NEDELJA

Vreme br. 429, 9. januar 1999.

 

04-2.gif (19757 bytes)Smrt na dužnosti

Dva inspektora MUP-a Srbije - Zoran Pavličević i Slavoljub Božović - ubijeni su, a treći, Rodoljub Milanović, teško je ranjen 4. januara prilikom pokušaja hapšenja četvorice mladića osumnjičenih za više krivičnih dela, između ostalog i za ubistvo Davida Dukića 3. januara. Reč je o devetnaestogodišnjim Aleksandru Matiću, Vladimiru Miladinoviću i Bojanu Joziću, te dvadesetjednogodišnjem Milanu Mihajloviću.

Prema nezvaničnoj verziji, četiri inspektora su ušla u Jozićev stan (ostali su bili raspoređeni po zgradi) u ulici Mirijevski venac broj 28. Vrata im je otvorila izvesna žena sa detetom i oni su u parovima krenuli u pretraživanje soba. U jednoj od prostorija, osumnjičeni su na policiju otvorili vatru, a potom napustili stan - po jednoj verziji skokom kroz prozor, a po drugoj sporednim izlazom iz podruma. Jozić, Miladinović i Matić su ubrzo uhapšeni, dok se za Mihajlovićem još traga.

"Vreme" najbolje

"Vreme" je najbolji nedeljnik u prošloj godini - rezultat je ankete magazina "Status" u kojoj je učestvovalo stotinak kolega novinara i urednika. Prvo mesto naš nedeljnik je, prema obrazloženju, zaslužio "uvek solidnim nivoom celih novina".

Za najboljeg novinara 1998. godine kolege su proglasile našeg karikaturistu Predraga Koraksića Coraxa koji je svoje karikature objavljivao i u dnevnim novinama ("Naša Borba", "Danas").

Prema izboru novinara, najbolji dnevni list bio je ""Blic". Po oceni anketiranih, ove novine su to mesto zaslužile jer su "masovne novine sa dobrim tekstovima i komentarima".

Šekspir

Britanci su za ličnost milenijuma proglasili pisca Vilijema Šekspira. U anketi "Radija 4", drugi je bio državnik i britanski premijer tokom II svetskog rata Vinston Čerčil, ispred prvog engleskog tipografa Vilijama Kekstona. Ispitanici su se radiju javljali telefonom i predavali spisak šest osoba za koje smatraju da su obeležile prethodnih 1000 godina. Četvrti je tvorac teorije o evoluciji Čarls Darvin, a fizičar Isak Njutn je peti.

05.gif (12526 bytes)Račan najpopularniji

Najpopularnija ličnost u Hrvatskoj je predsednik Socijaldemokratske partije Ivica Račan, dok je najnepopularniji predsednik Franjo Tuđman, rezultat je ankete koju je među svojim slušaocima sproveo zagrebački Radio 101. Uz Račana, velike simpatije slušalaca Radija 101 dobila je bankarska službenica Ankica Lepej, koja je javnosti otkrila stanje na tajnom računu Tuđmanove supruge.

Primož Trubar najvažniji

Utemeljitelj književnosti na slovenačkom jeziku Primož Trubar najznačajnija je ličnost u slovenačkoj istoriji, piše ljubljanski nedeljnik "Mladina". Nakon Trubara, za koga je glasalo 66,4 odsto anketiranih, slede pesnik France Prešern sa 64,4 odsto i sadašnji slovenački predsednik Milan Kučan sa 24,9 odsto glasova. Na četvrtom mestu je general Rudolf Majster (22,2), peti je Josip Broz Tito (17,5), uvršten na listu zato što mu je majka Slovenka, a na šestom mestu je pisac Ivan Cankar (13,2). Sedmi je teolog i nekadašnji mariborski biskup Anton Martin Slomšek, osmi je Edvard Kardelj (8,5), a na poslednja dva mesta su Janez Janša (6,2) i Janez Drnovšek (5,9).

Soderberg najbolji

Film "Out of Sight" u režiji Stivena Soderberga proglašen je za najbolje ostvarenje 1998. i dobio je nagradu za režiju američkog Nacionalnog udruženja filmskih kritičara. U konkurenciji za nagradu za režiju su još bili Stiven Spilberg sa "Spasavanjem redova Rajana" i Terens Malik sa filmom "The Thin Red Line". Malikov film je od Nacionalnog udruženja kritičara dobio i nagrade za kameru i za scenario. U najužem izboru za najbolji film bili su "Spasavanje redova Rajana" i "Affliction" Pola Šredera. Spilbergov film su za najbolje prošlogodišnje ostvarenje do sada proglasila njujorško i losanđelesko udruženje filmskih kritičara. Nacionalno udruženje filmskih kritičara je nagrade za najbolja glumačka ostvarenja dodelilo Eli Šidi za film "High Art" i Niku Noltiju za "Affliction". Za najbolji inostrani film proglašen je iranski "Ukus trešanja" Abasa Kiarostamija.

05-1.gif (16668 bytes)Kandidat

U prvim danima ove godine, Amerika je dobila prvog kandidata za budućeg predsednika države: desna ruka sadašnjeg stanara Bele kuće Bila Klintona potpredsednik Al Gor podneo je zvaničnu kandidaturu za predsedničke izbore koji ce se održati 2000. godine, u skladu s američkom tradicijom, prvog utorka u novembru.

Zvanična prijava, koja se registruje u Federalnoj izbornoj komisiji, omogućuje potencijalnom pretendentu za predsedničko mesto zvanično vođenje kampanje, odnosno prikupljanje novčanih fondova za tu svrhu. Prema procenama američkih medija, samo u ovoj godini predsednički kandidati potrošiće tokom zagrevanja predizborne kampanje oko 100 miliona dolara.

Ono što je znatno neizvesnije od toga jesu izborne šanse dugogodišnjeg Klintonovog lojalnog saradnika. Njegovu kampanju obeležiće svakako teret skandala koji i dalje potresaju Belu kuću i njenog prvog stanara. Ako je suditi po anketama, većina Amerikanaca se protivi upornosti kongresmena da predsednika Klintona dovedu do impičmenta. Ako je to tačno, Gorove potencijalne izborne akcije imaće dobru prođu.

 

sadržaj naredni

Up_Arrow.gif (883 bytes)