POLITIKA

Vreme br. 431, 23. januar 1999.

 

11.gif (28973 bytes)Lik i delo

Vilijam Voker (William Graham Walker)

BIOGRAFIJA: Rođen juna 1935. u Kerniju (Kearney) u Nju Džersiju. Oženjen, otac četvoro dece. Diplomirao političke nauke. U vojnoj školi proveo tri godine. Ima za sobom gotovo četrdesetogodišnje diplomatsko službovanje.

KARIJERA: Diplomatijom se bavi od 1961. godine. Pretežan deo diplomatske karijere proveo je u Latinskoj i Centralnoj Americi. Službovao je u Hondurasu, Brazilu, Peruu, Salvadoru, Boliviji.... Osamdesetih godina bio je na funkciji pomoćnika državnog sekretara. Jedno vreme bio je na dužnosti i u Japanu. Trenutno je šef Kosovske verifikacione misije OSCE.

BALKAN - PRVI PUT: Pre tri godine stiže u Vukovar gde, posle odlaska Žaka Klajna, postaje šef prelazne uprave za Istočnu Slavoniju (UNTAES). Ostaje do konačne reintegracije ovog područja u Republiku Hrvatsku. Obavlja posao bez većih potresa, bez velikih uspeha i neuspeha. Srbi iz istočne Slavonije zamerili su mu da posle odlaska Klajna nije dovoljno učinio za njih.

SUSRETI SA MILOŠEVIĆEM: Sa ondašnjim predsednikom Srbije i "garantom mira na Balkanu" susreo se nekoliko puta, uglavnom bez velikih razloga, a povodom šestomesečnih izveštaja misije UN-a o spornim pitanjima u budućoj reintegraciji Slavonije u Hrvatsku.

BALKAN - DRUGI PUT: Sredinom oktobra prošle godine, tadašnji šef OSCE-a ministar Bronislav Geremek i zvanično obelodanjuje odluku da se ambasador Voker postavlja za šefa Verifikacione misije OSCE-a na Kosovu, na "položaj koji pruža jedinstvenu priliku za doprinos miru i političkoj stabilnosti na Balkanu".

Preliminarni odabir Vokera za ovu funkciju pripisuje se Ričardu Holbruku.

VOKER O MISIJI: "Gurnuli su mi u ruke užarene krompire...". Srbe i Albance je pozvao "da izaberu umeren put razuma i mirnog rešenja...".

PRVA KOSOVSKA ISKUSTVA: Povlačenje policije i vraćanje UČK-a na ratnu scenu. Direktno je zaslužan za pregovore sa UČK-om i za novembarsko oslobađanje kidnapovanih novinara Tajnuga i dva funkcionera Demokratskog saveza Kosova. Srbima koji su najpre opkolili kancelariju OSCE-a, a zatim blokirali važne kosovske saobraćajnice, obećava da će učiniti sve da pronađe otete i nestale. Uz pomoć međunarodne zajednice posreduje u oslobađanju zarobljenih vojnika Vojske Jugoslavije.

ŽALBA U STEJT DEPARMENTU: "Ova vlada, koja ima odgovornost da se prema narodu Kosova odnosi ravnopravno i neselektivno, taj zadatak ne obavlja naročito dobro." Prema izveštaju Bete i Rojtersa, ambasador Voker je sredinom januara u izveštaju Stejt departmentu u Vašingtonu ocenio da "većina slučajeva nepridržavanja dogovora dolazi od strane vlasti. Prilično smo zabrinuti. Izdašni su u rečima, ali u odnosu na njihovu primenu mislim da bi morali da kažemo da smo manje nego zadovoljni."

OPTUŽBE DO USIJANJA: "Jugoslovenske snage bezbednosti direktno su odgovorne za masakr 45 civila u selu Račak, kraj Štimlja."

"Niko od ubijenih nije nosio uniformu, svi su bili u civilnim odelima i izgledali su kao skromni meštani albanskog sela. Lično sam video telo bez glave."

OČEKIVANJA: Od jugoslovenskih vlasti posle oslobađanja osmorice vojnika je očekivao "recipročnu meru". "Umesto toga imamo ubistvo 45 nevinih civila, pa se pitam da li je to odgovor Vlade..."

PERSONA NON GRATA: "Iznenađen sam takvom odlukom i niko mi nije ništa uručio lično... " (Povodom odluke savezne vlade o njegovom proglašenju za nepoželjnu osobu koja mora da napusti SRJ za 48 sati. Mera je usledila posle optužbi za ubistvo civila u selu Račak i njegovog poziva haškim istražiteljima da dođu na Kosovo.)

Branka Kaljević

 

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)