Ostalo je - istorija.

"Bio je to, inače, miran dan u Sarajevu", pisao je izveštač "Vreemena". Sve do 12.30, kada je na pijaci Markale "nešto puklo i ubilo 68, a ranilo oko 200 ljudi". Posle tog 5. februara i vlasti u Sarajevu i međunarodna zajednica i mediji optuživaće tamošnje Srbe za masakr, na osnovu čega će ratna dejstva i pomoć sveta u borbi protiv njih dobiti novi smer i jači zamah, koji će dovesti do ultimatuma UN-a i NATO-a i povlačenja srpske artiljerije oko Sarajeva. Naknadne istrage eksperata, tadašnji tajni izveštaji i memoari nekih visokih međunarodnih predstavnika objavljenih po isteku njihovog mandata u Sarajevu, dovešće u ozbiljnu sumnju prve ocene o krivici Srba i prst optužbe uperiti na drugu stranu.

Godine 1994. avioni NATO-a nisu samo kontrolisali da li se poštuje zabrana letenja, već su izveli prvu borbenu akciju na teritoriji ex-Jugoslavije. U nedelju 11. aprila osam aviona prodire u vazdušni prostor Republike Srpske, od kojih dva F-16C bacaju tri bombe MK-82 na "komandni položaj i nekoliko vozila" u oblasti Goražda. Biće još bombardovanja, zaključno sa napadom na aerodrom Udbine kod Bihaća, sredinom novembra, u jeku ofanzive muslimansko-hrvatskih snaga na položaje bosanskih Srba.

Krajem godine zahuktale su se i diplomatske inicijative usmerene ka okončanju rata u Bosni i Hercegovini. Bivši američki predsednik Džimi Karter dolazi na Pale, a delegacija Srba sa Pala došla je početkom decembra u posetu Slobodanu Miloševiću. Nazirala se skica Dejtonskog sporazuma.

Posle drugog kruga glasanja na izborima u Republici Srpskoj Krajini, Milan Martić je pobedio Milana Babića koji ga je u prvom krugu "odrao" sa oko 60.000 glasova više, što zvaničnom Bogradu i Palama nije odgovaralo.

Kako je pisao naš novinar, "glasalo bi se ponovo i treći, četvrti, peti put, odnosno onoliko koliko treba", i potom konstatovao da se "akademik Mihailo Marković više ne mora potucati po Baniji, Brana Crnčević i ministar Zoran Bingulac mrznuti u Baranji, a Radmila Milentijević objašnjavati Krsti Bijeliću zašto Milan Babić ne smije pobijediti. Laknulo je, po svoj prilici i Franji Tuđmanu, kao i krajiškim janjcima". RSK-a, baš kao ni 98 odsto Srba u Krajini, danas više nema.

S tim u vezi, mnogo svedoči "izjava nedelje" Milana Martića u '94, koja glasi: "Na Italiju mi računamo kao na susednu zemlju."

Ovih dana u "Politici" se u nekoliko nastavaka mogao čitati feljton u kome guvernera NBJ Dragoslava Avramovića optužuju da se okitio tuđim perjem i sebi pripisao zasluge za antiinflacioni program koji će obeležiti 1994. godinu. U ono vreme, januara pomenute godine, jedan visoki vladin funkcioner izjavio je kako je dobro što ispod pomenutog programa stoji samo Avramovićev potpis "jer ako i ovoga puta ne uspemo, sačuvaćemo barem ljude, a sva krivica biće svaljena na jednog čoveka". Dinar se ipak održao. Sve dok se "drukčije nije naredilo", dok dve godine kasnije "tvrd dinar nije za vlast postao pretvrd" i dok nije smenilo Avramovića.

Savezna skupština biće krajem proleća poprište skandala u kome su Radoman Božović i Vojislav Šešelj bili glavni akteri. Najpre je prvi bio poliven vodom, pa je pokušao da poslanika SRS-a Markovića izbaci sa sednice - što Šešelj nije dozvolio. U gušanju je poslaniku Stojanoviću raskrvavljeno uvo, a lider radikala je u obračunu sa skupštinskim obezbeđenjem krenuo uz poklič: "Okrvavili ste čoveka, majku vam komunističku, jeb'o vas Sloba Milošević." Šešelj će u oktobru te godine nastaviti započeto, pljunuće Božovića i opsovati mu majku lopovsku. Potom će ga uhapsiti policija, biće osuđen i...

Potom će SPS, JUL i SRS postati koalicioni partneri.

Konstituisan je treći srpski višestranački parlament. Natezanje oko izbora čelnih ljudi u Parlamentu ostaće upamćeno i po konsultacijama predsednika Miloševića sa Minićem (SPS), Đinđićem (DS), Agoštonom (DZVM) i Draškovićem (Depos-SPO). Ovaj poslednji će izjavom datom posle tog susreta zapanjiti i svoje pristalice i sve čije pamćenje traje duže od dva dana. Naime, samo pola godine pošto ga je sa suprugom Danom uhapsila i zverski premlatila Miloševićeva policija, Vuk Drašković će za predsednika reći da je "simpatičan" i "prijatan u razgovoru".

To što mu je predsednik Milošević "simpatičan" verovatno je doprinelo da, nasuprot Đinđiću i Koštunici, Drašković ne podrži radikalskog kandidata Jorgovanku Tabaković i da sa govornice, tako "da ga cela Srbija čuje", kaže da Depos ne interesuje nijedno mesto. Na kraju, za predsednika skupštine izabran je Dragan Tomić, a Vukov stav dovešće do prvih pukotina u bloku SPO-GŠ-ND. Sam Daršković svaljivao je krivicu na Đinđića rečima da je sve što se desilo "možda pošteno, ali da predstavlja sramotu i izdaju". Da je tu nešto bilo ilustruje i istupanje DSS-a iz poslaničkog kluba DS-a zbog sumnje u kontrolu glasanja njihovih poslanika. Nešto više svetla na čitavu stvar baca i "svedok vremena" lider Nove demokratije Dušan Mihajlović u intervjuu koji prati ovaj deo feljtona.

Dušan Radulović

 

Dogodilo se te 1994:

 • Posle odbijanja Pala da prihvate plan Kontakt-grupe, Slobodan Milošević zatvorio granicu na Drini.
 • Crnogorska policija proterala Vojislava Šeselja iz Crne Gore "zbog stavova koje je iznosio na mitingu SRS u Herceg Novom".
 • Dragoljub Mićunović otišao sa čela Demokratske stranke. Novi lider postao Zoran Đinđić.
 • Leš Juke Prazine nađen u automobilu na parkingu puta Lijež - La Šapel u Francuskoj. "Komadant Juka", "zaštitnik Sarajeva", "beskrupulozni kriminalac" ubijen je vatrenim oružjem.
 • Radisav Petković dobio "NIN"-ovu nagradu za najbolji roman 1993.
 • Knjigu "Sudbina i komentari" objavilo "Vreme knjige".
 • Umro režiser Aleksandar Saša Petrović.
 • Umro Milan Mladenović gitarista i vođa grupe EKV.
 • Arkanovi "Tigrovi" napustili bazu u Erdutu. Centar Srpske dobrovoljačke garde predat vlastima RSK-a.
 • Dada Vujasinović, novinar "Duge", nađena mrtva u svom stanu.
 • Samoubistvo, smatra policija, ubistvo - smatraju rodbina i kolege.
 • Umro Aleksandar Romanić, zvani Aca Devetka, najčuveniji kafedžija u Beogradu.
 • Na trci Formule 1 za veliku nagradu San Marina u Imoli poginuo Ajerton Sena.

 

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)