LIK I DELO

Vreme br. 432, 30. januar 1999.

 

291.gif (28195 bytes)Danijel Šifer

PRVI PUT MEĐU SRBIMA: Avgusta 1992. dolazi da za pariski "Ekspres" intervjuiše Dobricu Ćosića. Sa tadašnjim predsednikom Jugoslavije povezao ga je Vladimir Dimitrijević iz izdavačke kuće "L'Age d'homme".

PROFESIJA: Danijel Šifer sebe skromno predstavlja: "Ja sam intelektualac, filozof." Akademik Mihailo Marković i SPS promovišu ga u "svetskog pisca, humanistu i filozofa".

DRUGI PUT MEĐU SRBIMA: Kada je na televiziji video prizore iz logora Omarska u Bosni, odmah je pozvao telefonom svog prijatelja pisca Elija Vizela, dobitnika Nobelove nagrade za mir, Jevrejina koji je preživeo Aušvic, da odu na lice mesta. Povezao je Vizela i Ćosića. Trebalo je da Vizel opovrgne izveštaje o stradanjima u srpskim logorima.

WELCOME TO BELGRADE: Predsednik Jugoslavije galantno u Ženevu šalje četiri "falkona": jedan avion za Vizela, drugi za Šifera i dva za novinare.

MISIJA: Šifer se hvalio da je na njegov predlog Karadžić raspustio logor Manjaču. Vizel se vratio u Njujork sa slikama ljudi zatočenih iza bodljikavih žica. Šifer je posle pričao da je Vizel, za koga je prvo govorio da je njegov "duhovni otac", ustvari, " čovek američkog establišmenta".

PERSONA GRATISSIMA: Šifer je bio omiljen "na dvoru": sedeo je na Miloševićevom kanabeu, razgovarao sa Ćosićem, primili su ga Šainović, patrijarh Pavle, načelnik generalštaba VJ, postao je gostujući profesor Univerziteta "Braća Karić"... Bio je najslikanije lice TV Srbije.

PRVI SKANDAL: Opština Kraljevo dodelila mu je 1993. "Povelju protiv nasilja i rata za mir u svetu"; protivkandidat je bio patrijarh Pavle. Primajući povelju Šifer je rekao da će dogodine učiniti sve da i patrijarh dobije povelju.

ISTINA O SRBIMA: Šifer tvrdi da ga je Ćosić zamolio da napravi jedan projekat kako bi se u svetu promenilo mišljenje o Srbima. Rečeno, učinjeno: projekat je prezentiran na jednoj kucanoj strani, ali predsednik Ćosić je priznao da para - nema.

DAFINA: Priskočila je Dafina Milanović. "Najveći prijatelj Srba" i njegova tadašnja saputnica gospođa Viskonti, vlasnica jedne agencije za marketing, tražili su 200.000 DM ("Smešna suma u poređenju sa drugim agencijama", komentar D. Š.). Dve nedelje su uzalud čekali u Interkontinentalu da im se javi "srpska majka". Razočarani i ljuti, vratili su se u Milano.

KO JE PLATIO HOTEL: Verovatno ona, kaže Šifer. Tvrdi da od Dafine nije primio nikakve pare.

OPOZICIJA: Opoziciona štampa je pisala da je "plaćenik režima", "folirant", "korisnik naše nesreće", "savršeni produkt Ministarstva informacija namenjen sluđivanju srpskog naroda". Optuživali su ga da je za svoje srboljupstvo i "Rekvijem za Evropu" (tiraž 50 komada!) dobio 30.000 dolara. Vuk Drašković nije hteo da se sretne s njim, Beogradski krug ga je izviždao.

DB ZATVARA KRUG: Posle tekstova u "Dugi" da je DB režirao Šiferov boravak u Srbiji, pa čak upriličio i prvi susret sa njegovom sadašnjom suprugom (inače Čačankom), srpski zet se naljutio, i vratio u Pariz, gde mu se 1994. rodio sin Aleksandar.

O NEPRIJATELJIMA: "Bojim se da se najveći neprijatelji Srba nalaze u Srbiji, i da Srbi postupajući tako kako postupaju prema meni doprinose demonizaciji sebe samih. Kao da u ovoj zemlji caruje totalna paranoja i kao da se ni u koga nema poverenje, čak ni u najvećeg prijatelja Srba na Zapadu koji se zbog toga izložio ogromnim neprijatnostima." (Nedeljni telegraf 1994)

O REŽIMU: "Režim me je iskoristio. Svi televizijski razgovori sa mnom su bili prethodno snimljeni i svi kritički tonovi u odnosu na režim bili su u montaži uklanjani. Dok je ovaj režim na vlasti, ne vraćam se u Srbiju! Ranjen sam u dušu." (Nedeljni telegraf 1994)

 

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)