POLITIKA

Vreme broj 447, 31. jul 1999.

 

Batočina - nesuđeni domaćin centralne proslave petogodišnjice JUL-a

U julu voda do guše

Ova varoš izabrana je za proslavu zbog postignutih rezultata. A onda je došla poplava i odnela sve. Šuškalo se i o blokadi puteva, pa je proslava otkazana

Zamalo da promašimo Batočinu. Ono nekoliko batočinskih kuća što izlaze na put za Kragujevac nije nam izgledalo kao neko ozbiljnije naselje. Batočinska glavna ulica, malena, kao i čitava varoš, ali živa. Zgrade građene šezdesetih i sedamdesetih, okolo prizemne kuće. Na portirnici Skupštine opštine pitamo za predsednika Slobodana Živulovića. "Samo što je izašao, mora da ste prošli pored njega", kaže nam portir. On i još neki ljudi okupljeni oko portirnice izlaze sa nama na ulicu da nam pokažu predsednika, ali njega nema na vidiku. "Idite prekoputa u banku i tražite Milanku", preporučuje nam jedan od prisutnih.

Prelazimo ulicu i ulazimo u filijalu "Invest banke". U uglu sede dve žene i muškarac, pričaju. Kažemo da tražimo predsednika opštine. "Ne znamo mi, nije ovde", odgovaraju. Jedna žena pita muškarca koji sedi do nje: "Ko je ovo?" Predstavimo se, a oni kažu: "Sad će gospođa, pa vi vidite s njom." Ubrzo iz neke sobice iza pulta izlazi doterana žena od nekih pedesetak godina. Objasnimo joj ko smo i šta smo, a ona pita: "Jel' možete da sačekate, sad je seo da doručkuje?"

PREDSEDNIK NA SLUŽBENOM PUTU: Izlazimo na ulicu da sačekamo. Ubrzo iz banke izlazi čovek u uniformi opštinskog portira, pita nas da li mi čekamo predsednika. Kada smo mu odgovorili potvrdno kaže nam da ga sačekamo, pa će on da nas odvede u "prostorije opštinskih organa uprave", da tamo sačekamo.

Smestili smo se u kabinetu predsednika opštine, ćaskamo sa njegovom sekretaricom. Kabinet se renovira, i opština je bila poplavljena. Na zidu predizborni plakat sa nasmejanim, dobroćudnim likom Slobodana Živulovića, koji je i direktor najuspešnijeg batočinskog preduzeća, industrije građevinskog materijala "Straževica". Nije prošlo ni pet minuta, kad zazvoni telefon. Sekretarica podiže slušalicu, i posle nekoliko "da, da" spusti je. "Predsednik je morao hitno za Beograd, evo sad su mi javili iz 'Straževice'", reče potom. "Znate, ono dvoje dece iz Batočine, što su u kragujevačkoj bolnici pod visokom temperaturom?" Ne znamo. "Razboleli se posle poplave, evo ni u Kragujevcu nisu mogli ništa da učine, pa ih predsednik prati do Beograda." Šta da se radi, možemo li da razgovaramo sa predsednikom Izvršnog odbora?

Predsednik Izvršnog odbora Pera Petrović je za 'Vreme' rezimirao posledice poplave od 9. i 10. jula. "Ostali smo bez vode, struje i telefona. Građani se sada vodom za piće snabdevaju iz cisterni, električnu struju postepeno dobijaju. Još uvek smo bez telefona, a od danas, 27. jula, dobili smo telefone i uspostavili vezu sa svetom. Vodena stihija poplavila je zgradu opštine, Dom zdravlja, apoteku, zgradu MUP-a, Dom kulture, vrtić, DP 'Straževica', dva 'Zastavina' kolektiva - 'Zastavu Kraguj' i 'Zastavu IMB', trikotažu 'Dušan Dugalić', veliki broj privatnih preduzeća. U ovim preduzećima je zaposleno preko tri hiljade radnika. Potopljene su sve mašine, pa je nemoguće organizovati proizvodnju do kraja godine, ukoliko ne budemo dobili konkretnu i stručnu i finansijsku pomoć Vlade Republike Srbije. Dve 'Zastavine' firme su do poplave radile onoliko koliko je radila i 'Zastava'. Jedino je 'Straževica' radila normalno i proizvodila svoj program za potrebe Jugoslovenske železnice i putne privrede", kaže Petrović.

Petrović nastavlja sa nabrajanjem: "Poplavljeno je preko 1250 domaćinstava. Za dvesta kuća je pitanje da li se u njima može dalje živeti. Uništeno je i preko 100 km makadamskih puteva, 40 km asfaltnih puteva, oštećeno je i srušeno 16 mostova. Poplavljeno je preko 6000 hektara polja. Ostali smo bez letine, jer se poplava dogodila u jeku žetve. Voda je uništila velike površine pod povrćem i odnela na stotine plastenika. Prema prvim procenama, pretrpeli smo štetu od oko 685 miliona dinara", zaključuje Petrović.

Drama oko poplave još nije završena: "Voda u vodovodu je bakteriološki i hemijski neispravna, i zato smo građanima omogućili da piju zdravu vodu iz šest cisterni. Ekipe Doma zdravlja u Batočini i Instituta za zaštitu zdravlja iz Kragujevca obavile su dezinfekciju objekata, ulica, trgova. Lekari strahuju da može doći do epidemije žutice. Sada na području Batočine nema obolelih od zaraznih bolesti, ali proces inkubacije traje 15 do 20 dana", kaže predsednik batočinske vlade. Pitamo Petrovića za ono dvoje dece pod visokom temperaturom koje je predsednik otpratio za Beograd. "Koliko sam ja informisan u Kragujevcu je jedan stariji čovek pod visokom temperaturom iz Batočine i još jedno lice koje nije odavde, ali je ovde zatražilo lekarsku pomoć. Za decu ne znam." Koga je onda predsednik pratio u Beograd, nismo ni pitali.

O proslavi petogodišnjice JUL-a predsednik izvršnog odbora nije želeo da govori. "Ja pripadam Socijalističkoj partiji, a moji saradnici, predsednik i potpredsednik opštine pripadaju Jugoslovenskoj levici, pitajte njih", kaže Petrović.

POMAŽE SAMO JUL: Pošto je predsednik Živulović morao u Beograd, potražili smo potpredsednika opštine. Usput smo prošli pored prostorija Demokratske i Srpske radikalne stranke, bile su zaključane i prazne. Ispostavilo se da je potpredsednik opštine Radoslav Jocić istovremeno predsednik opštinskog odbora Jugoslovenske levice. Jocića smo našli ispred batočinskog Doma kulture, čiji je on direktor. "Nije važno koji ste list. To mene ne interesuje, ja ću da vam kažem istinu", kaže potpredsednik Jocić. "Imamo mnogo organizacija pod ovim krovom, radio, sad pravimo televiziju, počeće krajem septembra da radi, pa kulturno umetničko društvo, ceo svet smo obišli." Odlazimo u njegovu kancelariju na spratu. "Jugoslovenska levica, koja je na vlasti u Batočini, ovde ima dvaput više članova nego sve ostale stranke zajedno", počinje Jocić. Koliko je to tačno članova, neće da kaže. "To posle zloupotrebljavaju. Ja sam bio odbornik u tri saziva. Pre sam išao kao nezavisni. Bilo je nekih ucenjivanja da se učlanim u neke partije", kaže potpredsednik opštine.

Jocić kaže da su u Batočinu stigla dva kamiona humanitarne pomoći i da se radi isključivo o pomoći Jugoslovenske levice. "Niko drugi nije čak ni pitao. Batočinu su posetili generalni sekretar Ratko Krsmanović, profesor Štambuk, Andrija Milosavljević." Čudimo se da nije pomogla Socijalistička partija. "Pa ja ti pričam", odgovara Jocić. "Komitet za sanaciju elementarnih nepogoda, čiji je predsednik Andra Milosavljević, dao nam je 700.000 dinara, pa je svaka poplavljena porodica kojoj je voda ušla u kuću dobila po hiljadu dinara i još 150 dinara po članu porodice. Pri deljenju pomoći nije se obraćalo pažnju na stranačku pripadnost, ni na šta, svako je dobio ko je bio ugrožen. Svaku kuću su obišli i dezinfikovali ovi iz Doma zdravlja, po nekoliko puta. Zato mi i nemamo ni bolesnih ni ništa. Imamo jednu tragediju, otac i ćerka što su se utopili. On se utopio svojom greškom. Pošao je da spašava nečiju stoku i turio svoju decu u čamac. I ovi drugi što su bili s njim bi se udavili da nismo mi iz opštine poslali naš čamac, ribolovce da ih spašava", priča Jocić.

Pitamo ga za proslavu petog rođendana JUL-a. "Batočina je izabrana zbog postignutih rezultata", kaže Jocić. "Ovde je preko 600 omladinaca zapošljeno, izgrađeno oko 23 km asfaltnog puta, obnovljene škole, vrtići. Mnoga sela su dobila ulično osvetljenje, mnoga će dobiti. Za dve i po godine je urađeno ono što nije za prethodnih 15 godina. Planirano je bilo da se za 21. jul asfaltira put Batočina-Lapovo, ali poplava je to omela. Mi smo treći dan posle poplave otišli za Beograd, i proslava je odložena. Pristupilo se samo humanitarnoj pomoći Batočini. Dat je zadatak Srđanu Smiljkoviću, zameniku generalnog direktora Telekoma Srbije, da se pod hitno u Batočini osposobe telefoni. To možete i lično da se uverite, centrale su nove, preostaje još 500 novih brojeva na koje će građani Batočine moći da se priključe."

IMA I KRIMINALA: Živorad Milutinović, profesor ruskog u batočinskoj gimnaziji, potpredsednik je opštinskog odbora Srpske radikalne stranke. On nam saopštava da u Batočini vlada "kriminal kriminala", ali SRS nema odbornika u skupštini opštine, pa on nema podatke. Ipak, odvešće nas do jednog odbornika Srpskog pokreta obnove, a potom kod jednog radikala koji, sticajem okolnosti, ima podatke.

Odlazimo do kuće Jugoslava Minića, odbornika SPO-a i Živulovićevog protivkandidata kad je '96. biran predsednik opštine. Kod Minića su svi u poslu, suše stvari iz kuće. Ovde je voda bila stigla do prozora. "Kod mene je bila poplava jedno dva dana pre poplave, od kiše. Kišna kanalizacija se radi već petnaest godina, ali za to uvek fali para. Svi se nadaju da izvuku pare od republike, da se na njen teret to završi, ali očigledno da to neće biti uskoro. Posledice su katastrofalne, kod mene je šteta bar dve hiljade maraka. Oni su preduzeli neke mere, osnovali su Komisiju za procenu štete, ali su njeni članovi sve članovi JUL-a i radnici 'Straževice'. Tu pomoć su dobili svi jednako, i oni najugroženiji i oni samo malo poplavljeni. Išle su neke ekipe za dezinfekciju. Ja sam napravio spisak za moju izbornu jedinicu gde treba da idu. Oni su dvaput išli i dva puta nas preskočili, da li slučajno ili namerno, ja ne znam. A i ta dezinfekcija je 'štrc!' pumpicom i doviđenja. Ništa ni po dvorištu, niko nije prao ulice. Prve večeri kad je bila poplava, kad je ljudima trebalo doturiti hleba i neku konzervu, nikoga nije bilo. Tek kad je došao Obren Ćetković načelnik Šumadijskog okruga, onda je i predsednik opštine izašao. Došao je ovde, ne sme nikog da pogleda, svi ga psuju", kaže Minić.

Jugoslav Minić tvrdi da lično zna za tri slučaja žutice u Batočini. Kaže da je i predsednik opštinskog odbora Demokratske stranke bio u bolnici, imao je visoku temperaturu. U bolnici je sa visokom temperaturom i Dragan Filipović Bugi, privatni ugostitelj. "On je vrlo snažan i hrabar čovek, spasavao je ljude od poplave, čamcem", kaže Živorad Milutinović.

Minić priča kako su u Batočini SPS i JUL išli na izbore svako na svoju ruku. Čak su se, kaže, svađali između sebe više nego sa opozicijom. "SPS je ovde faktički rasturena, i niko ga ne tretira kao stranku", objašnjava Minić. "Kad je JUL napravljen, onda je sve iz SPS-a što je bilo labilno prišlo JUL-u. Ostala je samo šačica njih koji ne mogu ništa nego da i oni slušaju JUL. Živulović je nelegalno izabran za predsednika opštine, u trećem krugu glasanja, a niko ne može tri puta da bude kandidat. Ja sam bio kandidat u dva kruga, a on se kandidovao i treći put. Po prvobitnim rezultatima izbora JUL je imao devet odbornika, SPS tri, 'Zajedno' 12 i Nova demokratija dva. Ostalo su sve bili kandidati grupe građana. Da li su oni zvanično pristupili JUL-u, ne znam. Ali glasaju za vladajuću koaliciju. Jednostavno, jednome zaposliš ženu i dete mu dobije neku stipendiju, drugome pustiš neku paru u zemljoradničku zadrugu, i sve se završi. Oni se malim zadovoljavaju", gorko će Minić. On kaže da Skupština opštine još nije donela budžet za ovu godinu. "Već su dva-tri puta ispunili uslove za uvođenje prinudne uprave", tvrdi Minić.

Minić ima svoje viđenje razloga za otkazivanje proslave JUL-a. "Postojao je plan da 21. jula dođe Mira Marković. Ali, pošto se znalo da se sprema blokada u Kragujevcu i da će ovde da izađe narod, od toga se odustalo. Seljaci su u selu Nikšić spremali blokadu jer nisu dobili šećer za šećernu repu koju su predali. Ovde su se ljudi spremali da izađu zbog poplave."

PUK'O BAZEN: Potom smo sa Milutinovićem otišli do onog radikala sa podacima, Dragana Radojevića. Milutinović nam ga je predstavio kao bivšeg inspektora SUP-a, pesnika i šahistu. "On je tvrda struja, tvrđa od Šešelja", kaže Milutinović. "Batočinom vladaju kriminalci", počinje Dragan Radojević. "Milanka, žena predsednika opštine, sestra je predsednika JUL-a. Predsednik opštine je potpredsednik JUL-a, a šurak mu je potpredsednik opštine", otvara nam Radojević oči. "Ja sam do '93. radio kao inspektor SUP-a. Radio sam na suzbijanju kriminaliteta u privredi. Sadašnjeg predsednika opštine sam nekoliko puta izvodio na sud. Pred penziju sam podneo krivičnu prijavu protiv Živulovića, ali opštinski sud nije smeo da mu sudi kad je postao predsednik opštine. Radilo se o kafani 'Jelen'. Ta kafana je sazidana na platou napravljenom od 294 kamiona kamena iz 'Straževice'. Radile su građevinske mašine 'Straževice', posle radnog vremena. Sav taj kamen nije naplaćen, rad radnika nije naplaćen, radni nalozi nisu otvarani. Živulović je imao usmeni ugovor sa vlasnikom kafane da će on sa svojim prijateljima tu da jede i pije sve dok se ne izravnaju računi. To je nekada bilo krivično delo pljačke, a sad je to zloupotreba službenog položaja. Mi u Radikalnoj stranci smo pokrenuli inicijativu da se predsedniku opštine sudi kao svakom drugom građaninu. Pisali smo predsedniku Okružnog suda, i on nam je odgovorio da je sudija Zoran Radosavljević tri puta zakazivao pretres, ali se Živulović nije pojavio. Onda sam ja otišao kod Radosavljevića. Pitao sam ga zašto ne napiše predlog za privođenje, on kaže: 'Gde smem? On je dobar sa Mirom Marković, i prijatelj je ministra pravde Jankovića, on je dva puta dolazio ovde. Ja sam mlad sudija. Moje su ambicije da postanem sudija okružnog suda.' Andra Milosavljević je javno pretio u Batočini da će ko dira Živulovića i sa njim imati posla", tvrdi Radojević.

Radojević je ogorčen načinom na koji je poplavljenim Batočincima deljena pomoć. "Oni su istakli listu građana koji su dobili pomoć zbog poplave, ali tu nema ni polovine poplavljenih. Na toj listi su samo oni čije su kuće prizemne, a oni koji imaju kuće na sprat, kao što je moja, nemaju pravo na pomoć. Da su zauzeli takav stav, pa u redu, ja sam mogao da pobegnem na sprat, ali svi članovi JUL-a koji imaju kuće na sprat su na spisku. Isto tako, na spisku nisu vlasnici prizemnih kuća koji su u nemilosti kod opštinske vlasti. Cela ulica Vuka Karadžića, preko reke Lepenice, nije primila pomoć. Ali taj kraj nije glasao za JUL", kaže Radojević.

"Oni gore na brdu iznad Batočine prave vilu i bazen", nastavlja radikal sa podacima. "Tu vilu grade opština, čiji je Živulović predsednik, društveno preduzeće 'Straževica', čiji je on direktor, i mešovito preduzeće 'Žeravica', gde je Živulović predsednik upravnog odbora. Oni su to lepo zamislili, međutim, napravili su taj bazen na aktivnom klizištu. Ni za vilu ni za bazen nemaju građevinsku dozvolu. Jer ko je taj ko će predsedniku opštine da traži građevinsku dozvolu? Ogromne pare su skrkali, iskopali su rupu za bazen, i kada su to betonirali, ploča je pukla preko pola. Oni su sami rekli da taj objekat treba da košta oko tri miliona maraka. Da je taj novac utrošen na regulisanje toka reke Lepenice, poplave u Batočini ne bi ni bilo, pošto deo između Badnjevca i Resnika nije regulisan. Svaka veća voda koja od Kragujevca krene razlije se po Badnjevcu i van korita Lepenice dolazi ovamo", objašnjava Radojević.

Na kraju smo otišli da vidimo nesuđeni batočinski bazen. Na vrhu brda ogromna nedovršena kućerina. Pored nje ogromna rupa sa betonskom pločom na dnu. Ploča je išpartana pukotinama i uzduž i popreko. Sa ovog mesta puca vidik na Batočinu, pa je sreća što je ploča pukla na vreme. Jer da je bazen završen i napunjen, kakva bi to poplava bila...

Zoran B. Nikolić

 

"Piši na Živulovića"

Radoslav Jocić nas pita kad ćemo da ručamo. Kažemo da ne znamo, imamo još posla, moramo da razgovaramo s ljudima iz ostalih stranaka. "Ali, vi morate da mi kažete, ja moram da javim", kaže naš domaćin. Kome da javi, šta? "Ovde ima samo jedno dobro mesto za ručak, pa ja moram da javim da ćete vi da dođete", objašnjava. Ubeđuje nas da na ručak idemo odmah, pa ćemo posle da radimo. Kaže: "Ukinuli smo fondove za reprezentaciju, pa ja moram da se grebem za ručak." E to već nismo mogli da propustimo, pristajemo. Jocić poziva jednog momka i kaže mu: "Vozi ovu gospodu u 'Jelen' na ručak, i kaži im da pišu na Živulovića."

Ljubazni momak nas odvozi u "Jelen", restoran na izlazu iz Batočine prema Kragujevcu. Sačekaće nas da završimo, da nas vrati do centra. Kad smo završili ručak, naš domaćin kaže kelneru: "Piši to na 'Straževicu'."

 

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)