SPORT

Vreme broj 448, 7. avgust 1999.

 

Fudbalski skandal u Čačku

Pusti loptu, udri policiju

Zvezdine "delije" krenule na utakmicu sa ambicijom da se lepo provedu i da usput, možda, sa domaćinima održe antirežimski miting. Od svega je ispala samo tuča

Poslednji u nizu skandala koji ilustruju razmere krize domaćeg fudbala zbio se u subotu, 31. jula, u Čačku, na utakmici Borac - Crvena zvezda. Na stadionu je bilo okupljeno nekoliko hiljada ljudi. Navijači i jednog i drugog kluba na početku su glasno izražavali svoje nimalo povoljno mišljenje o predsedniku Miloševiću, dok su se poklici podrške gradonačelniku Čačka Velji Iliću čuli uglavnom sa tribine koju su ispunili navijači Borca. Golom Gojkovića, Crvena zvezda je u 11. minutu povela sa 1:0, a dvojica njenih navijača istrčali su na teren. Nije im bilo teško - "delije" su bile smeštene na južnu tribinu koja od terena nije odvojena ogradom. U stvari, reč je o običnoj, na "običnim" utakmicama uvek praznoj livadi, kako kažu Zvezdine "delije", tu i tamo ukrašenoj kravljom balegom. "Da je padala kiša, bila bi to neviđena kaljuga", kaže jedan od njih. Po verziji anonimnih "delija" (zvaničnog stava još nema), policajci su dvojicu izgrednika uhvatili i stavili im "lisice" na ruke pokušavajući da ih izvedu sa stadiona. Onda je cela južna tribina istrčala na teren uz sporadične tuče sa policijom. Posle prekida od 20 minuta, "delije" su se vratile na tribine i sudija Tripković iz Kraljeva odlučio je da se meč nastavi.

Nevolje su tek počinjale. Pred kraj prvog poluvremena, pri rezultatu 1:1, "delije" ponovo istrčavaju na teren i ustremljuju se ka istočnoj tribini gde su sedeli "mirniji" navijači Borca. Kako kažu "delije", Čačani su im uzvikivali "p...e komunističke", "bando crvena", izražavali sumnju u njihovo seksualno opredeljenje... Veću uvredu za Zvezdine navijače teško je zamisliti. Podsetimo se, na početku rata u bivšoj Jugoslaviji, o njihovoj "moralno-političkoj podobnosti" brinuo je tadašnji vođa navijača Željko Ražnatović Arkan, koji je efikasnim, "iz raja izašlim" metodama uspevao da eliminiše antirežimske parole sa tribina. Otkad je on otišao, "delije" zvižde himni "Hej, Sloveni" i ponose se svojim antikomunizmom, koji je vrhunac dostigao na utakmici finala Kupa protiv Partizana, gde se pevalo: "Slavićemo mesec dana kad srušimo Slobodana" i slično. Na ovakve optužbe Čačana nekoliko stotina Zvezdinih navijača reagovalo je utrčavanjem na teren, pesnicama i kamenicama, a domaćini su gledali da im ne ostanu dužni.

Scene žestoke tučnjave između "delija", s jedne, i policije potpomognute manje mirnim navijačima Borca, s druge strane, mogle su da se vide na TV ekranima. Policija je upotrebila i "vodene topove", pucala je u vazduh, a "delije" tvrde da je u njih ispaljivala i gumene metke iz neposredne blizine. Posle 38 minuta prekida, utakmica je nastavljena praktično pred praznim tribinama i posle 170 minuta (?) završena rezultatom 2:2. "Delije" su zahtevale da se svi pohapšeni puste i nastavile su da prave nered po gradu. Dnevna štampa tvrdi da su razbijali automobile, izloge, da su tukli prolaznike. "Delije", opet, kažu da "novine preuveličavaju". Policija je uhapsila i odmah na izdržavanje kazne od 30 dana uputila osam Zvezdinih navijača, jedan je "zaradio" 40 dana, a protiv četvorice maloletnika vodiće se redovni prekršajni postupak. Povređeno je sedam policajaca (četvorica ozbiljnije) i 15 građana. Svi su Čačani, osim jednog Novosađanina. Šta je sa onim navijačima Zvezde, koje su pred kamerama "peglali" policajci i navijači Borca, nije poznato: možda su se vratili ne prijavljujući povrede, možda su to oni koji su uhapšeni, a možda je neko od onih povređenih Čačana bio među zvezdašima.

"Politika" je odmah napisala da su "navijači gostiju... i pre utakmice počeli sa provokacijama i uvredama na račun predsednika države, što čačanska publika nije prihvatila"!? Čačanska policija je u svom saopštenju ocenila da je podrška koju je dobila od domaće publike znak da uživa poverenje u svom mestu i da Čačani dobro znaju da razdvoje fudbal od drugih stvari. Direktor FK Borac Boban Tančević, međutim, tvrdi da je policija poslala samo oko 40 "neadekvatno opremljenih" ljudi, mada ju je uprava kluba upozorila da su "delije" pri dolasku demolirale jednu kafanu na Rudniku. Tek posle prvog prekida stiglo je pojačanje od još stotinak policajaca. Delegat meča Milivoje Ilić navodi u izveštaju da je isprva odustao od namere da isprazni južnu tribinu zbog opasnosti da navijači demoliraju grad. Milovan Nikodinović, generalni sekretar zajednice fudbalskih prvoligaša, i disciplinski sudija Mihailo Perišić vele da je sudija Tripković trebalo da prekine utakmicu, dok ugledni fudbalski sudija Zoran Petrović brani kolegu naglašavajući da je postupio po Pravilima fudbalske igre, jer fudbaleri nisu napadnuti, a rukovodstva oba kluba insistirala su da se utakmica nastavi. Zvezdin golman Aleksandar Kocić, doduše, prilikom ulaska u svlačionicu polomio je neka vrata i pokušavao da se dohvati sa navijačima Borca.

Zvezdina ekspedicija vratila se iz Čačka razgnevljena, trener Miloljub Ostojić podneo je ostavku, a fudbaleri su izjavljivali da su u Čačku bili dočekani kao dušmani. Sve je umirio predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić koji je se posle utakmice vratio sa godišnjeg odmora. Miloljub Ostojić je na nagovor igrača povukao ostavku, a fudbalerima je naređeno da sve zaborave. Džajić je obećao izgrednicima da "više neće doći ni do Autokomande, a kamoli na tribine našeg stadiona", i najavio istragu o tome ko je bio u Čačku i šta je radio. "Delije" su sebi napravile medveđu uslugu jer je sada pitanje da li će klub i dalje poštovati njihov zahtev o depolitizaciji kluba - koliko se zna, dva mesta u Upravnom odboru još su upražnjena, a po prostorijama kluba se onako neformalno šetkaju bivši funkcioneri kluba: predsednik Narodne skupštine Dragan Tomić i uglednik SPS-a Tomica Raičević.

Komesar za takmičenje Lazar Radović podneo je prijave protiv Zvezde zbog nekorektnog ponašanja navijača, protiv Borca iz istog razloga i protiv Kocića zbog onih vrata. Generalni sekretar Fudbalskog saveza Jugoslavije (FSJ) Branko Bulatović elegantno se "oprao" od odgovornosti rekavši da od "nadležnih u zajednici prvoligaša očekuje brze i efikasne odluke...". Pridružio mu se i valjda doživotni predsednik FSJ Miljan Miljanić rekavši da će probleme s navijačima "morati da rešavaju drugi". Nikako funkcioneri FSJ-a koji su doveli do lige od 22 kluba (tačnije 21, pošto Priština praktično ne postoji) i dozvolili da se utakmice Prve savezne lige igraju na "seoskim poljanama", kako reče jedan besni "delija". Ovo definitivno nije Engleska i ograde oko terena su neophodne. I ne samo ograde.

Gradonačelnik Čačka Velimir Ilić ocenio je da tuča, koja sudeći po izjavama funkcionera oba kluba "neće pokvariti tradicionalno dobre međusobne odnose", ima "sumnjivu, možda i političku pozadinu": "Incident je u svakom slučaju izrežiran i odgovorni organi bi morali da podnesu račun za to što se dogodilo. Oni koji su izazvali tuču s navijačima nisu Čačani, oni su dovedeni sa strane."

Nastavak prvenstva mogao bi da pokaže da li je Ilić u pravu ili ne.

U. Komlenović i A. Arsenijević

 

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)