POLITIKA

Vreme br. 431, 23. januar 1999.

 

Tragedija u Račku

Verifikovano usijanje

Jugoslovenske vlasti ostaju pri tvrdnji da je svih 40 Albanaca poginulo naoružano u borbi, većina i u uniformi, i da su u toku noći presvučeni u civilnu odeću. Albanska strana i dalje tvrdi da su ovi ljudi bili nenaoružani civili

06.gif (28288 bytes)Do srede je izvršena obdukcija na pet tela, od 40 poginulih u selu Račak kod Štimlja prošlog petka. Ovo je novinarima u sredu saopštio dr Slaviša Dobričanin, načelnik Instituta za sudsku medicinu KBC Priština. On je rekao da sve rane na obrađenim telima potiču od vatrenog oružja i da na njima nema tragova mučenja. "Na telima nema drugih povreda, osim onih koje su naneli sitni glodari, najverovatnije miševi i pacovi, i ptice", zaključio je Dobričanin. Vilijem Voker, šef Kosovske verifikacione misije (KVM), u subotu je, posle kratke posete mestu tragedije, rekao da "ne okleva da nazove događaj masakrom, koji je veoma protiv čovečnosti". "Ne oklevam ni da optužim vladine snage za taj zločin", rekao je Voker. Ova izjava, data pre početka bilo kakve istrage, izazvala je pravu lavinu optužbi, pretnji i pritisaka na jugoslovenske vlasti, koja još traje.

U četvrtak, 14. januara uveče, policija je opkolila selo Račak, na nepuna dva kilometra od Štimlja. Sumnjalo se, kaže kasnije izdato policijsko saopštenje, da se tamo kriju ubice policajca Svetislava Pržića, nastradalog kod obližnjeg sela Slivovo na putu Štimlje-Uroševac, u nedelju 10. januara. Selo se nalazi na obroncima planine Nerodimke, na ulazu u usku rečnu dolinu. Od Račka počinje put dublje u planinu, koja je od početka kosovskog sukoba pružala utočište značajnim snagama ilegalnog UČK-a koje ugrožavaju planinski prevoj Dulje, stratešku tačku na putu Priština-Prizren. Na Dulju je 8. januara policija upala u zasedu u kojoj su poginula trojica policajaca.

Policija je, tvrdi KIC, u petak u sedam ujutro otpočela granatiranje Račka sa dva obližnja brda. Prema istom izvoru, slična akcija se paralelno odvijala i u susednim selima Petrovo, Malopoljce i Renaja. Kad su policijske snage pokušale da uđu u selo, kaže saopštenje MUP-a, na njih je otvorena vatra iz automatskog oružja, minobacača i ručnih bacača. Pucano je iz rovova, bunkera i utvrđenja, navodi MUP. Policija je ubrzo uspela da slomi otpor i uđe u selo, a UČK se povukao na brda južno od sela. U saopštenju MUP-a stoji da je policija tom prilikom likvidirala više desetina terorista, od kojih je većina bila u uniformama UČK-a. Policija je saopštila da je zaplenila "jedan mitraljez 12,7 mm marke broving, dva puškomitraljeza, 36 automatskih pušaka, dve snajperske puške, veću količinu municije i ručnih bombi, kao i radio stanice i drugu vojnu opremu". Prilikom sukoba ranjen je jedan policajac i oštećeno više policijskih vozila.

SA SVIH STRANA: Prema pričama koje su seljani Račka ispričali zapadnim novinarima dan kasnije, policija je u selo ušla u petak već oko osam ujutro i započela pretragu po seoskim kućama. Iljaz Imeri, piše "Tajms", priča kako se sa još mnogo seljana sklonio u komšijskoj kući. Oko osam ujutro, u kuću je upala policija i sve izvela napolje. Ženama i deci je rečeno da beže, a muškarci su zadržani. Sanije Ramadani, takođe u "Tajmsu", tvrdi da je bila u podrumu sa oko 25 žena i dece kad su upala trojica srpskih policajaca, jedan od njih je nosio masku i tečno govorio albanski. Policajci su tražili oružje, kad ga nisu našli, otišli su, zaključavši pri tom podrum. Nedaleko odatle, u štali se sakrilo 26 muškaraca, priča Sanije Ramadani, među kojima je bio i njen brat Sadik, koji je sledećeg dana nađen mrtav.

Musa Jakupi je novinaru "Gardijana" rekao da je u petak policija upala u njegovu kuću i postrojila ih uza zid. Žene i deca su odvedeni u jednu sobu, muškarci u drugu, gde su tučeni. Policija je potom iz kuće izvela petoricu muškaraca, i sa još petnaestak seljana odvela ih do seoskog bunara, gde im je naređeno da trče. "Očekivali smo da će policija svkog časa početi da puca na nas", kaže Jakupi, ali je u tom trenutku pripucao UČK, a seljaci su zalegli. U tom položaju su, kaže Jakupi, proveli sedam sati. Iljaz Imeri kaže da je posle razdvajanja od nejači, policija izdvojila neke od muškaraca, među kojima i Imerija i rekla: "Vas tražimo". Naređeno im je da trče uz brdo, da bi potom počela pucnjava. "Sa svih strana", kaže Imeri. On i još jedan čovek pali su u jarak, praveći se mrtvi i tu ostali do pet popodne. I starac Hizer Emini, takođe meštanin Račka, potvrđuje da ga je policija, sa još 25 muškaraca, odvela u zonu sukoba sa UČK-om. "Rečeno nam je da trčimo, ali nismo mogli jer smo uhvaćeni u unakrsnu vatru, pa smo legli i tako ostali sledećih sedam sati", kaže Emini. Meštani potvrđuju da je na desetine muškaraca odvedeno u policijsku stanicu u Uroševcu, odakle su neki pušteni već sledećeg jutra. Ekipa Kosovske verifikacione misije, u kojoj nije bio Voker, ušla je u Račak oko četiri popodne tog dana. Videli su policiju kako se povlači i izbegle meštane kako se vraćaju u selo. Danica Marinković, istražni sudija Okružnog suda u Prištini, zajedno sa zamenikom okružnog javnog tužioca, pokušala je da u petak uđe u selo i izvrši uviđaj. Međutim, kako sama kaže, na istražnu ekipu je otvorena vatra, pa se od uviđaja odustalo.

LEŠEVI NA BRDU: Da li je Imeri, kad je govorio o trčanju uzbrdo, mislio na brdo Bebuš, gde je sledećeg jutra pronađeno 23 poginula? Na brdo Bebuš, na ulazu u Račak, u subotu su prvo stigli strani novinari. Oni su u jarku na uzbrdici izbrojali četiri leša, kojima je, kažu oni, očigledno izbliza pucano u glavu. Zapadni novinari opisuju leševe bez očiju, što takođe ukazuje na pucanj u glavu izbliza. Na vrhu brda je, na gomili, bilo još 19 tela. Većina ih je imala rane na glavi. "Neki sa prednje, neki sa zadnje, a neki sa gornje strane glave", rekao je Voker. Džon Fantini, šef koordinacionog centra KVM-a u Uroševcu, rekao je da su verifikatori našli još šest tela u samom selu, devet u kućama i jedno na putiću u blizini sela. Ukupno 39 mrtvih samo u Račku. Telo jedne od žrtava bilo je obezglavljeno. Među žrtvama su, tvrde Albanci, i dvanaestogodišnji Haljim Bećiri, nađen pored beživotnih tela svog oca i brata, i Sadik Mujota (55) i njegova dvadesetdvogodišnja ćerka iz sela Malopoljce. Tanjug tvrdi da je Sadik Mujota, sa braćom, trojicom sinova i ćerkom, "predvodio terorističku grupu koja je učestvovala u više terorističkih napada u opštini Štimlje". UČK je priznao da je među poginulima osam njenih pripadnika.

Vilijam Voker je u Račak stigao oko jedan popodne u subotu. Selo je čuvalo nekoliko desetina pripadnika UČK0a. Voker je posle obilaska sela pola sata razgovarao sa lokalnim komandantom UČK-a. Istovremeno se, u manje od dva kilometra udaljenom Štimlju, Danica Marinković nagađala sa Džonom Drevenkijevičem, penzionisanim generalom britanske armije i načelnikom štaba KVM-a. Drevenkijevič je insistirao da istražni sudija ne ulazi u selo pod pratnjom naoružanih policajaca, jer to može izazvati nove sukobe. Uspeo je da je ubedi, bar što se subote tiče. Voker je naredio nekim od verifikatora da ostanu u selu preko noći, da bi pazili na tela ubijenih, a zatim otišao u Prištinu, gde je u pet sati održao pres konferenciju. Na konferenciji je rečeno da je, za razliku od KVM-a, američka Kosovska diplomatska osmatračka misija u Račku i okolnim selima izbrojala 45 tela.

Tela su tokom noći i u nedelju ujutro prebačena u lokalnu džamiju. Agim Kamberi, "lokalni civilni administrator", izjavio je stranim novinarima da se sva tela nalaze u džamiji, a Šukri Buja, komandant UČK-a za operativnu zonu Nerodimlje, da je njihov broj 40.

NAORUŽANI SELJACI: U nedelju je istražna ekipa prištinskog okružnog suda ponovo pokušala da uđe u Račak i izvrši uviđaj. Prethodno su u Štimlju Danica Marinković i policijski pukovnik Bogoljub Janićijević sat i po razgovarali sa generalom Drevenkijevičem. Britanac je ubeđivao istražnog sudiju da u selo ne ulazi pod policijskom pratnjom, jer su unutra naoružani seljaci koji će pucati kad vide policiju. Drevenkijevič je Danicu Marinković obavestio da je uspeo da nagovori UČK da se povuče iz sela i omogući uviđaj, pod uslovom da istražni tim u Račak uđe bez policijske pratnje. Danica Marinković to nije prihvatila, već je objasnila da će je policajci braniti ukoliko na nju neko bude pucao. Onda je, kako je događaj kasnije opisala Danica Marinković, Drevenkijevič predložio da i policajci uđu u selo, ali bez uniformi i oružja. Kad je istražni sudija i to odbila, Drevenkijevič je, kaže ona, pao u vatru i počeo da joj preti. "Pretio mi je da ću biti predata Haškom tribunalu i da će on lično svedočiti protiv mene. Optužio me je za prekid primirja i krvoproliće", izjavila je "Novostima" sudija Marinković. Drevenkijevič je tražio da mu se da vremena daiz sela povuče svoje ljude, ali je, kako je kasnije rekao novinarima, već tada, u 11:05, čuo pešadijsku i minobacačku paljbu iz pravca sela. Na policiju, koja je pokušala da dođe do džamije u kojoj su se nalazila tela, pucano je sa položaja UČK-a, sa brda oko sela. Verifikatori koji su se zatekli u selu pobegli su u panici, ostavljajući malobrojne seljane koji su u džamiji oplakivali mrtve da se snalaze sami. Novinari Rojtersa su kasnije tokom dana videli kako u pomoć policiji pristižu i neka vojna vozila. Ni ovaj pokušaj vladinih snaga nije uspeo. Danica Marinković je tog popodneva izjavila da je već treći put sprečena da obavi uviđaj, jer je pucano direktno na nju.

U ponedeljak ujutro, u Račku su ponovo počele borbe. Izveštač AFP-a javio je sa lica mesta da su se rafali iz lakog automatskog oružja i pucnji snajperista čuli oko pola devet. Prema pisanju AFP-a, oko 9 sati pucnjava iz automatskog oružja se pojačala. Snage bezbednosti su blindiranim kolima i bar jednim tenkom okružile Račak sa istoka i zapada, rekao je toj agenciji član KVM, koji se nalazio na licu mesta. Sve se smirilo oko pola deset, prema istom izvoru, da bi se sat kasnije 60 policajaca razvilo u strelce i krenulo ka selu. Policija je ušla u selo i tokom popodneva pokupila 40 tela koje je našla u džamiji i prenela ih u Prištinu. Predstavnici KVM-a bili su prisutni tokom transporta. Lokalni odbor DSK-a u Štimlju tvrdi da je u ponedeljak oko pet popodne na Račak još uvek otvarana artiljerijska vatra.

VIŠESLOJNA OBDUKCIJA: Tela su preneta u Institut za sudsku medicinu KBC Priština. Dr Slaviša Dobričanin je iste večeri izjavio da je započeo rad na telima i da "ima dve lobanje na kojima su rane koje bi mogle biti nanete posle smrti". U utorak je Danica Marinković potvrdila da se tela nalaze u Prištini i rekla da će obdukcija započeti u toku dana. Ona je Tanjugu rekla i da će u obdukciji učestvovati patolozi iz Beograda, Novog Sada, Niša i Prištine, uz prisustvo dvojice beloruskih stručnjaka i dva predstavnika misije OEBS-a. Danica Marinković je izjavila da se na telima ne vide tragovi masakriranja. Tanjug u istom tekstu saopštava da su veštaci utvrdili da na telima ima prostrelnih rana koje se vide tek kad se skine neoštećena odeća. Takođe se tvrdi da je na osnovu otisaka prstiju među žrtvama otkriveno sedam osoba koje nisu žitelji Račka i da među poginulima nema maloletnika. Helena Ranta, šef tima finskih patologa koje su jugoslovenske vlasti još u ponedeljak pozvale da prisustvuju obdukciji, izjavila je u sredu radiju B92 da će njen tim rad započeti u četvrtak. "Od republičkog ministra pravde Jankovića

tražila sam da lokalni sudski organi obustave rad na telima do našeg dolaska. Kolege u Prištini nemaju rentgen, koji je neophodan kad se radi o povredama nanetim vatrenim oružjem", rekla je Ranta.

Borbe oko Račka nastavljene su i u utorak. Tamo je oko podneva, od mine iz ručnog bacača, poginuo Miro Mekić, zamenik komandira policije u Uroševcu, a ranjena su još dva policajca.

Jugoslovenske vlasti ostaju pri tvrdnji da je svih 40 Albanaca poginulo naoružano u borbi, većina i u uniformi, i da su u toku noći presvučeni u civilnu odeću. Albanska strana i dalje tvrdi da su ovi ljudi bili nenaoružani civili, koje je srpska policija, potpomognuta srpskim dobrovoljcima, prosto pogubila iz osvete. Šta god da utvrdi istraga, koja će očigledno najvećim delom biti sprovedena uz međunarodni nadzor, to ne može poništiti efekte političkog potresa izazvanog pre svega interpretacijom događaja u Račku, koju je medijima izneo ambasador Vilijam Voker.

Zoran B. Nikolić

 

prethodni sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)