Svet

Vreme broj 449, 14. avgust 1999.

 

Ruske smene

Premijeri kao rukavice

Novi v.d. premijer je malo toga otkrio kada se u ponedeljak obratio narodu, ukočeno prihvatajući imenovanje u maniru "zdravo za gotovo": "Mi smo vojnici i mi ćemo ispuniti zadatke koji nam se postave", rekao je Putin novinarima sedeći za svojim stolom u Kremlju okružen sa šest telefona, svaki sa amblemom stare sovjetske države

Zapanjeni i zbunjeni najnovijom smenom svoje vlade, mnogi Rusi kažu da se osećaju suviše daleko od predsednika Borisa Jeljcina da bi razumeli potez: "Ne mogu da zaboravim da je Jeljcin bio tako snažan zaštitnik demokratije ranih devedesetih", kaže Vera Sevčuk, 49-godišnja naučnica. "On je morao da zna da će ovo otpuštanje izazvati snažnu i strašnu reakciju u narodu."

Malo je Moskovljana koji veruju da Jeljcin stoji sam iza smene Sergeja Stepašina, koji mu je kao premijer služio samo tri meseca, kao i iza dovođenja na čelo vlade Vladimira Putina, bivšeg šefa Federalne službe bezbednosti. Na odluku se gleda kao na politički gambit unutrašnjeg kruga Jeljcinovih savetnika i rođaka - poznatih u ruskim medijima kao "Familija" - sa ciljem da svoju moć i uticaj učvrste i prošire pre predsedničkih izbora 2000, kada Jeljcin po ustavu mora da odstupi.

Komentatori u "Familiju" uključuju Jeljcinovu kćer Tatjanu Djačenko, šefa kabineta Aleksandra Vološina i finansijere Borisa Berezovskog i Romana Abramoviča.

Glavni motiv "Familije", kažu analitičari, jeste da obezbede naslednika koji će im dati imunitet od istrage nad poslovima koje su zaključivali i vodili tokom Jeljcinove ere i moguće optužbe da su zloupotrebljavali javne fondove. "Jasno je da Stepašin nije uspeo da konsoliduje projeljcinovske snage uoči izbora i da nije uspeo da pokaže da je u stanju da zaštiti interese Familije", kaže Boris Makarenko iz moskovskog Centra za političke tehnologije.

ČETVRTA SMENA U DVE GODINE: "Jeljcin nije lud u bukvalnom smislu", kaže Arkadi Vavilov, 32-godišnji vlasnik suši-restorana. "Koriste ga ljudi oko njega." Vavilov, kao i drugi, smatra da smena vlade - četvrta za manje od dve godine - nije motivisana ekonomskim problemima i da će malo uticati na ublažavanje siromaštva u koje je toliko sveta utonulo od propasti Sovjetskog Saveza 1991. "Samo da biste popisali probleme u ovoj ogromnoj zemlji treba vam tri meseca", kaže Vavilov. "Blesavo je menjati ministre kao rukavice svaka tri meseca."

O Putinu se danas među Rusima malo zna a mnogo sumnja. Zna se da je bivši špijun bivšeg KGB-a sa malim ili nikakvim iskustvom u ekonomiji. "Ja ništa ne znam o Putinu, sem da je iz tajne policije", kaže penzionerka Jevgenija Nikolajevna. "Šta upošte možete da očekujete od takve osobe?"

Više od svega preovlađuje apatija i osećaj da vlast u svojim odlukama retko vodi računa o javnom mnjenju. "Ranije sam išao na ulicu da protestujem zajedno sa Jeljcinom", kaže Vera Sevčuk. "Kada je vlast prestala da razgovara sa nama i kada nam je okrenula leđa, pretpostavljam da smo i mi uradili isto."

Na drugoj strani, zapadne vlade su sa učtivom uzdržanošću propratile poslednje izbacivanje celokupne Jeljcinove administracije iz Kremlja. Analitičari opominju na uzbunu zbog pojačane nepredvidljivosti ruskog vođe, a neki kažu da Jeljcinov izbor šefa tajne službe za svog nasledika, odnosno kanditada za budućeg predsednika države, stvara nove sumnje o ruskom prelazu u demoktratiju.

"Jeljcin je sasvim nepredvidljiv i sve je slabiji fizički i mentalno", kaže Iv Zlotovski, ruski analitičar u francuskom institutu Sciences-Po. "Postalo je veoma teško razumeti ko - i po kom osnovu - zaista donosi odluke."

"Očito, reč je o unutrašnjim stvarima ruske vlade", izjavio je Piter Hajn, ministar britanskog Forin ofisa, izbegavajući odgovor na pitanje novinara u Londonu da li nova čistka najavljuje politički haos u Moskvi. "Radujemo se saradnji sa novom vladom", dodao je Hajn.

Američki zvaničnici kažu da su nedavno radili sa Putinom u određivanju uloge ruskih trupa u mirovnim snagama NATO-a na Kosovu.

Dejvid Livi, predstavnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost, kaže da je njihov rad sa ruskom vladom zasnovan na politici, a ne na ličnostima.

U Tokiju, predstavnik japanske vlade Hiromu Nonaka bio je podjednako zaobilazan. "Mi verujemo da će Rusija uskoro rešiti razne probleme na kursu reformi i demokratizacije pod rukovodstvom predsednika Borisa Jeljcina", kaže Nonaka.

U Parizu, francusko ministarstvo spoljih poslova svrstalo se uz britansku liniju "rada sa novom vladom" i dodalo da je "uvereno u sposobnost ruskih vlasti da se pripreme za predstojeće izbore".

SVE ZBOG IZBORA: Neki posmatrači tvrde da je sve to zbog izbora. Parlamentrani izbori su zakazani za decembar, a predsednički dogodine. "Ono što se zaista pokazuje jeste koliko se nesiguranim osećaju Jeljcin i oni oko njega kada je u pitanju ishod izbora", kaže Oksana Antonenko, analitičar za Rusiju u londonskom Međunarodnom institutu za strateške studije. Antonenko kaže da se Jeljcin okružio ultra-lojalistima koji mogu da obezbede pare i podršku vojske. "To je veoma opasno jer niko ne zna šta će Jeljcin i njegova 'familija' uraditi. A nema demokratskih mehanizama koji to mogu da kontrolišu."

Vladimir Putin (46) se kao profesionalni špijun sa malo političkog i ekonomskog iskustva uklapa u ovu sliku. Špijunska prošlost je izgleda bila ključna odrednica za njegovo imenovanje za vršioca dužnosti premijera. Poslednja dvojica Jeljcinovih šefova vlada, Sergej Stepašin i Jevgenij Primakov, takođe su radili u ruskim obaveštajnim službama.

"Putin je čvršći od Stepašina i ima podršku organa bezbednosti", pisale su prošle nedelje "Moskovskije novosti", tačno predviđajući obrt. Ali, Putin je istog časa gurnut dalje. Jeljcin je otvoreno odredio Putina za svog favorita na mestu predsednika, a Putin je odmah objavio da će se kandidovati za šefa ruske države.

Teško je proceniti kakav će Putin biti premijer, a kamoli kakav bi bio predsednik. Sem toga, imati tutora kao što je krajnje nepopularni Jeljcin teško može da bude blagoslov.

"Putin je pre birokrata nego narodni vođ", kaže Jevgenij Volk, politički analitičar fondacije Heritage: "Taj nema harizmu."

Bivše kolege opisuju Putina kao "tajanstvenog" i "zatvorenog".

Novi v.d. premijer je malo toga otkrio kada se u ponedeljak obratio narodu, ukočeno prihvatajući imenovanje u maniru "zdravo za gotovo":

"Mi smo vojnici i mi ćemo ispuniti zadatke koji nam se postave", rekao je Putin novinarima sedeći za svojim stolom u Kremlju okružen sa šest telefona, svaki sa amblemom stare sovjetske države.

Naglasio je potrebu da Rusija ponovo izgradi službe bezbednosti koje su podrivene sveopštim padom zemlje i hroničnim problemom sa novcem.

Govoreći prvi put na televiziji, Putin je obećao da "neće biti nikakvih revolucionarnih promena" u ekonomskom kursu Stepašina, kao ni nekih većih promena u vladi, mada su tehnički svi njeni članovi otpušteni i moraju se postaviti ponovo.

DUMA ĆE GA PODRŽATI: Duž ruskog političkog spektra, partijski vođi opisuju Jeljcinov potez kao dokaz njegove potpune nesposobnosti da upravlja Rusijom.

"Ovo je agonija, totalno ludilo", objavio je vođa komunista Genadij Zjuganov. Sa desnice, bivši zamenik premijera i istaknuti reformator Boris Njemcov upire prstom na "ludilo Kremlja" i dodaje da je Rusija "umorna od gledanja u jednog bolesnog lidera koji nije u stanju da radi svoj posao". Uprkos tako teškim rečima, poslanici i posmatrači predviđaju da će Duma glatko i brzo odobriti Putina kada se sledećeg ponedeljka sastane da razmotri najnoviju nominaciju.

Vladimir Putin je svoju reputaciju izgradio kao sovjetski špijun u Nemačkoj, a zatim kao pomoćnik i šef bezbednosti gradonačelnika Sankt Peterburga. Ćutljivi Putin je slab govornik i retko se pojavljuje na televiziji. Poznat je prevashodno po svojoj vernosti različitim gazdama i po tome da obavlja zadati posao. U Moskvi ga smatraju bliskim tržišnom reformatoru Anatoliju Čubajsu, arhitekti kontroverznog ruskog programa privatizacije.

Jula prošle godine Jeljcin je postavio Putina na čelo Federalnog servisa za bezbednost (FSB). Tu je nasledio Nikolaja Kovaljova, na koga je Kremlj posumnjao da postaje suviše nezavisan i da je sklon da vodi sopstvene političke igre. Marta ove godine Putin je postao i sekretar Jeljcinovog Saveta za bezbednost, u potezu koji je potvrdio poštovanje koje predsednik gaji prema Putinovoj odanosti i tihoj efikasnosti.

Miodrag Radović (BETA)

 

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)