SCENA

Vreme br. 437, 6. mart 1999.

 

Žene, mediji i moć

Beogradske Ženske grupe povodom proslave 8. marta organizuju manifestaciju "Žene, mediji i moć". Program proslave održaće se od 6. do 13. marta u bioskopu "Rex", Jugoslovenskoj kinoteci, prostorijama Asocijacije za žensku inicijativu i Ženskih studija.

Tokom trajanja manifestacije biće predstavljen novi model zaštite žrtava nasilja u porodici, različite ženske grupe, ženski strip, izdavaštvo, poezija, pozorište. Predavanje o Agnes Vardi Bernarda Bastide pratiće program filmova ove umetnice u Jugoslovenskoj kinoteci. Svoje performanse imaće Dah teatar, Dubravka Đurić, Mima Orlović, danska pozorišna trupa "Teatret OM"...

J. G.

Miladojka Youneed

Vihor sa zapada naše bivše i počivše otadžbine pod imenom Miladojka Youneed protutnjao je istočnim južnoslovenskim prostorima. Srpske rokerske centre su od 24. do 28. marta pohodili momci iz ljubljanskog benda koji neguje žestoki urbani funk. Kvartet rasnih muzičara uživo nam je dočarao zvuk sa svoje nove ploče "Shizphonik", a čuli smo i nekoliko starih komada Miladojke Youneed = Saxmaniac, Real Love, Espanjola i Pocket calculator, obrade pesme nemačke grupe Kraftwerk.

Odsvirali su svoje, a preživeli smo svi, publika kao i sami muzičari. Niko ih nije dirao, jer se u gomili nisu razlikovali, među kritičarima i ljudima iz muzičkog sveta. Mnogi nisu imali sreće da dožive koncert, jer su karte rasprodate, po ceni od skoro 10 DEM.

Uz limenku piva, koje je takođe bilo skupo, mogao je da se ublaži žestoki zvuk Miladojke Youneed, a noge lagane brzo su se snašle u ritmu muzike za ples. Jedan od najvatrenijih ljubitelja sounda Miladojke bio je Petar Janjatovič, inače, autor Ilustrovane YU ROCK enciklopedije, koji je na kraju beogradskog koncerta za "Vreme" izjavio: "Miladojka Youneed ima koncertnu energiju kao na početku karijere, jer ih pamtim iz tih vremena. Jedini problem je što nemaju dovoljno udarnih pesama koje bi držale tenziju tokom čitavog nastupa." Nakon Beograda, Niša, Novog Sada i Zrenjanina, protekle nedelje uspešnu turneju zaključili su u Banjaluci.

Mire, Mario, Neno i Boštjan, kome momci iz benda tepaju Boris Becker, rekli su za "Vreme": "Osetili smo dobru vibraciju u rokerskim gradovima Srbije i Republike Srpske. Publika nas je prihvatila, iako smo mi, ipak, na neki način teško shvatljiv bend, a naša muzika nije za svakodnevnu upotrebu. Radujemo se pozitivnoj energiji koja je kružila između nas i publike, obostrano. To je za nas bilo prijatno iznenađenje. Pored nove ploče, predstavili smo i novog bubnjara Boštjana, koji je upravo stigao iz L.A., i prvi put je u svom životu prešao granice Balkana."

Z. H.

45.gif (13623 bytes)Lista najboljih albuma nove muzike emisije "Pomen crvenom patuljku"

1. FRED FRITH "Pacifica" (Tzadik)
2. I.S.O. "Gravity Clock" (Amoebic)
3. GIANNI GEBBIA "H Portraits" (Rastacan)
4. SLAP HAPPY "Ca Va" (V2)
5. PLASTIKMAN "Consumed" (Nova Mute)
6. LAJKO FELIX es zenekara "Koncert '98." (Fono/Radio B92)
7. FANFARE CIOCARLIA "Radio Pascani" (Piranha)
8. PERE UBU "Pennsylvania" (Cooking Vinyl)
9. RALE "Až Zahrmi" (Rachot/Behemot)
10. ERNEST RANGLIN "In Search Of The Lost Riddim" (Palm Pictures/Rykodics)
10. LOUNGE LIZARDS "Queen of All Ears" (Strange & Beautiful Music)

Emisija "Pomen crvenom patuljku" Radija B92 bavi se novom i drugačijom muzikom već osam i po godina, i emituje se svake subote od 19.05--20.00 časova. Emisija već godinama pomno prati događanja i trendove na svetskoj i domaćoj sceni, festivale, nova izdanja u rasponu od avangardnog džeza, improvizacije, elektroakustičnih formi, novog roka, savremene komponovane muzike do world musica. U poslednje tri godine urednik emisije Bojan Đorđević, sa stalnim saradnicima Milošem Mitićem i Borisom Pavlovićem, kreira listu najboljih albuma nove muzike u prethodnoj godini. Na osnovu ravnopravnih glasova sve trojice formira se lista koja daje zanimljiv presek svetske scene nove muzike i širok žanrovski raspon.

Najbolje na listi biće emitovano u emisiji 6. marta, a šire upoznavanje će biti u Klubu nove muzike "Step Across The Border" 21. marta.

K. R.

 

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)