NEDELJA

Vreme br. 431, 23. januar 1999.

 

nedelja.GIF (25494 bytes)Fatamorgana '999

Sedmi Publikumov kalendar nove umetnosti i savremenog života pod nazivom "Fatamorgana '999" predstavljen je beogradskoj publici u utorak uveče u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić". Mesto događanja nije izabrano slučajno. Naime, dvadesetih godina ovog veka beogradske dame iz Udruženja prijatelja umetnosti "Cvijeta Zuzorić" organizovale su niz maštovitih tematskih balova kojima su prodrmale ondašnju kulturnu javnost. "Umetnost kroz vekove", "Noć u Holivudu", "Hiljadu i druga noć" neki su od tematskih naslova tih uzbudljivih hepeninga.

Publikumov hepening na Malom Kalemegdanu nije zaostajao za prohujalim vremenima. Povezivanje savremenog stvaralaštva sa umetničkom prošlošću sredine i oživljavanje tradicije našeg grada predstavlja ideju i princip kalendara nove umetnosti "Fatamorgana '999". Ovogodišnju promociju Publikum je organizovao uz podršku pozorišne trupe Torpedo. Ova grupa mladih glumaca i reditelja uspela je da uzburka vode beogradskog off teatarskog života projektima poput "Etno cirkus", Overlapping, i "Životinjska farma".

Kalaisanje šupljeg suda

Savezni zakonodavci stigli su do drugog kruga "konsultacija o Predlogu zakona o udruživanju građana u političke stranke, sindikate i udruženja građana". Prema izjavama šefova poslaničkih grupa u skupštini Jugoslavije, ministar pravde Zoran Knežević ove nedelje je nastavio konsultacije o Predlogu zakona. Kako se saznaje iz krugova bliskih vladi, na "konsultacije" su pozvani šefovi svih poslaničkih klubova u saveznoj skupštini. Nakon konsultacija Nova demokratija je najavila da će ministru Kneževiću ponuditi svoju verziju zakona, jer, po rečima poslanika ND-a u saveznoj skupštini Miroslava Stefanovića, "sve što je do sada urađeno nije dovoljno i ne može da se popravi amandmanima".

Posle konsultacija sa šefovima poslaničkih grupa o Nacrtu zakona o strankama, Novica Stanić, šef poslaničke grupe Srpske narodne stranke, rekao je da se od stranaka sada očekuje da pismeno dostave svoje predloge na Nacrt zakona, posle čega će ga razmotriti savezna vlada. Na konferenciji za štampu Stanić je odbacio Nacrt zakona rečima: "Predlog zakona liči na kalaisanje šupljeg suda". Po Staniću, ne samo što je zakon "slab sam po sebi, već je i posledica manjkavosti saveznog Ustava"; Stanić je kazao i da paralelno s tim treba doneti i Zakon o finansiranju stranaka, jer sadašnji Predlog zakona o udruživanju govori o tome kako se stranke ne mogu finansirati, ali ne i o legalnim načinima za finansiranje. On je naveo i još neke manjkavosti novog predloga: "nema reči o tome da stranke moraju biti organizovane po teritorijalnom principu; nema zabrane za prikupljanje potpisa za osnivanje stranaka po preduzećima; nije regulisano ko sve može biti član stranke; nije precizirano kada i zašto se stranka briše iz registra ukoliko nema dovoljno članova; nisu navedeni razlozi za zabranu stranaka, niti ko o tome odlučuje".

"Cilj donošenja predloženog zakona je usaglašavanje saveznih propisa o registraciji političkih stranaka i udruženja građana sa Ustavom SR Jugoslavije", navodi se u Nacrtu zakona. Nacrt zakona polazi od ustavne odredbe kojom se građanima "jamči sloboda političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja bez odobrenja, uz upis kod nadležnog organa". Nacrt zakona sadrži opštu odredbu o sticanju sredstava za rad političkih stranaka, sindikata i udruženja građana i njihovoj obavezi da, kao pravna lica, vode knjigovodstvenu evidenciju u skladu sa saveznim zakonom. "U pogledu osnivanja i broja osnivača političke stranke zadržano je postojeće rešenje. Međutim, Predlog zakona ne predviđa obavezu da politička stranka ima statut, niti pitanja koja se tim aktom regulišu, a isti neće morati biti dostavljan nadležnom organu za upis u registar", piše u Nacrtu.

svebor-1.GIF (18815 bytes)

Vesti dana

Četvrtak, 14. januar: Međunarodni posmatrači pozvali su Vojsku Jugoslavije da se povuče sa severnog Kosova, nakon što su albanski pobunjenici oslobodili osmoricu vojnika. Predsedavajući OEBS-a, šef norveške diplomatije Knut Volebek ocenio je da Beograd slabo sarađuje sa misijom te organizacije na Kosovu, a od kosovskih Albanaca zatražio da prekinu sa "provokacijama".

Petak, 15. januar: Policija je, u potrazi za ubicama Svetislava Pržića, koji je ubijen prilikom napada terorističke grupe na policijsku patrolu, blokirala selo Račak u opštini Štimlje. Najmanje 15 pripadnika separatističkog UČK-a poginulo je u sukobu sa snagama bezbednosti u selu Račak, saopštio je prištinski Medija centar. Verifikaciona misija OEBS-a uložila je protest vlastima zbog akcije u selu Račak.

Subota, 16. januar: Članovi verifikacione misije OEBS-a na Kosovu i nekoliko stranih novinara javili su da su u blizini sela Račak pronađena tela između 30 i 40 ubijenih muškaraca, poginulih u jučerašnjim sukobima. Šef Kosovske verifikacione misije Vilijam Voker izjavio je da ono što se dogodilo u selu "veoma liči na egzekucije". On je optužio snage bezbednosti za ubistvo 45 civila i zatražio hitan dolazak istražitelja Haškog suda na Kosovo. Predsednik Srbije Milan Milutinović optužio je Vilijama Vokera da je prekršio mandat, da laže i da štiti teroriste, upozorivši ga da takvo ponašanje neće biti dozvoljeno.

Nedelja, 17. januar: Savet NATO-a, oštro je osudio "masakr nad kosovskim Albancima u selu Račak" na vanrednom zasedanju i odlučio da u Beograd pošalje vojne komandante, generale Klausa Naumana i Veslija Klarka, da "vlastima predoče ozbiljnost situacije". SAD su zatražile od NATO-a da pažljivo razmotri vojne opcije rešavanja kosovske krize.

Istražni sudija Okružnog suda u Prištini Danica Marinković naložila je pokretanje krivičnog postupka protiv svih koja su svojim postupcima u reonu sela Račak uništavali dokaze i ometali istragu.

Ponedeljak, 18. januar: Jugoslovenske vlasti nisu dozvolile glavnom tužiocu Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu Luiz Arbur da uđe u Jugoslaviju, pošto nema vizu. Savezna vlada je šefa Kosovske verifikacione misije Vilijema Vokera proglasila za nepoželjnu osobu, što podrazumeva obavezu da u roku od 48 sati napusti zemlju. Savet bezbednosti UN-a oštro je osudio masakr 45 kosovskih Albanaca u selu Račak i zatražio hitnu istragu. Beogradu je upućen poziv da ukine odluku kojom je Vilijam Voker proglašen nepoželjnom osobom.

Utorak, 19. januar: SAD su postavile četiri uslova Miloševiću da bi bila uklonjena pretnja vazdušnim napadima na SRJ. Po rečima portparola Stejt departmenta Džejmsa Rubina ti zahtevi su: povlačenje odluke Beograda da protera Vokera, odobrenje međunarodnim inspektorima da istraže ubistva i izvođenje pred sud počinilaca masakra u Račku, i obustavu "rastućeg kršenja" oktobarskog sporazuma o obustavi vatre. Komandant NATO-a u Evropi Vesli Klark i predsedavajući Vojnog saveta NATO-a Klaus Nauman razgovarali su sedam časova sa predsednikom SRJ Slobodanom Miloševićem. U zvaničnom saopštenju iz kabineta Miloševića navodi se da je predsednik Jugoslavije rekao da "će delovanje svih banditsko-terorističkih grupa koje su izvršile brojne zločine pod imenom UČK-a biti onemogućene". U saopštenju se kaže da Jugoslavija ima "legitimno pravo da se bori protiv terorizma bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost. Zato to pravo našoj zemlji ne može biti oduzeto nikakvim spoljnim pritiscima".

Sreda, 20. januar: Savet NATO-a zaključio je da Jugoslavija pokazuje malo želje da ispuni preuzete obaveze oko Kosova i da Savet ne isključuje nijednu mogućnost angažmana alijanse, ali i da nisu iscrpena sva politička sredstva za rešenje krize na Kosovu.

04.gif (22486 bytes)Nagrade Yu press photo

Žiri jugoslovenskog konkursa za novinsku fotografiju dodelio je jednoglasno Veliku godišnju nagradu fotografu Srđanu Iliću za fotografiju "Glođane 98".

Na konkurs je stiglo oko 900 fotografija, od kojih je žiri za izložbu izabrao 107 fotografija, koje će biti reprodukovane u luksuznom godišnjaku Yu press photoa. Pored glavne nagrade žiri je dodelio i 12 ravnopravnih nagrada u raznim kategorijama novinske fotografije. Pokrovitelj konkursa i izložbe su: SKC Šumica i Step market iz Beograda.

 

sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)