POLITIKA

Vreme broj 446, 24. jul 1999.

 

Ko je Bogoljub Arsenijević Maki

Između napada vlasti i opozicije

Kako je i zašto vođa valjevskog građanskog otpora ustao protiv vlasti i protiv opozicije, i šta mu je cilj

Posle "Petrovdanskog ustanka" u Valjevu - kada su građani, na poziv vođe Građanskog otpora Bogoljuba Arsenijevića Makija, pokušali da osvoje opštinu - Arsenijević se sklonio iz grada, neki kažu i iz uže nam Srbije. U telefonskom razgovoru nam kaže da je policija za njim raspisala poternicu, da mu prete desetogodišnjom robijom. Na u javnosti prisutne dileme da je organizacijom mitinga, koji se završio sukobom građana i policije, "razvodnjio energiju naroda, dao argumente režimu, pomogao Miloševiću, odmogao opoziciji"... odgovara da je uvek napadao komuniste, da iza njega nikad niko nije stajao. Napadaju ga i vlast i opozicija, a svi znaju ko je i čime se bavi. Nazivaju ga besposličarem i narkomanom, a otac je petoro zdrave dece. Priča da neko stoji iza njega su "udbaške priče namenjene socijalističkim babama". To ga ne zanima jer ga, u principu, babe ne zanimaju.

Zašto Građanski otpor? Milošević je, kaže Arsenijević, represivnim metodama od naroda napravio jalovu smesu. Zato su građani, u strahu, izbegavali sve aktivnosti, prepuštajući sve slučaju i opoziciji. Prateći stvari poslednjih deset godina došao je do zaključka da je građanski otpor jedini odgovor na "datu situaciju". Činjenica je da nas niko ne može osloboditi, do nas samih. Na građanski otpor ne utiču ni vlast ni opozicija.

Zbog čega je opozicija na meti? Opravdano se, kaže, boji za zemlju posle još jednog događanja naroda u režiji stranačkih lidera, koji, kao i Milošević, vladaju trgujući međusobno. Boji se da Milošević, evidentno oslabljen, opet ne dobije na vremenu. Ne ojača. Opozicija mu je uvek davala šansu da se sabere, opet su tu isti opozicioni lideri sa istim idejama. Opet smo na početku, narod, neobavešten, izlagan i plašljiv, opet naseda, nema pred sobom drugu opciju je je tako učen od svih učitelja i mesija ove zemlje. Svetlost nije sa te strane. Traži se Miloševićeva ostavka koju on neće dati, time mu se daje vreme.

Ne ide li previše "đonom"? Arseniević nije za oružje i nasilne metode, on je da se "fino, ljudski, na topao način uđe u opštine".

Sve što se desilo u Valjevu snažno je ilustracija stanja društva i građana, kaže. Svet je video fantastičnu želju građana da utiču na promenu svog života, svet je video snagu koja ne prihvata prazne priče stranačkih lidera.

Šta dalje? Cilj je bio da se sazna za Građanski otpor, za njegove namere, samu akciju. Zahvaljujući velikom odzivu ljudi, medijima, pogotovu stranim, cilj je postignut iznad očekivanja. Posle valjevskog mitinga protiv vlasti i opozicioni lideri su počeli da govore da su građani jedina snaga koja može da sruši režim. "Ova opcija je najinteresantnija za svet". Time je budućnost jasnija, otpor se nastavlja, intenziviraće se jednom nedeljno, uključiće se novi, neiskompromitivani ljudi od imena, gradovi će se povezati, građanima se mora objasniti da Vuk i Đinđić nisu nikakva opcija, da su oni sami jedini izbor ove Srbije.

Dragan Todorović

 

Kratka biografija višestrukog udarnika

Bogoljub Arsenijević Maki, 1955, slobodni umetnik. Oženjen, petoro dece. Poznaje engleski jezik. Ovo bi bila biografska jedinica o vođi Građanskog otpora u Valjevu.

Šira verzija je kudikamo zanimljivija, takoreći holivudska. Odrastao u radničkoj koloniji, što mu dođe kao socijalistički Harlem. Neredovno se školovao, redovno živeo. Rad udruživao kao NK radnik. Višestruki učesnik omladinskih radnih akcija, višestruki udarnik. Sredinom sedamdesetih frontmen rok grupe "Pik as". Slika uspešno. Poznati beogradski kolekcionar, pokojni Čeda Edrenić, nudio mu marke za seriju crteža. Nije hteo "da se proda". Poslednjih desetak godina slika ikone i freske u crkvama. Oslikao oko 5000 kvadrata fresaka i dva ikonostasa. Zato mu vladika šabačko-valjevski Lavrentije uručio arhipastirsku pohvalnicu. Posle incidenta na Petrovdanskom mitingu u Valjevu MUP saopštio da je vandale predvodio Bogoljub Arsenijević zvani Maki, besposličar i narkoman, odranije poznat organima. I ambasador SRJ u Moskvi Borisav Milošević iz Moskve saopštio da je Bogoljub slikar i narkoman. "Politika", u petak 16. jula, na drugoj strani prenela Tanjugovu informaciju da je u Komarnu održana svečanost povodom osnivanja prvog posleratnog pravoslavnog manastira u Slovačkoj. Na kraju teksta se kaže da je osvećena ikona Bogorodice, zaštitnice manastira, "srpskog ikonopisca, Bogoljuba Arsenijevića iz Valjeva".

Sa vlašću se kačio kad je stig'o, na svoj način. U leto '92. osniva "Republiku SAO Kolonija" (radničko naselje Valjeva). Postavlja tablu velikih razmera, ističe belu zastavu sa crvenom petokrakom, i belim krmetom u njoj, imenuje ministre, staje na čelo vlade.

Prelazi na izradu spomeničke arhitekture. U optužnom predlogu javnog tužilaštva piše kakva je bila arhitektura i zašto je umetnik optužen. Optužnica je podneta protiv "Arsenijević Bogoljuba, slobodnog umetnika iz Valjeva, što je 17. juna '92. javno izložio poruzi predsednika Republike Srbije, na taj način što je u naselju Milorada Pavlovića postavio spomenik u vidu muškog polnog organa sa dva testisa, koji se nalaze sa leve i desne strane, visine 2,6 metara, od siporeks blokova ofarbanih crvenom bojom, i na kome je na sredini bio uklesan natpis 'Srpski predsednik'. Spomenik je srušen, a Arsenijević , zbog povrede ugleda predsednika i osećanja građana, kažnjen sa četiri meseca zatvora, uslovno na godinu dana. Drugi spomenik nije više uradio.

Nakon Petrovdanskog mitinga protiv vlasti - nestao. Na kraju biografije, koju je dostavio medijima, piše da kao vođa Građanskog otpora "nema političkih ambicija; po oslobađanju gradova i zemlje nastavlja svoj posao".

 

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)